Ja és una realitat: el Banc Sabadell ha decidit moure la seu social del País Valencià a Catalunya. És a dir, l'entitat financera vallesana torna a casa després de marxar durant el procés independentista de l'any 2017. Aquesta decisió, que es ratificarà aquest dimecres al consell d'administració de l'entitat, ha provocat una allau de reaccions al teixit econòmic i empresarial del territori. La més rellevant, la del president de la Generalitat, Salvador Illa: "El bon camí és el camí del bon govern, el de l'estabilitat institucional i el de la seguretat jurídica", ha declarat des de Fitur.
No han estat les úniques paraules que Illa ha dedicat a una notícia que li ha despertat "alegria". "Si ens ho permeten, ho dic amb tota modèstia i respecte, confirma que anem pel bon camí: el de la confiança, de mirar cap endavant i apostar pel futur", ha insistit el president. Les seves declaracions es poden conjugar amb les de Pedro Sánchez, president del govern espanyol, que si bé no s'ha posicionat pel que fa a aquesta notícia, sí que ha demanat a Bloomberg TV que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) tingui en compte "la cohesió social, territorial i la gran xifra de pimes" a l'hora de valorar l'OPA del BBVA sobre el Sabadell.
I és que, malgrat ser del mateix partit, el govern de l'Estat ha preferit parlar de "normalitat" i no ha escollit adjectius tan amables com els d'Illa. El motiu? L'impacte negatiu que ha produït la notícia a terres valencianes. Allà, la seva conselleria d’Hisenda s'ha limitat a notificar i "respectar" la decisió. Alhora, han ressaltat que els directius del Sabadell han traslladat a Carlos Mazón que el “compromís” de l’entitat amb el País Valencià es manté “intacte”. Ara bé, al president de la Generalitat Valenciana li ha semblat una "mala notícia" i ha subratllat que l'operació "està en un context d'una situació de debilitat i OPA". De fet, ha opinat que "el Sabadell ha decidit fer algun gest que altre a qui correspon".
Montero (Hisenda) i Cuerpo (Economia) coincideixen que la decisió és "lògica" perquè "s'ha normalitzat la situació de Catalunya" i és un "lloc adequat per a la inversió"
A causa d'aquest descontentament valencià, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha declarat que li ha semblat "lògic" el retorn del Sabadell, un cop s'ha "normalitzat la situació de Catalunya". Montero, però, sí que ho ha considerat una "bona notícia" perquè implica que el territori català és "un lloc adequat per a la inversió, per tenir-hi la seu fiscal".
Les declaracions del ministre d'Economia i Comerç, Carlos Cuerpo, han estat similars. En declaracions a Onda Cero, ha assegurat que la decisió del Banc Sabadell és un "procés lògic" i que "té molt de sentit". A més, el ministre ha apuntat que el retorn de l'entitat forma part del "procés de normalització a Catalunya" i que "hagin desaparegut les condicions que van donar lloc a la seva sortida el 2017".
El BBVA ho respecta, però no canvia els plans
Una de les reaccions més esperades era la del BBVA, el banc opant sobre el Banc Sabadell. Ara bé, l'entitat basca ha recordat que aquesta decisió "no afecta res" l'operació que està en marxa. "És una decisió que respectem. Respecte a l'OPA, no canvia gens les bondats de l'operació: és bona per a Espanya, per a Catalunya i per a la resta de territoris on hi ha Banc Sabadell així com per als clients, empleats i accionistes dels dos bancs", han comunicat a Europa Press.
Patronals i sindicats, d'acord
Sí que han estat més rotunds els dirigents de les patronals catalanes. El primer que ha celebrat la notícia ha estat Antoni Cañete, president de Pimec, que ha valorat positivament el retorn d'un "banc arrelat al territori". Ho ha fet a Ser Catalunya, on ha agregat que "és natural tenir el cap on tens el cos, i això és el que et fa més eficaç i més eficient". Pel que fa a l'OPA, no ha volgut entrar a valorar si existeix una relació directa entre la decisió del banc català i el desenllaç de l'operació.
