• Empresa
  • Roansa, d'un garatge a Vic als anys 30 a fabricar l'estructura del W Barcelona

Roansa, d'un garatge a Vic als anys 30 a fabricar l'estructura del W Barcelona

Jaume Anglada va començar el 1934 a fabricar petits elements prefabricats de formigó en el seu garatge de Vic

El centre productiu de Roansa | Cedida
El centre productiu de Roansa | Cedida
Bernat Bella
Periodista
06 de Gener de 2025
Act. 06 de Gener de 2025

“El llegat del meu avi i del meu pare ha estat fonamental. Ens ha proporcionat una base sòlida de valors i una visió a llarg termini que ens ha permès innovar sense perdre la nostra identitat". És la filosofia que aplica Santi Anglada al capdavant de Roansa, empresa dedicada a la fabricació d'elements de formigó que va començar als anys 30 del segle passat en un garatge i que ara és un dels referents del sector. Edificis corporatius, indústries, centre comercials, hotels i habitatges d'alt nivell porten biguetes, panells, pilars, forjats o escales elaborats per aquesta companyia familiar amb seu a Olot i que acaba de celebrar els 90 anys.

 

El que va començar en un garatge familiar s'ha convertit en una empresa que dona feina a una cinquantena de persones i genera un negoci d'uns 20 milions d'euros. "Demostrem que innovació i tradició van de la mà", emfatitza Santi Anglada, tercera generació de Roansa.

Un manobre i un garatge a Vic

La història de Roansa es remunta al 1934, quan Jaume Anglada funda la seva pròpia empresa dedicada a la fabricació de petits prefabricats de formigó per a la construcció. "El meu avi era manobre i tenia inquietud emprenedora", explica Santi Anglada. El Jaume es va instal·lar en el garatge del seu habitatge a Vic i va engegar el taller, tot de manera autodidàctica: "Quan van començar a fer biguetes de formigó, no tenia referència del que hi havia dins. En va comprar una de cada mida per veure com estaven fetes i en va començar a fabricar".

 

Aquests van ser els orígens "humils" de la companyia. El fundador va anar incorporant més productes i tècnics a l'empresa i el primer trasllat va ser al pati del costat de casa. "Venia a constructors, petits paletes o propietaris. No hi havia grans constructores, el mercat era molt local, de comarca", explica l'actual responsable.  Va ser al 1939 quan, després de la Guerra Civil, el Jaume obre una fàbrica de 1.000 metres quadrats per a fer petits prefabricats.

El salt endavant de Roansa

Durant les primeres dècades, el taller continua proveïnt constructors locals fins que el 1969 es viu un punt d'inflexió: l’empresa s’associa amb Materials Roura i neix Roura-Anglada, que acabaria donant el nom de Roansa. "El meu avi no tenia tots els recursos per poder fer una fàbrica com es volia. I va arribar a un acord per fer-ho conjuntament, amb la condició que la gestió la portés el meu pare", recorda el Santi. I així va ser, la unió amb Materials Roura va permetre la creació d'una nova fàbrica de 10.000 metres quadrats, que era imprescindible per donar resposta al creixement del mercat i no quedar-se ancorats en un petit taller. 

Va ser clau per l'expansió de Roansa per tot Catalunya: "Ens va diferenciar que era una fàbrica molt moderna i actualitzada per l'època, ens donava molta capacitat productiva". Les biguetes i els forjats eren els principals elements que fabricaven i que s'instal·laven en construccions de tota mena del país. 

Santi Anglada: "Sempre hem tingut inquietuds per innovar, fer les coses diferents i amb més valor"

Any a any i dècada a dècada, Roansa va materialitzant el seu creixement i es va convertint en un referent en els prefabricats de formigó. Als anys 80, ja amb la segona generació al capdavant (Pitu Anglada), s’amplia la fàbrica de Vic fins als 32.000 metres quadrats i s'endinsen en la fabricació de naus industrials. Va ser el 2000 quan, amb Santi Anglada ja a l'empresa, es crea Roansa com a marca. "Sempre hem tingut inquietuds per innovar, fer les coses diferents i amb més valor, adaptant-los a les necessitats dels clients", defensa el Santi com a pilar fonamental.

Tot plegat els ha portat a ser capdavanters i a participar en projectes pioners, com en l'edificació industrialitzada: "Són edificis absolutament prefabricats de fins a 12 plantes d'altura i nosaltres fem tot el formigó, a Catalunya són una referència". Ara també ho fan amb tecnologia innovadora i des del 2014 van apostar per BIM, una metodologia de treball col·laborativa per a la creació i gestió de projectes de construcció: "Demostrem que la tradició i innovació van plegats". Tot plegat per adaptar-se a les necessitats del mercat, que també reivindica la sostenibilitat i l'eficiència com a "factors claus". El 2018, van obrir un segon centre productiu a Olost, equipat amb alta tecnologia, per poder fer front a aquests reptes. 

De l'hotel W Barcelona a cases particulars

Tot plegat ha portat Roansa a estar presents en projectes de tota mena per tot el país. N'hi ha un que recorda especialment Santi Anglada, per la seva envergadura i el repte que va suposar: el W Barcelona, conegut com a hotel Vela: "Vam construir tots els forjats i l'estructura de formigó. Fins i tot els vam proposar uns elements de forjat diferents i van canviar el projecte, perquè els va agradar molt la proposta".  

Però la llista de projectes que acumulen és molt més llarga i abasten des de naus industrials fins a habitatges unifamiliars d'alt estànding. Supermercats, hotels, concessionaris, complex esportius, naus frigorífiques, escoles, centres logístics o edificis residencials. Roansa cada vegada mira a obres més grans, ja que construeixen més elements de formigó i s'encarreguen de gairebé tota l'estructura, però deixant de banda les grans constructores: "Sempre hem seguit una política de treballar amb el client de manera més pròxima, que no tot siguin números i preus. Això ens permet tenir un tipus de client que ens valora la nostra qualitat, el servei i les capacitats d'adaptació del projecte".

Santi Anglada: "Creiem fermament que la combinació de tradició i innovació ens permetrà continuar aportant valor al mercat"

Aquesta és la història que ha portat Roansa des d'un petit taller de Vic a una empresa referent en els prefabricats de formigó. Una empresa que, tot i l'evolució, s'ha volgut mantenir fidel als seus orígens: "Celebrar 90 anys d’història és un testimoni de la nostra capacitat per evolucionar sense perdre l’essència. Creiem fermament que la combinació de tradició i innovació ens permetrà continuar aportant valor al mercat i a la societat".