• Empresa
  • El robot Misty del Grup Saltó, cap a l’elit tecnològica

El robot Misty del Grup Saltó, cap a l’elit tecnològica

L’empresa lleidatana, creada l’any 1994 i ‘partner’ de Microsoft, guanya un premi de la Mobile World Capital per desenvolupar un autòmat que acompanya les persones grans

Jaume Saltó, CEO del Grup Saltó de Lleida | Cedida
Jaume Saltó, CEO del Grup Saltó de Lleida | Cedida
Lleida
05 d'Abril de 2021

El capítol final de la història va ser la conversa entre Margarida i Misty. El segon li preguntava si s’havia pres les medicines, si havia dormit bé o si tenia gana. Un intercanvi normal si no fos perquè Misty és un robot i Margarida, una dona gran que viu sola. Darrere d’aquesta escena, es troba la tecnologia de l’empresa lleidatana Grup Saltó, que en poc més d’un any ha assajat amb un autòmat de la categoria Assistent Robòtic Intel·ligent (ARI), que ajuda a les persones grans per fer-los la vida més fàcil. La idea va guanyar la convocatòria de l’any 2019 de la Fundació Mobile World Capital, on el Grup Saltó va presentar el projecte de robot assistencial. A partir d’aquí, amb l’ajuda dels 100.000 euros del premi, la firma ha fet les proves pilot amb casos reals. Misty ha conviscut durant dos mesos amb persones com la Margarida per testar com funcionava el sistema.

 

“Hem posat el focus en el robot assistencial i, en comprovar que ha funcionat, enguany ampliarem la prova a 50 usuaris més”. És l’anunci que fa Jaume Saltó, CEO del Grup Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, i, fins fa poques setmanes, president de la patronal Pimec a la demarcació. “La nostra idea és escalar el procés i industrialitzar-lo a través d’una línia d’assemblatge de robots, que volem muntar a Lleida aquest mateix any”, afegeix.

La iniciativa del Grup Saltó és la darrera parada d’una trajectòria que s’inicia l’any 1994, moment en què la companyia s’especialitza en serveis i manteniment informàtic. Amb el temps, va creant altres divisions de serveis, tecnologia, desenvolupament de software, solucions verticals o l’Alfa Innovation, un projecte adreçat a buscar solucions a empreses externes al món tecnològic. Fa tres anys, va iniciar-se en l’àmbit de la robòtica vinculada al món assistencial. Saltó recorda que “teníem clar que era una gran oportunitat, sobretot amb la digitalització”.

 

Misty és un robot 'low cost', que fa el processament de dades al núvol i pot identificar i reconèixer la cara d'una persona

Del manteniment d’ordinadors a Microsoft

Un dels fruits d’aquesta aposta per la robòtica assistencial és Misty, un robot que no substitueix el servei domiciliari, sinó que el complementa. La seva singularitat des del punt de vista tecnològic és que es tracta d’un robot low cost, que fa el processament de dades al núvol i que pot identificar i reconèixer la cara d’una persona.

Amb la pandèmia, Jaume Saltó admet que s’han disparat i accelerat les peticions de serveis de digitalització, especialment amb el teletreball i la implantació de mesures de ciberseguretat. Fins i tot, el Grup Saltó ha rebut sol·licituds per adaptar les funcions dels robots assistencials a tasques derivades de la covid-19, com el control de temperatura o el d’accessos a equipament públics.

La firma va tancar l'any passat amb una facturació de 21 milions d'euros, en la qual la robòtica encara suposa una part petita del global; per això, volen idear nous productes

El seu CEO resumeix l’evolució d’una companyia que a la dècada dels 90 del segle XX centrava les seves tasques a oferir el manteniment dels equips informàtics. Des de fa tres anys, el Grup Saltó és partner de la multinacional Microsoft. De fet, Saltó explica orgullós que Som Operations, una de les solucions de software de la firma lleidatana, ha estat seleccionada per l’empresa nord-americana com un cas d’èxit al sector de la gestió de personal. 

Amb la vista posada a l’exterior

En 27 anys, el Grup Saltó ha establert seus a Lleida, on va néixer, Tenerife, Madrid, València, Alacant, Tarragona, Barcelona o Bilbao. La firma va tancar l’any passat amb una facturació de 21 milions d’euros, en la qual la robòtica encara suposa una part petita del global. Per aquesta raó, l’objectiu és idear nous productes i serveis, tenint en compte que les funcionalitats dels robots com Misty tenen una vida útil d’entre sis i set anys.

Amb una plantilla de 400 persones, el Grup Saltó acostuma a realitzar els serveis in situ. Tot i que amb les possibilitats que li aporta la robòtica, Jaume Saltó ja pensa a fer el salt a l’estranger l’any pròxim, aprofitant la companyia de Misty, el robot que serveix per a moltes altres coses que ajudar i assessorar la gent gran que viu sola.