• Empresa
  • El Sabadell veu una "oposició social" a l'OPA i defensa la seva catalanitat: "Som on hem de ser"

El Sabadell veu una "oposició social" a l'OPA i defensa la seva catalanitat: "Som on hem de ser"

El conseller delegat del banc català, César González-Bueno, obre la porta a la intervenció del govern espanyol en l'operació per qüestions d'interès general

Sergio Palavecino i César González-Bueno durant la presentació de resultats del Banc Sabadell | Cedida
Sergio Palavecino i César González-Bueno durant la presentació de resultats del Banc Sabadell | Cedida
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Sant Cugat del Vallès
07 de Febrer de 2025
Act. 07 de Febrer de 2025

El Banc Sabadell es veu amb més força que mai. Així ho diuen els seus resultats del 2024, amb un benefici rècord de 1.827 milions d'euros (+37,1% en un any) i la seva posició vers a l'OPA hostil que el BBVA els va llançar ara fa nou mesos. Des del passat 20 de gener, la prima del 30% que presentava l'oferta inicial de l'entitat basca s'ha convertit en negativa. És "l'única cosa que ha canviat" respecte a l'operació, segons el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno. “No ho veig, no paguen el valor intrínsec del banc i hi ha una oposició social aclaparadora", ha assegurat durant la presentació dels resultats del banc, a les oficines de Sant Cugat del Vallès. Unes paraules que el director financer de l'entitat, Sergio Palavecino, ha reafirmat: "Avui som més optimistes que mai".

 

L'alegria ha estat la gran protagonista d'un acte al qual no ha assistit el president, Josep Oliu. I és que el Sabadell ha celebrat dues coses: el retorn a Catalunya i un dels millors balanços de la seva història. Durant la part inicial, els dos ponents han presumit de triplicar el seu dividend en un any i del seu programa de recompra d'accions per sobre dels 1.000 milions d'euros. Tot seguit, ha vingut una llarga roda de premsa. González-Bueno l'ha inaugurat fent broma: "No m'imagino quina serà la primera pregunta". Tocava parlar de l'OPA hostil del BBVA, però amb un context favorable. El conseller delegat ha apuntat que ara per ara no hi ha cap preu que faci possible l'operació, ja que el banc biscaí s'ha negat a incrementar l'oferta. 

Alhora, ha ironitzat amb els pronòstics de Carlos Torres, president del BBVA: "Va dir que l'OPA sortiria a la fase 1 i estem a la segona, va dir que la prima mai seria negativa i ja ho és", ha subratllat. González-Bueno creu que l'operació "ja no té sentit" en les condicions actuals. Una valoració que ha estès a les institucions, entre les quals ha detectat "més escepticisme", donat que "ningú canviarà les seves accions per perdre diners".

 

El Sabadell ha convidat el govern espanyol a intervenir en l'OPA a partir de la fase 3, al·legant motius d'interès general

Opinions a banda, tot el sector financer està pendent de la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). González-Bueno ha afirmat que desconeix la data de finalització de la fase 2, però ha apostat pel juliol com a final del procés. Ara bé, abans del període d'acceptació de l'oferta per part dels accionistes, hi haurà una tercera fase d'anàlisi. El conseller delegat del Sabadell ha volgut incidir en la importància d'aquest període, ja que habilita al govern espanyol a intervenir en l'operació. "El ministre té la capacitat d'elevar al Consell de Ministres una proposta per reduir, endurir o deixar inalterades les condicions de Competència. Què faran? Ho desconeixem", s'ha preguntat. 

Pocs minuts després, el dirigent ha reincidit en aquesta qüestió. Primer, ha recordat que l'executiu estatal ja va al·legar qüestions d'interès general en OPAs anteriors. Això sí, ha matisat que no podrà jutjar l'operació en matèria de competència. Preguntat si seria raonable que el govern de Pedro Sánchez hi entrés, González-Bueno ha respost que "el bé comú pot estar per sobre del bé particular".

El Sabadell no es planteja una negociació amb el BBVA, ni una compra sense fusió: "El nostre és un projecte en solitari"

A més, el conseller delegat ha descartat altres escenaris alternatius. Un d'ells, la possibilitat de negociar amb el BBVA una millora de condicions. "Una vegada es posa una OPA hostil sobre la taula, ja no hi ha opció a la negociació. Ara han de parlar els accionistes", ha etzibat, encara que no ho ha atribuït a un "enfrontament".

L'altra possibilitat és la d'una compra sense fusió. González-Bueno la considera una "hipòtesi difícil" i no la veu possible: "Per què et compraries una cosa sense poder fusionar-la, si té molt pocs avantatges i molts inconvenients?", ha plantejat. Finalment, també s'ha mostrat escèptic respecte a fusionar-se amb una altra entitat com ING, on González-Bueno va ser conseller delegat. "El nostre és un projecte en solitari", ha insistit.

El retorn a Catalunya... una conseqüència de l'OPA?

