Els muntadors especialitzats en estructures aèries subcontractats per Fira de Barcelona iniciaran dijous la vaga amb què van amenaçar la setmana passada, després de constatar que la institució “no ha volgut asseure’s” per negociar les seves reivindicacions. Segons ha reiterat el seu advocat, Quim Español, l’empresa no ha entrat a la reunió de mediació a la qual havien estat convocats les parts en conflicte. “La vaga continua, desgraciadament, perquè Fira de Barcelona no ofereix res per intentar solucionar el conflicte i no tenim més remei”, ha afirmat l’advocat. Español s’ha referit a les “afectacions” que la vaga pot tenir en la celebració del Sónar, però ha atribuït la situació a la “posició irresponsable” de Fira. A més, el col·lectiu consideraria “especialment greu” la possibilitat que se substituïssin els vaguistes per treballadors d’una altra empresa, i no ha descartat emprendre mesures si es dóna el cas.
Els muntadors de l’empresa UTE Rigging, l’empresa adjudicatària del servei a Fira de Barcelona, han confirmat l’amenaça i dijous iniciaran una vaga convocada fins el 20 d’abril perquè la licitació del servei “posa en perill” la continuïtat de la seva feina. La decisió és ferma després del fracàs de la jornada de mediació que s’havia convocat aquest dimecres als serveis territorials del departament de Treball a Barcelona, i a la qual Fira de Barcelona ha fet acte de presència, però sense entrar a reunir-se amb el comitè de vaga i l’empresa concessionària del servei de riggers, segons l’advocat que assessora el col·lectiu de treballadors. Español ha explicat que els representants de Fira de Barcelona s'han presentat a la reunió però no han volgut participar en les converses amb els treballadors.
Els treballadors protesten perquè Fira de Barcelona ha tret a licitació el servei de rigging sense incloure en el plec de condicions els requisits legals per a la subrogació dels treballadors, que actualment desenvolupen aquestes tasques per part de l'empresa que es fa càrrec de la contrata, posant en perill la continuïtat de la seva relació laboral. A més, Español ha recordat que Fira “s’ha negat sistemàticament” a mantenir reunions amb el col·lectiu des del febrer, que és el moment en què els treballadors van començar a plantejar quines serien les condicions de subrogació dels contractes de treball en la nova licitació del servei. “Sorpresivament, fa deu dies l’empresa va publicar el nou plec, on no constava cap referència a treballadors que en alguns casos fa 12 anys que estan treballant aquí” (en les successives empreses que han guanyat els concursos).
L’advocat ha reiterat que la vaga és l’única eina de què ara mateix disposa aquest col·lectiu, i ha apel·lat a la “responsabilitat” de Fira de Barcelona per resoldre el conflicte. “La vaga continua perquè l’únic ens polític amb capacitat de donar resposta a la situació és Fira de Barcelona”, ha abundat el lletrat.
Des del col·lectiu han lamentat les afectacions que la seva mobilització pot tenir en la celebració del festival Sónar, amb el qual ha apuntat la “absoluta vinculació” del col·lectiu, alguns treballadors del qual han muntat el festival “des del primer dia”, ha dit. Però una vegada més ha apuntat al paper de Fira per desencallar el conflicte.
Sobre la possibilitat que l’ens pugui optar per contractar treballadors d’una tercera empresa per suplir els vaguistes, Español ha assegurat que “vulnerar el dret de vaga” els sembla una posició que no poden entendre “des d’una lògica de responsabilitat d’una institució pública”, i ha dit que “hauran de prendre la decisió que correspongui” si això acaba succeint. “L’únic que pot fer és empitjorar el conflicte”, ha subratllat.
El Sónar vol mediar
Els organitzadors del Sónar han advertit en un comunicat que alterar el calendari del festival a causa de la vaga dels riggers "hagués representat" un "gravíssim perjudici" per als "més de 2.000" treballadors i col·laboradors involucrats en el projecte, els "més de 120.000" assistents nacionals i internacionals, les organitzacions i serveis implicats i la mateixa ciutat de Barcelona. Per això, Advanced Music informa que "haurà d'acollir-se" a les solucions relatives al muntatge d'estructures aèries d'escenaris que ha posat sobre la taula Fira de Barcelona per sortejar la vaga, que passen per contractar una altra empresa que ho pugui fer. En aquest sentit, els organitzadors del Sónar recorden que Fira Barcelona "ha garantit" que el festival es durà a terme en les dates previstes, del 17 al 20 de juliol.
En tot cas, Advanced Music ha ofert la "plena disposició" a col·laborar amb les parts implicades i ha reiterat que dóna suport a la "necessitat de negociació" entre els riggers, UTE Rigging –l'empresa contractada per Fira de Barcelona per muntar les estructures- i l'entitat firal barcelonina.
Fira de Barcelona ha afirmat que si finalment UTE Rigging no pot realitzar aquest servei, podrà contractar altres empreses per tal d'assegurar el muntatge, en aquest cas del Sónar, una possibilitat, segons Fira, que ja està prevista en el contracte amb el proveïdor actual, tot i que atemptaria contra el dret a vaga.