El president de la Cambra de Barcelona, Josep Santacreu, ha qualificat la decisió de "natural" la decisió del Sabadell. En unes declaracions a Europa Press, el dirigent ha recordat que "el Sabadell és una entitat històricament vinculada al finançament de les empreses catalanes" i que, per tant, el seu retorn és "especialment" una bona notícia per elles.
D'altra banda, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, també ha mostrat la seva satisfacció davant la notícia. "Serà molt bo per a Catalunya i serà molt bo per a l'economia catalana. Segurament, també serà molt bo per a l'economia espanyola", ha assenyalat. De fet, Sánchez Llibre ha augurat que aquesta notícia farà que "altres companyies rellevants" que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya durant el procés tornin abans que acabi el 2026. Tot plegat, segons el dirigent, farà que Catalunya "torni a agafar el lideratge econòmic" a Espanya.
Pacheco (CCOO Catalunya): "M'agradaria que les altres empreses que se'n van anar siguin capaces de fer aquesta mateixa reflexió i trobar el pont de tornada"
No sempre les paraules d'una patronal i un sindicat coincideixen. Aquesta notícia ha estat una de les excepcions: "M'agradaria que les altres empreses que se'n van anar siguin capaces de fer aquesta mateixa reflexió i trobar el pont de tornada", ha declarat Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya. Com Cañete, també ho ha fet a Ser Catalunya, on ha titllat la decisió de "missatge prou important" per a l'economia. En aquest sentit, Pacheco pensa que l'OPA sí que ha pogut "acabar de donar una empenta final" al retorn del Sabadell.
La valoració d'UGT també ha estat positiva. "És un banc de Sabadell i té tot el sentit que la seva seu fiscal i central estigui a Sabadell", ha declarat Pepe Álvarez, secretari general del sindicat. El mandatari considera que s'ha d'emmarcar la notícia "dins d'una situació normal" perquè les raons per marxar han desaparegut. Igual que Pacheco, s'ha recordat d'altres entitats com CaixaBank i ha desitjat que tornin a Catalunya. Ara bé, sí que ha matisat que està "molt content" que mantinguin la seu a València per equilibrar el pes financer de l'Estat.
Altres personalitats també ho aplaudeixen
Més enllà dels grans implicats a l'economia i empresa catalana, hi ha altres noms propis que han volgut dir la seva. Un d'ells ha estat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha aplaudit la decisió. "És un missatge de confiança en Catalunya, en Barcelona i en el futur de la nostra economia", ha considerat.
Ho ha dit en una roda de premsa a la platja de Sant Sebastià de la capital catalana en què també ha apuntat que aquesta notícia "dona credibilitat" a la nova etapa que s'ha iniciat des del punt de vista de l'estabilitat institucional amb Salvador Illa al capdavant del govern de la Generalitat. Alhora, ha valorat que és un símptoma de la seguretat que la capital catalana i el conjunt del país transmeten a inversors i empreses: "Tenim totes les condicions perquè els negocis prosperin i vagin bé", ha sentenciat.
Hereu (Indústria): "Les empreses prenen les decisions des de la llibertat de decisió empresarial"
D'altra banda, també un altre exalcalde de Barcelona -i avui ministre d'Indústria i Turisme-, Jordi Hereu, ha celebrat la decisió. "És una magnífica notícia, mentre expressa la normalitat d'una situació que, sens dubte, ha canviat per bé", ha comentat des de Fitur. Ara bé, el ministre ha descartat que aquest moviment estigui lligat a l'OPA del BBVA, però no ha volgut valorar si més companyies catalanes que van marxar haurien de fer el mateix. "Les empreses prenen les decisions des de la llibertat de decisió empresarial", ha sentenciat.