Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, Renfe està realitzant diverses accions, emmarcades en el context de la comunicació externa i interna, que tenen com a objectiu destacar el paper de la dona en els diferents llocs de feina que ofereix l’empresa, als quals cada any s’incorporen noves professionals.
En aquest sentit, la companyia ha publicat un vídeo amb testimonis de dones que treballen en els diversos col·lectius de l’empresa i que traslladen la seva visió des de la perspectiva de la seva professió i de la situació del col·lectiu femení. També destaquen la importància del relleu generacional com a part important del moment històric que viuen les dones, de l’avantatge competitiu del col·lectiu i la rellevància de la diversitat i de l’equilibri de gènere que, gradualment, s’està adquirint a Renfe.
Més del 21% de la plantilla està integrat per dones
Així, el nombre de dones treballadores al Grupo Renfe s’ha incrementat en un 65% en els últims cinc anys, passant de 1.965 en 2018 a 3.367 en 2023. D’aquesta manera, la presència femenina a la plantilla de la companyia assoleix ja el 21,2%, prop de 8 punts més que en 2018.
Les dades avalen l’evolució cap a una plantilla cada cop més feminitzada en el context de l’empresa que tradicionalment havia comptat amb una presència majoritària d’homes integrats als col·lectius denominats "operatius", com ho són els de conducció, comercial i tallers. L’increment de dones treballadores a Renfe és significatiu, donat que, al llarg de la història, l’ocupació en el ferrocarril gairebé no ha estat permeable per a les dones, tot i que aquestes, en el context paternalista que tradicionalment s’ha viscut en el sector, han estat inevitablement relacionades amb l’activitat al voltant del tren.