• Empresa
  • Cellnex perd 15 milions d'euros el 2018 pels costos de l'ERO

Cellnex perd 15 milions d'euros el 2018 pels costos de l'ERO

La companyia assegura que sense comptabilitzar l'impacte dels acomiadaments el benefici seria de 31 milions

La seu de Cellnex
La seu de Cellnex
Redacció VIA Empresa
Barcelona
22 de Febrer de 2019
Act. 22 de Febrer de 2019

Cellnex tanca el 2018 augmentant els seus ingressos. Concretament, durant l'any passat, l'empresa de telecomunicacions ha incrementat un 14% els seus guanys, fins als 901 milions d'euros, i el seu Ebitda se situa en els 591 milions, un 18% més que el 2017. Amb tot, durant el darrer exercici, Cellnex ha registrat pèrdues de 15 milions d'euros, que atribueix a l'impacte dels EROs de les filials espanyoles de Tradia i Retevisión. En total, els expedients de regulació presentats, xifrats en 55 milions d'euros, han tingut un cost no recurrent de 46 milions d'euros sobre la companyia. Segon ha indicat en un comunicat, sense comptabilitzar els acomiadaments, durant 2018 s'hauria registrat un benefici de 31 milions d'euros.

 

En aquest sentit, el conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, ha celebrat que l'empresa hagi tancat un exercici per quarta vegada consecutiva amb creixements de dos dígits en els indicadors clau del grup i havent multiplicat per quatre els emplaçaments que gestiona a Espanya, Itàlia, Holanda, França, Regne Unit i Suïssa durant els últims anys: "És el reflex de les operacions de creixement i d'ampliació del perímetre des de la sortida a bossa al maig de 2015". "A més, hem mantingut el focus en les operacions del dia a dia, la qual cosa ens ha permès mantenir un creixement orgànic sostingut del 5% en equips desplegats en els emplaçaments i un increment del 3% en la ràtio de clients també per emplaçament", ha sostingut Martínez.

Invertint a Europa

A banda, durant el 2018, Cellnex ha fet unes inversions de prop de 670 milions d'euros, la majoria destinades a generar nous ingressos. En aquest sentit, s'han incorporat nous actius a Suïssa i Espanya i s'han fet millores en l'eficiència i el manteniment de la capacitat instal·lada. A més, s'ha tancat un acord amb Bouygues Telecom a França per construir 88 centres estratègics de telecomunicacions en els 5 anys vinents i adquirir-ne 62 més. Finalment, Cellnex també ha adquirit la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC), una empresa concessionària de la Generalitat que es dedica al desplegament, l'operació i el manteniment de les xarxes de fibra òptica. Pel que fa a les vendes futures ja contractades, l'anomenat backlog, assoleixen uns 18.000 milions d'euros, segons Cellnex.

 

Cellnex, que opera a Espanya, Itàlia, els Països Baixos, Suïssa i el Regne Unit, obté el 65% dels seus ingressos dels serveis d'infraestructures de telecomunicacions. Concretament, un 48% del total i un 56% de l'Ebitda corresponen a operacions realitzades fora de l'Estat espanyol. Itàlia és el seu segon mercat (28% dels ingressos) i França el tercer  (7%).

El deute net de Cellnex era a final d'any de 3.166 milions d'euros, i la liquiditat de la companyia disponible a data actual de prop de 1.600 milions.

L'operador d'infraestructures de telecomunicacions ha indicat que les perspectives per a aquest any situen l'Ebitda estimat entre els 640 i 655 milions d'euros, un creixement del flux de caixa lliure i recurrent de voltant el 10%, i un increment del 10% en el dividend de l'exercici.