• Empresa
  • El retorn dels esdeveniments

El retorn dels esdeveniments

La iniciativa #Obrir, una porta cap a la nova normalitat

Tornen els esdeveniments, de la mà de la iniciativa #Obrir | iStock
Tornen els esdeveniments, de la mà de la iniciativa #Obrir | iStock
Barcelona
04 de Juny de 2021

La ja recurrent nova normalitat demana canvis constants. La desescalada postpandèmia no està sent fàcil i si parlem del retorn dels esdeveniments, encara es complica més la cosa. I és que pensar en aglomeracions, poca distància i ventilació reduïda encara sembla quelcom perillós, però part d'avançar implica sobrepassar aquestes pors i començar a fer vida normal.

 

"Només les persones agosarades i persistents fan que les coses avancin i funcionin", diu Jaume Fàbrega, el president del Consell de Cambres. I és que per començar a fer front aquesta nova etapa d'esdeveniments s'impulsa la iniciativa col·laborativa #Obrir, un projecte impulsat per un grup d'entitats amb l'objectiu de presentar i posar en mans de la Generalitat una solució efectiva i sostenible per tal de fer possibles alguns esdeveniments que, encara ara, la pandèmia impossibilita: "Estem lluny de poder-nos relaxar, però iniciatives com aquesta ens posen en el camí cap a la normalitat", reflexiona Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona.

El funcionament d'#Obrir està basat en un model de certificats digitals que permetran acreditar que una persona per accedir a aquests espais controlats. La tecnologia blockchain, que vehicularà el funcionament d'aquests certificats, permetrà també que es conservi la total privacitat i intimitat de les dades introduïdes pels usuaris. Aquestes acreditacions i els espais controlats que es destinaran a fer aquests esdeveniments comptaran amb un certificat anomenat MBCC (Molt Baixa Capacitat de Contagi), i tal com indica el mateix nom, s'obtindran si compleixen tots els requisits essencials de seguretat i sanitat pertinents segons les normatives del moment: "Aquesta iniciativa serà un referent nacional, però també internacional", exclama Coralí Cunyat, la presidenta de la Federació de Fires de Catalunya.

 

Cunyat: "Aquesta iniciativa serà un referent nacional, però també internacional"

Qualsevol persona podrà acreditar que és apte per participar en els esdeveniments de tres maneres: si té la vacuna, si ha passat la malaltia i té anticossos, o si es fa un test d'antígens. Per tal que aquesta acreditació sigui efectiva els encarregats d'emetre els certificats seran les farmàcies. Però, a més, la iniciativa és transferible a qualsevol àmbit, sigui a l'oci nocturn o en altres esdeveniments multitudinaris: "Si volguéssim podríem començar avui mateix", recorda Jordi Herreruela, el director del Festival Cruïlla.

El gran protagonista d'aquesta iniciativa és el blockchain i, sobretot el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), presidit per Quirze Salomó, qui explica que des que va començar aquesta cultura blockchain "la seva feina va ser fer que la gent veiés que el blockchain no només servia per als bitcoins". L'altra protagonista podríem dir que ha estat la ciutat de Girona, ja que ha estat el forn per coure aquesta iniciativa i la raó, segons Núria Aleixandre, la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, "la ciutat ho té tot i això ha ajudat al fet que la iniciativa a les farmàcies fos tot un èxit". I és que si no hagués estat per a les farmàcies implicades, aquesta iniciativa hauria perdut embranzida.

Prova pilot: Obrir Girona

No és cap secret que, en els darrers mesos, diversos col·lectius i entitats han dut a terme estudis clínics i proves pilot per tal de demostrar l'efectivitat dels espais controlats. Doncs bé, la gran majoria han estat tot un èxit, pocs o cap contagi i, per tant, bones previsions per tornar a obrir. Una d'aquestes proves, impulsada pel CBCat i anomenada Obrir Girona, es va realitzar a Girona entre el 23 d'abril i el 22 de maig, una prova que tal com indica Rafa Ramos, el seu investigador principal, "Hem aconseguit un 90% de satisfacció en els nostres usuaris". Aquest primer projecte #Obrir aconsegueix doncs, aportar més fiabilitat al projecte perquè sigui implementat definitivament en tots els esdeveniments.

Tornar a la normalitat després de la pandèmia sembla gairebé una idea sense cap ni peus, per aquest motiu se suposa que es va crear el terme nova normalitat per deixar una mica enrere aquesta idea que tot tornarà a ser com abans. Tot i això, la iniciativa #Obrir aglutina tot l'esforç de moltíssimes entitats per tal que aquesta normalitat pugui arribar a assimilar-se moltíssim al que ja estem acostumats, sobretot quan parlem de grans esdeveniments o concerts multitudinaris. Al cap i a la fi, ja ho diu Lluís Torrents Cruz, el president de l'Associació Sales de Concerts de Catalunya: "Els éssers humans necessitem la música i el ball, perquè aquesta carència ja ens està passant factura".