González-Bueno ha reivindicat la catalanitat del Sabadell durant l'acte | Cedida
González-Bueno ha reivindicat la catalanitat del Sabadell durant l'acte | Cedida

Per primer cop en més de set anys, el vent bufava a favor en certs punts com ara la catalanitat del Sabadell. El dirigent ha volgut deslligar-ho de l'OPA, tot i la relació temporal que guarden les dues circumstàncies. "Feia temps que ens voltava pel cap la idea, però fins que el consell no va prendre una decisió, no tenia sentit anunciar-ho. Vam decidir allunyar-ho el màxim possible d'un moment de canvi", ha raonat. Abans, però, van "parlar amb tothom" per assegurar-se que no hi hauria cap implicació negativa ni impacte comercial.

González-Bueno, sobre el no retorn de CaixaBank: "No hi ha cap poble que es digui CaixaBank"

González-Bueno no ha volgut que es posin en dubte les arrels del banc amb la ciutat de Sabadell. "La seu del Santander és a Santander, la seu del BBVA és a Bilbao i la del Sabadell és a Sabadell. Som on hem de ser", ha reivindicat. Ara bé, no s'ha posicionat pel que fa a la negativa de tornar d'altres entitats catalanes com CaixaBank. "No hi ha cap poble que es digui CaixaBank. Són lliures de fer el que considerin", ha manifestat, en un to de broma.

Precisament, entitats com CaixaBank han defensat durant els últims dies que al sector financer espanyol "hi ha espai" per una fusió com la del Sabadell i el BBVA. González-Bueno li ha restat importància i ha apuntat que els seus "col·legues" van parlar en "termes molt genèrics". Ara bé, ha reforçat que a la competència li "perjudicaria clarament la desaparició d'un gran jugador com el Sabadell, específicament en el negoci de les pimes".

Un cop assentats a casa seva, el Sabadell ha agraït el suport que ha rebut de les 79 institucions que van personar-se en contra de l'OPA a la CNMC. Una resposta institucional "inèdita", malgrat que el conseller delegat entén que s'hagi deixat fora del procés pel retard que hagués generat a la fase d'anàlisi: "Era molt difícil discriminar entre uns i altres". Per aquest motiu, tampoc s'ha volgut pronunciar sobre els recursos d'entitats com Pimec i la Cambra de Comerç de Sabadell, ni tampoc d'altres qüestions relacionades, com ara l'acord que van tancar la patronal Cecot i el BBVA aquesta setmana sobre l'accés al crèdit de les pimes.

La recompra d'accions i els dividends, la gran estratègia del Sabadell

El director financer del Sabadell, Sergio Palavecino, s'estrenava en una presentació de resultats amb el Sabadell | Cedida
El director financer del Sabadell, Sergio Palavecino, s'estrenava en una presentació de resultats amb el Sabadell | Cedida

Més enllà dels beneficis i de la solvència del banc, l'estratègia del Sabadell de convèncer els seus accionistes passa per dues mesures que han anunciat avui: la recompra d'una de cada 10 accions al mercat borsari i els grans dividends previstos. Pel que fa al primer punt, González-Bueno ha explicat que és una proposta "amplíssima" i "molt bona per a l'accionista que es quedi, ja que l'acció es revalora". Palavecino ha previst que el programa es completi "en menys d'un any".

D'altra banda, l'entitat preveu distribuir als seus accionistes un total de 53 cèntims per acció en els pròxims 13 mesos, és a dir, l'equivalent a un 22% del valor actual a la borsa. Un incentiu que, novament, el banc ha volgut deslligar de l'OPA del BBVA. "Vam anunciar a finals del 2023 i principis del 2024 que repartiríem tot el que estigués per sobre del 2023", ha recalcat González-Bueno. Unes paraules que ha confirmat Palavecino, qui ha garantit que "els dividends haguessin estat els mateixos sense l'OPA".

González-Bueno defensa que la caiguda borsària del Sabadell després de publicar els seus resultats té "poca rellevància" i l'atribueix als "arbitratgistes"

Malgrat els bons resultats, la borsa ha reaccionat amb fredor als resultats del Sabadell i les accions del banc vallesà han caigut al voltant de l'1%. Una qüestió que té "poca rellevància" per al conseller delegat de l'entitat i que ha atribuït als "arbitratgistes" que hi havia, els quals, segons González-Bueno, ara han sortit i han "cobrat el seu benefici després dels grans increments". Finalment, també ha recordat que des de l'oferta del BBVA, les accions del Sabadell "s'han incrementat un 44%, mentre que les de l'entitat basca ho van fer en un 10%". Per tant, el dirigent no creu que la davallada borsària d'avui faciliti l'OPA.

Després de gairebé dues hores responent preguntes, González-Bueno ha culminat la roda de premsa amb el mateix to distès amb què ha arribat. Entre el retorn a Catalunya i les xifres del balanç hi havia motius per somriure, però la contundència de les seves respostes també ha demostrat que tenen raons per confiar que la d'aquest divendres no ha estat l'última presentació de resultats del Banc Sabadell en més de 140 anys d'història.