• Empresa
  • TSB dona una alegria moderada al Sabadell

TSB dona una alegria moderada al Sabadell

L'entitat retalla un 22% els beneficis del primer trimestre a causa de la pandèmia i la filial britànica TSB registra guanys per primera vegada en tres anys

El conseller delegat del Banc Sabadell, César González Bueno, en primer pla, i el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, al fons | Cedida
El conseller delegat del Banc Sabadell, César González Bueno, en primer pla, i el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, al fons | Cedida
Barcelona
30 d'Abril de 2021
Act. 30 d'Abril de 2021

El Banc Sabadell va tancar l'any 2020 amb ganes de passar pàgina i centrar-se en les novetats i canvis que té previst fer aquest 2021. La primera gran modificació ja està feta: una reestructuració organitzativa que ha posat per primera vegada el nou conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, i el recent estrenat director financer, Leopoldo Alvear, davant els periodistes per presentar els resultats de la companyia del primer trimestre de l'any. Han pres els llocs de Jaume Guardiola i Tomás Varela. També ha estat absent Josep Oliu, que ja ha passat a ser un president no executiu. El missatge de la nova directiva és clar: gener, febrer i març han estat els darrers tres mesos de retrocés; a partir d'abril, el banc remunta de la crisi de la covid-19.   

 

El primer trimestre ha presentat uns ingressos i costos "més dèbils", ha indicat González-Bueno, però "esperem que la tendència es reverteixi el segon trimestre per l’estalvi de costos previst amb la implantació del pla d’eficiència a Espanya". Alvear ha estat l'encarregat de concretar l'"optimisme" de cara als mesos que venen: preveuen que la reducció de costos per la reestructuració es reflectiran en els resultats futurs, però també veuen una bona tendència de les comissions, els ingressos i el marge d'interessos. Bàsicament, l'impacte de la pandèmia ha estat major aquest inici d'any que el mateix període del 2020, ja que només va estar afectat el març. 

El conseller delegat del Sabadell: "Esperem que la tendència es reverteixi el segon trimestre per l'estalvi de costos previst amb la implantació del pla d'eficiència a Espanya"

Sí que hi ha una part de reducció de costos que ja s'ha començat a notar. Aquest primer trimestre, segons ha indicat el conseller delegat, hi ha hagut 1.800 sortides pactades i voluntàries de treballadors del Banc Sabadell. Preguntats sobre si hi haurà més reajustaments de plantilla en un futur proper, no han volgut donar resposta i han emplaçat a la presentació del pla estratègic d'eficiència per l'empresa a Espanya el proper 28 de maig. Serà llavors quan explicaran els detalls d'aquesta reestructuració que ja ha començat.   

 

L'entitat s'ha mantingut en beneficis aquest inici d'any. Durant el primer trimestre del 2021, ha guanyat 73 milions d'euros, un 22% menys que l'any anterior. La companyia ho atribueix a un menor impacte de la covid-19 als seus comptes el 2020. Tot i així, els resultats entre gener i març de l'any passat ja s'havien vist afectats per les provisions que havia fet el banc per amortir la crisi -que encara es preveia breu en aquell moment-. En concret, hi van destinar 213 milions d'euro i l'impacte que va tenir va ser una caiguda del 63,7% dels beneficis, fins als 94 milions. Els ingressos també han baixat en comparació al primer trimestre del 2020. Ho han fet un 4,8% i s'han situat als 1.175 milions d'euros, fet que també atribueixen a la major incidència de la pandèmia aquest inici del 2021. 

TSB no està en venda

La principal sorpresa ha vingut de part de la filial britànica TSB: ha entrat en beneficis per primera vegada des de fa tres anys. L'empresa ha guanyat 10 milions d'euros gràcies a la millora de l'activitat comercial i una retallada dels costos. Aquests diners han contribuït sumant dos milions d'euros als resultats totals del grup. TSB ha registrat una concessió d'hipoteques rècord, de manera que ha doblat les xifres del mateix període de l'any anterior. La filial també està immersa en una reestructuració i ja ha tancat 70 oficines i ha acomiadat 352 persones en els primers mesos del 2021, tal com ha explicat González-Bueno. 

"Estem al principi d'un moment més dolç; el pitjor ja ho hem deixat enrere", ha assegurat el conseller delegat. És per això que la venda de TSB no es contempla. "El consell ha decidit fer una afirmació: no començarem cap procés corporatiu de venda de TSB". És una afirmació que González-Bueno ha repetit una enèsima d'ocasions preguntat continuadament pel futur de la filial britànica. A curt termini, doncs, queda descartada la desinversió. "La marca de TSB al mercat britànic és bona, les hipoteques han millorat i la trajectòria d'ajustament de costos és sana", ha resumit. 

González-Bueno sobre possibles fusions: "El mandat que tenim del consell és claríssim: hem de seguir en solitari"

De fet, González-Bueno ha recordat que ell mateix va formar part del consell de TSB durant un any i assegura que "he vist l'esforç de transformació exitós que s'hi feia". Un altre tema espinós que han negat els directius del Sabadell és el de les fusions. Després de l'operació de l'any protagonitzada per Caixabank i Bankia i el fracàs de la fusió del mateix Sabadell amb el BBVA, no es preveu cap més intent. O, almenys, de moment. De nou, les ordres venen del consell: "El mandat que tenim és claríssim, que hem de seguir en solitari". 

González-Bueno ha afirmat que la situació del banc és bona per continuar sense més múscul. "Una de les coses més xocants és que els resultats abans de provisions són molt bons, dels millors entre les principals entitats; tenim base per construir", ha insistit. Per tal de seguir sense una fusió, els objectius més immediats són "millorar la rendibilitat i la qualitat". De fet, aquesta és una de les premisses en què se centra el pla estratègic que presentaran a finals de maig. 

El marge d'interessos del Banc Sabadell s'ha situat a finals de març en 833 milions d'euros, un 5,8% per sota de fa un any, mentre que les comissions netes també han reculat, un 2,2% -fins als 342 milions-, per la venda de Sabadell Asset Management. Exclòs aquest impacte, les comissions han augmentat un 2,5%. D'altra banda, la inversió creditícia bruta de Banc Sabadell ha tancat el primer trimestre amb un saldo de 150.334 milions d'euros -110.441 milions excloent TSB-. El creixement orgànic de la inversió es va situar en el 5,9% interanual i en el 3,4% en el trimestre impulsat pel creixement en totes les geografies.