• Empresa
  • Cellnex, una història d'inversions, ingressos i... números vermells

Cellnex, una història d'inversions, ingressos i... números vermells

La companyia de telecomunicacions perd 15 milions d'euros pel cost dels ERO a les seves filials, però tanca el 2018 amb un 14% de beneficis

Cellnex rep 72 milions d'euros de Criteria per l'ampliació de capital | MEM
Cellnex rep 72 milions d'euros de Criteria per l'ampliació de capital | MEM
Barcelona
22 de Febrer de 2019

És la primera vegada en la història de Cellnex Telecom que la companyia tanca l'any amb pèrdues15 milions d'euros pel cost de 55 milions d'euros dels ERO a 180 treballadors de les seves filials espanyoles Tradia i Retevisión. També és la primera vegada que l'empresa assoleix uns ingressos de 901 milions d'euros -el 2017 van ser 792 milions d'euros- i que l'aportació al Ebitda fora d'Espanya representa més de la meitat que la de l'Estat: concretament un 56% i passa dels 500 milions d'euros el 2017 als 591 milions el 2018 amb un increment del 18%. I, a més, és la primera vegada que el grup comptabilitza l'exercici 2018 sota la normativa comptable IFRS 16, que estableix que els lloguers ja no formen part de la despesa corrent, sinó que es consideren deute financer.

 

Si bé és cert que Cellnex Telecom ha entrat en números vermells, també ho és que, segons ha assegurat el CEO de l'empresa, Tobias Martínez, durant la presentació de resultats del 2018, "avui no ens preocupem pel resultat net perquè la companyia és capaç de generar més caixa cada vegada deixant al marge el creixement".

 

De fet, el flux de caixa lliure i recurrent (RLCF) s'ha incrementat entorn un 10%, passant dels 279 milions d'euros el 2017 als 305 milions el 2018. "La capacitat de generar caixa per acció també continua creixent", assegura Martínez, que ho justifica sota l'argument que abans era d'1,2 euros per acció i el 2018 ha escalat fins els 1,34 euros. A més, la seva liquiditat disponible arriba fins els 1.590 milions d'euros.

Molt deute, però (també) molta inversió

Rebaixant la tensió visible per les pèrdues a causa dels ERO, el director financer del grup, José Manuel Aisa, ha mirat cap a un futur partint de la base que Cellnex Telecom "és un goig d'empresa" i assegurant que les perspectives per al 2019 "tornen a ser sòlides". Amb això, ha volgut donar suport a les declaracions de Martínez, que ha insistit en què, malgrat els números vermells, "els resultats són molt bons: en continu creixement i en coherència amb allò que hem viscut els trimestres previs".

La inversió executada per la companyia ha estat de 670 milions d'euros i part d'aquests diners han anat destinats a la xarxa de fibra òptica a Catalunya, que, en paraules de Martínez, "ens ha estat molt útil per entendre com es desenvolupa una xarxa 5G". Però a banda d'aquesta inversió, Cellnex Telecom també té compromesa una inversió de fins 1.000 milions d'euros més fins el 2027, posicionant-se així com "l'únic operador d'infraestructures amb contractes ferms fins el 2027 per prestar serveis 5G", segons sosté el conseller delegat del grup.

Part d'aquests diners -580 milions d'euros- pertanyen a l'acord a què han arribat amb Bouygues Telecom, que els permetrà adquirir 62 infraestructures "estratègiques" per a la xarxa 5G que ja són de la companyia francesa a partir del 2020 i, com han subratllat, els aportarà un Ebitda de 39 milions d'euros. Això, destaca Martínez, els permetrà, d'una banda, "concentrar el trànsit" i, de l'altra, tenir unes infraestructures que "puguin ser compartibles amb tercers", així com que estiguin "dotades d'intel·ligència per processar dades i tornar-les a l'usuari final".

Canvi de les regles del joc

Els resultats del 2018 estan calculats en base a unes noves regles de joc. El terreny ha canviat i, tot i que no és obligatori per a les empreses fer-ho fins al gener del 2019, Cellnex Telecom ha volgut anar un pas per endavant de la resta i ja adoptat la norma comptable IFRS 16 per a la comptabilitat del 2018, que estableix que els lloguers ja no formen part de la despesa corrent, sinó que estan entre les amortitzacions i els costos financers. Això vol dir que el deute del sector augmenta a mesura que es capitalitzen els contractes d'arrendament i, per tant, la companyia ja ha comptabilitzat els lloguers per fer els números del 2018, motiu pel qual, el deute escala fins els 3.166 milions d'euros.

José Manuel Aisa i Tobias Martinez durant la presentació dels resultats 2018 de Cellnex | Europa Press

José Manuel Aisa i Tobias Martinez durant la presentació dels resultats 2018 de Cellnex | Europa Press

Segons el director financer del grup, han volgut ser els primers a adaptar-se a la nova normativa perquè "té un impacte molt fort en concepte de lloguers" i, això, genera "un impacte important en la nostra generació de valor".

El canvi en les regles del joc no només ve per aquest camí. La companyia ha girat la cara de la moneda i, si bé el 2014 el 76% dels ingressos venien de la ràdio i la televisió i el 24% de les telecomunicacions, el 2018 ha passat a ser el 25% i el 75% respectivament. A més, fa quatre anys, només comptaven amb un 5% de presència fora d'Espanya; ara és del 65%. Precisament per això, el CEO de Cellnex Telecom considera que "el projecte d'internacionalitzar la companyia i portar-lo per tot Europa va per bon camí i segueix el seu curs", tot i que té clar que "ens queda molt per fer en els països en què ja estem".

Mirant al futur

En aquest sentit, al Regne Unit, CTIL i Vodafone han manifestat que volen vendre les seves infraestructures i, com no podia ser d'altra manera, Cellnex Telecom està "interessada" a analitzar-ho perquè, argumenta Martínez, "encaixa perfectament amb la nostra raó de ser i amb la nostra estratègia".

L'objectiu de Cellnex Telecom és créixer en els sis països on ja hi són presents

Ara bé, no només tenen la vista posada al Regne Unit, sinó que el seu objectiu és incrementar la seva presència als sis països on ja hi són -Espanya, França, Regne Unit, Suïssa, Itàlia i Holanda- on tenen "projectes de creixement" i, asseguren, aquest 2019 serà "un any de major activitat", tot i que no han volgut donar més pistes. La seva prioritat és justament aquesta. "Tampoc no es tracta d'estar a tots els països, sinó que, on estem, tinguem capacitat de creixement", ha insistit el conseller delegat de l'empresa.

I és que, en paraules seves, "som player industrial" i, precisament per això, sentencia, "fem inversions eficients fent que tant el negoci com l'activitat creixin". Perspectives "sòlides", un increment més pronunciat de l'Ebitda al voltant dels 60 milions d'euros i "moltes oportunitats de creixement als països on estem". Les inversions són el futur de Cellnex Telecom i, "gràcies" a això, la companyia creix. Si bé és cert que el grup podria tenir "un flux de caixa net" si no realitzessin aquestes grans inversions, també ho és, doncs, que si no ho fan, Cellnex Telecom no podrà arribar allà on té plantejat.