• Empresa
  • L'adéu de Guardiola i les (gairebé) fusions del Sabadell

L'adéu de Guardiola i les (gairebé) fusions del Sabadell

L'entitat tanca el 2020 amb un 99,7% menys de benefici, 2 milions d'euros, una xifra que contrasta amb els 768 milions d'euros que va guanyar l'any passat

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i del conseller delegat, Jaume Guardiola | ACN
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i del conseller delegat, Jaume Guardiola | ACN
ACN
Barcelona
01 de Febrer de 2021
Act. 02 de Febrer de 2021

Adéu a un any marcat per la incertesa, per la reflexió i per la prudència. El Banc Sabadell estrena el 2021 amb molts canvis a la vista i amb les idees clares: les possibles fusions de les que es van parlar fa uns mesos ja formen part de la història. L'entitat no buscarà en un temps proper a un altre company per sumar forces i ara se centra a fer els deures i en el desenvolupament del seu nou pla estratègic que té per objectiu millorar la rendibilitat en determinats negocis. Així de clar ho ha volgut deixar el seu president, Josep Oliu, en l'última roda de premsa de presentació de resultats el seu conseller delegat, Jaume Guardiola, i del director financer del grup, Tomás Varela, després de 13 i 14 anys al capdavant de l'entitat. Amb un 99,7% menys de beneficis, el Banc Sabadell diu adéu, doncs, a aquests dos càrrecs i a possibles fusions en un futur proper.

"Els resultats que es presenten avui van marcats per la prudència com a element fonamental que el consell va demanar, que es reflecteix en provisions extraordinàries per establir les bases del futur, un futur que fa un any era incert". Oliu introduïa així la presentació d'uns resultats que, per res, són els que es preveien a principis del 2020, un any que ha tancat l'exercici amb un benefici net de 2 milions d'euros, xifra que contrasta amb els 768 milions d'euros que va guanyar l'any passat. Com a tantes altres entitats bancàries, aquesta caiguda respon a les provisions per 2.275 milions d'euros que s'han fet per afrontar la crisi de la covid-19, però també a la venda d'actius problemàtics de la CAM i a l'execució del seu pla de reestructuració en l'Estat i en el Regne Unit.

Però tot això demostra que 2020 ha estat, en paraules d'Oliu, "l'any de preparació, d'establiment d'unes bases sòlides i de balanç per a l'execució del proper pla per als propers tres anys", un pla estratègic que es presentarà al maig i que inclourà tant les modificacions en els estatuts del banc sobre el model corporatiu que estableix el caràcter no executiu del president, així com la creació d'una comissió específica en matèria de sostenibilitat. I un pla estratègic que neix, precisament, del tancament d'un any de "reflexió estratègica" per a l'entitat, no només per la qüestió de la possible fusió amb el BBVA que ja ha quedat del tot descartada perquè ja no busquen dur a terme operacions corporatives, sinó també pels canvis de la seva junta directiva i dels "salts quàntics" en el terreny digital que han tingut molt a veure amb els confinaments, com ha recordat Guardiola.

El Banc Sabadell presenta els resultats del 2020

El Banc Sabadell presenta els resultats del 2020

De fet, l'encara conseller delegat de l'entitat ha volgut posar de relleu que "tanquem un any amb un excel·lent compliment comercial i l'augment de tots els marges de negoci" perquè, gràcies a la citada "execució del pla d'eficiència a Espanya i Regne Unit, assentem les bases del nostre proper pla estratègic", que també té com a finalitat centrar-se en les pimes i els segments de més valor afegit i rendibilitat, i implementarà el seu nou pla millorant tant la seva eficiència com la generació orgànica de capital, posant el focus en la transformació digital i generant valor per a l'accionista.

Cultura catalana

Justament tots els canvis que estan per venir, aconseguiran una vegada més que el Sabadell tiri endavant i continuï posicionat com una de les entitats més potents del país. Si bé és cert que l'entitat ha guanyat menys i s'ha vist més afectat per la falta de turisme, perquè com assenyala Guardiola "té major implantació a les zones turístiques", també ho és que això genera "una expectativa favorable para quan comenci la recuperació".

Guardiola: "Al Sabadell li afecta una mica més la falta de turisme perquè té major implantació a les zones turístiques, però això genera una expectativa favorable para quan comenci la recuperació"

Una recuperació que es basarà en gran part en el pla estratègic, el protagonista en manera incògnita de la roda de premsa, ja que, malgrat haver estat citat en diferents ocasions, no es coneixerà del tot fins d'aquí a tres mesos. El que sí que és clar, com ha dit Oliu, és que es basarà en la cultura que sempre ha caracteritzat al Banc Sabadell, "un banc català que ve del 1881 i que, després dels canvis que ha tingut la banca a Catalunya, ha sortit airós" per ser "un banc de proximitat al client", que és la seva guia a seguir també en ple segle XXI.

Així doncs, amb aquesta idea per davant, i tenint clar que "no hi ha temors d'insolvència" perquè l'entitat ja va fer unes provisions per la pandèmia, la perspectiva és optimista, encara que Oliu sí que ha reconegut que el banc que no està content amb la seva baixa cotització en Borsa, encara que ha insistit que "no preocupa per res". Només es preocuparien, ha admès, "si existissin dubtes sobre la solvència del banc, però l'únic problema que té és de rendibilitat, com tota la banca".

En aquest sentit, el president de l'entitat ha confirmat que no repartirà dividend amb càrrec a 2020, al mateix temps que confia a recuperar de forma prudent el del 2021. "La decisió de no donar dividends en l'exercici 2020 és ferm", ha subratllat el president de l'entitat, afegint que en principi la idea del consell és recuperar de manera prudent el pagament de beneficis amb càrrec a resultats del 2021, quan preveu que, "sens dubte", s'obtindran una comptes "positius".

De crisi en crisi

Un 2021 que s'espera positiu, però ja sense Guardiola ni Varela. De fet, el conseller delegat de l'entitat ha bromejat dient que ha estat al capdavant del Sabadell "de crisi en crisi i tiro perquè em toca" ja que va començar amb la crisi de les hipoteques suprime fa 13 anys i marxa amb la crisi de la covid.

Així doncs, després d'explicar que els ingressos del negoci bancari han caigut un 6,2% interanual, fins als 4.749 milions d'euros i que el marge d'interessos s'ha situat en 3.399 milions d'euros, un 6,2% menys en comparació al 2019, Guardiola ha volgut fer un agraïment als diferents equips de l'entitat i ha assegurat que "trobarem a faltar aquestes rodes de premsa, especialment quan eren presencials". També Varela ha dit adéu assenyalant que "tinc una innombrable llista de coses a agrair".

I així, el Banc Sabadell comença una nova etapa sense fusions, ni Guardiola ni Varela, però sí amb l'optimisme i el convenciment que aquest any tot pot canviar i la situació anirà a millor. Perquè, com ha dit Oliu, "la cotització del banc dependrà en el futur de l'execució dels plans i, clarament si és mitjanament positiva, recuperarem uns positius múltiples de mercat, tant respecte a la rendibilitat com al valor comptable del banc".