César González-Bueno ha celebrat la seva segona presentació de resultats del primer trimestre al capdavant del Sabadell. Després del seu nomenament com a conseller delegat del banc al desembre de 2020, el directiu va presentar els seus primers trimestrals en el primer període de 2021, just després de l'aprovació del pla estratègic de l'entitat. Un any després, en l'aniversari de la primera compareixença del CEO de la mà del director financer Leopoldo Alvear, el banc català accelera en els principals indicadors i es troba en un sòlid camí per assolir, si no superar, els objectius marcats pel full de ruta. Els 213 milions d'euros de benefici net amb què el grup encara el segon trimestre de l'any són el resultat d'un banc que ha florit en aigües revoltes. "Em congratula dir que ha estat un any de males notícies macro, però de bones notícies per al banc", reivindica el conseller delegat.
Els primers tres mesos de 2022 han estat marcats, com celebra González-Bueno, per "més solvència i el compliment dels objectius del pla estratègic". El principal assoliment de l'entitat, el que marca el camí respecte del full de ruta elaborat el 2021, és la superació dels indicadors de rendibilitat esperats per al 2022. Si bé el març del 2021 es va establir un ROTE del 6% per al 2023, i amb la bona evolució del passat exercici es va moure aquesta expectativa fins al present exercici, el primer trimestre de 2022 tanca amb una ràtio superior als objectius marcats, del 6,5%. Tot i això, el CEO no pretén tornar a adaptar les previsions a les noves xifres, encara que molts dels indicadors marquen tendències de creixement més accentuades de l'esperat. "Les nostres anàlisis no projecten incertesa suficient per a alterar el curs i l'evolució prevista per al banc", argumenta.
El conseller delegat de l'entitat opta així per mantenir-se al full de ruta marcat durant l'inic del 2021, en els guanys però també en la reducció de costos. Una de les úniques estimacions a futur que ha fet l'entitat ha estat la projecció d'un estalvi de 110 milions d'euros el 2022, que s'ampliarà fins als 130 MEUR a partir de l'exercici 2023. Segons les dades facilitades per l'entitat, la reducció de despesa se situa en el 4,3% si es compara amb els darrers mesos de 2021, i un 5,6% durant tot l'any. L'execució del pla d'eficiència és un dels factors més destacats per aquesta caiguda de la despesa, així com la resolució de l'ERO, que, com ha explicat el mateix González-Bueno, ha quedat finalitzada durant el trimestre. Amb tot, els costos totals del trimestre han ascendit fins als 726 milions d'euros, amb una reducció de 13 milions d'euros durant el període, que respon també a la renegociació de contractes amb proveïdors.
Segons apunta González-Bueno, el conjunt de les xifres apunten cap a un període de "molta satisfacció" el 2022. L'estabilitat amb un panorama macro volàtil de fons ha estat la constant des de la incorporació del directiu al banc. "Vam dir des de l'inici que als llibres del Sabadell no hi havia res extraordinari". En aquest sentit, el CEO reconeix la feina de l'anterior govern del banc, que va "fer una tasca sobre què podem créixer". La gestió del dia a dia del Sabadell també es concreta des d'aquesta recerca de l'estabilitat, i és congruent amb la manca de projeccions a molt de temps vista. "Ens està anant bé perquè estem centrats en el perímetre actual del banc, volem que les coses funcionin cada cop millor", referma el directiu, que aconsella contra "distreure's amb aventures de cap tipus".
Posicions sòlides
El creixement general del Sabadell es reflecteix durant aquest primer trimestre en el conjunt de les seves activitats. Quant al negoci bancari, els ingressos corresponent a les comissions netes i el marge d'interessos arriben fins als 1.217 milions d'euros, un creixement interanual del 3,6%. Si es compara amb els darrers mesos del 2021, l'entitat registra un retrocés d'una magnitud similar, del 3,5% – un patró esperat, explica González-Bueno, en tant que es va detectar ja el 2021. El gener i el febrer són mesos d'alentiment de l'activitat, mentre que al març s'observa una acceleració. El marge d'interessos, de fet, es manté estable durant els tres primers mesos de l'any, si bé amb una reducció testimonial del 0,6% provocada pel menor nombre de dies del trimestre en comparació amb l'anterior.
La posició de capital del Sabadell segueix la mateixa línia que la resta dels resultats de l'entitat, La bona evolució de la rendibilitat, explica el director financer de l'entitat Leopoldo Alvear, deixa el banc en una "posició sòlida. Així, la ràtio CET 1 fully loaded arriba fins al 12,45%. En un sentit semblant al ROTE, les projeccions del pla estratègic situaven la ràtio per sobre dels 12 punts percentuals durant el 2022, i ja han assolit una posició superior. Així, el MDA buffer se situa en 413, per sobre dels requeriments del regulador. Quant als recursos de clients, també mostren creixements interanuals estables, d'un 4,9%, fins als 161.316 milions d'euros – una tendència que es repeteix en els saldos de comptes a la vista, amb u augment del 8,2%, i els recursos de clients fora de balanç, que creixen fins als 40.624 MEUR, un 2,9% més que fa un any.
Pel que fa als actius de risc, Alvear apunta que la ràtio de mora de l'entitat es manté estable en un 3,66%, amb un 53% de ràtio de cobertura. Un nou factor d'inseguretat a mitjà termini és la finalització dels períodes de carències dels préstecs ICO, que vencen durant el segon trimestre de l'any. Tot i això, afegeix el director financer, només el 8% dels préstecs són crèdit dubtós – la major part del qual és subjectiu per raons comptables, no per impagaments. A més, la cobertura del 76% dels préstecs per part de l'Estat espanyol limiten el possible efecte de la fi d'aquest procés sobre els comptes de l'entitat. En general, confirma Alvear, la qualitat dels actius és millor enguany que en el mateix període de l'any passat, amb un cost de risc de 41 punts bàsics, en línia amb les expectatives del pla estratègic, que el situava entre 39 i 42 pbs.
TSB continua a l'alça
Per cinquè trimestre consecutiu, la filial britànica de banc tanca amb una aportació positiva als comptes del grup. El març del 2021 va tancar amb una aportació de dos milions d'euros, mentre que enguany s'ha elevat fins als 19MEUR. El benefici net de la filial ha arribat fins als 21 milions de lliures esterlines – 46 milions de lliures abans d'impostos, el que indica una estabilització dels resultats, després dels 47 milions registrats el desembre del 2021.
Els bons resultats de TSB, com en el conjunt del grup, responen a una estratègia efectiva de reducció dels costos, que han caigut un 7,9% en termes interanuals, fins als 189 milions de lliures esterlines – uns 224 milions d'euros, al canvi – durant el primer trimestre de l'any. El creixement de les hipoteques a la filial ha fet augmentar el marge d'interessos fins als 226 milios de lliures – 267 MEUR – amb un increment proper al 10% de les comissions netes. Un cop més, González-Bueno ha estat taxatiu respecte a qualsevol tipus d'operació en relació amb la filial britànica del Sabadell. "TSB funciona molt bé i no tenim cap motiu visible per vendre'l. Fa més d'un any que no valorem cap activitat corporativa al voltant seu".
Sabadell supera la incertesa amb 213 MEUR de benefici
El conseller delegat de l'entitat celebra un "bon primer trimestre" tot i un panorama turbulent marcat per la sortida de la pandèmia i la guerra a Ucraïna
Barcelona
28
d'Abril
de
2022
Act.
28
d'Abril
de
2022