• Empresa
  • Salta la sorpresa a la Cambra de Barcelona: Josep Santacreu guanya i pot aconseguir majoria absoluta

Salta la sorpresa a la Cambra de Barcelona: Josep Santacreu guanya i pot aconseguir majoria absoluta

La llista alternativa aconsegueix 26 dels 52 epígrafs en joc i pot obtenir 5 vots dels independents i 6 vots extres de les patronals

L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç, acompanyat de membres de la seva llista | ACN
L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç, acompanyat de membres de la seva llista | ACN
Barcelona
20 de Setembre de 2023
Act. 20 de Setembre de 2023

Fi a la gran pugna que han mantingut la candidatura que buscava revalidar el seu segon mandat Eines de País-Un pas més i l’alternativa Va d'Empresa, que ha aconseguit per sorpresa una victòria per àmplia majoria. Unes eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona amb moltes cadires en joc, un sistema complex d'assignació i pugna entre empresaris catalanistes amb visions allunyades. Però que, en un termini màxim de dos mesos, tindrà un nou president. I serà, sense cap mena de dubte, l’exdirectiu de DKV Josep Santacreu.

Si entendre com funciona el sistema polític d'un país no és apte per a principiants, les eleccions a les cambres de comerç catalanes no es queda endarrere. De fet, fins aquest dimecres 20 de setembre més de 500.000 empresaris i treballadors per compte propi estaven cridats a les urnes. I la participació ha sigut baixa, de tan sols el 2,8% a la Cambra de Barcelona. Davant la previsió inicial d’uns resultats igualats, la clau de tot plegat estava en la composició del ple cameral que havia de sortir amb la proclamació dels resultats, però no caldrà pactes ni variables. Està clar que liderarà la Cambra un dels 60 vocals del ple (en aquest cas el mateix Santacreu), dels quals 52 s’han escollit per sufragi, 6 els designen les organitzacions empresarials (repartides en aquesta ocasió entre Foment i Pimec) i els altres dos corresponen a empreses que estan disposades a pagar per tenir veu i vot al ple. En el nou mandat han d’abonar un mínim de 150.000 euros anuals, durant quatre anys. És el que s'anomena "cadires de plata".

Els candidats de Va d'Empresa que han guanyat als seus respectius epígrafs són els de les companyies: Factor Energia, la Farga, Norpint, Lluch Essence, Cepex, Fico Cables, Santacreu 2000, Sogesa Instalaciones Integrales, Auto Taller Proxim, Casa Ametller, Jordi Arias Pérez, Antoni Torres Vergara, Mingo Gastronomia, Ofisol, Random Victoria, Oliver Contel Aguilera, Biomedical logistics, Lotrans Portes, Ferrer & Ojeda, Industrial Processes, A.C.E.D.E., Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, Stucom, Fundació Privada de pro-disminutis psíquics Finestrelles i Llop Gestió Esportiva.

Pel que fa a Eines de País, les empreses que han guanyat els seus epígrafs corresponents han sigut Solar Box, Textil J Balaguer, Aquablau Solucions, Planes 2000, Ferran i Ferran Associats, Tarpuna, Implica2 Consulting y Servicios, Clickame Networks, Catmedia, LF Channel, Invesejel, Soldevila Elias, Nubur XXI, Pere Quart, Vistadome, Avantatges Outsourcing, Isardsat, Arriska, Balneario Termas Victoria, Arriska, Balneario Termas Victoria i Guapissima núm 1.

Pel que fa als independents que han aconseguir epígraf i, que poden acabar decantant la balança cap a una majoria absoluta de Va d'Empresa, són Saba, Banc Sabadell, Gym Online GR2020, Promoción Hotelera Layetana i Marta Gento.

La llista alternativa Va d'Empresa ha aconseguit 26 dels 52 epígrafs en joc i pot obtenir 5 vots dels independents i 6 vots extres de les patronals  

Tanmateix, hi ha un element que sorprèn respecte a les darreres eleccions del 2019: la participació de la gran empresa s'ha reduït considerablement després que perdessin la seva representació companyies com Seat, Nissan, Agbar o El Corte Inglés i l'actual equip de govern hagi reduït el nombre de cadires de plata. Els dos escons d'aquest tipus disponibles ara han quedat deserts. 

El paper mediàtic de les patronals durant la campanya

El president del Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre i el president de Pimec, Antoni Cañete | EP
El president del Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre i el president de Pimec, Antoni Cañete | EP

En aquestes eleccions hi ha sis empresaris que tenen gran rellevància al ple de la Cambra i que poden donar suport a la candidatura Va d’Empresa en la celebració del ple. Són els representants de les sis cadires que la Llei de Cambres atorga a les patronals més representatives de la seva circumscripció, en aquest cas, Foment del Treball i Pimec. I es que les dues patronals van anunciar a principis de juny el pacte d'una llista conjunta per concórrer a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Aportaran tres membres cada una que determinaran quins són els sis representants en el proper Ple de la Cambra. Cal destacar que en els comicis anteriors, hi havia quatre representants de Pimec i dos de Foment. Tanmateix, qui ha rebut critiques par part de la llista Eines de País és Pimec. Els membres de la candidatura independentista reclamen “joc net” i critiquen la “poca neutralitat” de Pimec, enfront del paper adoptat per Foment i Femcat. 

Els darrers comicis, la victòria va recaure en Eines de País, una plataforma sota el paraigües de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè l’independentisme entrés a governar una de les principals estructures econòmiques de la Catalunya. Un fet molt criticat per Va d'Empresa aquests últims mesos, que apunten que "la Cambra no pot representar visions histriòniques, ni representar a col·lectius molt concrets i singulars, tampoc ha de ser la poltrona d'un nínxol de l'empresariat". I afegeixen: "Sumar des de la unitat dels empresaris no es pot assolir des d'una posició radicalitzada".

Qui és l’empresari Josep Santacreu?

L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç | ACN
L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç | ACN

La candidatura Va d'Empresa, liderada per l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu, "fuig de la descripció d'establishment". Entre les seves màximes: "allunyar la Cambra de la política" i "representar tothom per igual". "Deixem que els polítics facin política. Nosaltres fem el que sabem i el que ens toca", ha reivindicat Santacreu aquests últims dies. Al llarg de l'estiu, l'exdirectiu no ha volgut entrar al “cos a cos” amb els actuals líders de la Cambra i parla de la importància de la seva candidatura, ja que “ho poden fer molt millor”. 

Per als líders de Va d'Empresa, la divisió del vot entre les quatre candidatures dels anteriors comicis del 2019 va ser crucial per la conquesta dels independentistes Eines de País, mentre que en aquesta ocasió preveien que seria "molt més igualat", malgrat que finalment s’han imposat amb, inicialment, cinc epígrafs de diferència. 

La llista de Santacreu ha buscat ser “el pal de paller de l’economia” i ha presentat grans noms. Per al líder, cadascun dels 46 empresaris ha “engegat la seva campanya dins d’un esforç coral, per guanyar el seu epígraf i per convèncer que són la candidatura dels empresaris”. Entre les companyies destaca Factor Energia, La Farga, Ficosa, Ametller Origen, Fluidra, Colonial, Colegio Apis de Barcelona, Focus, Mic Football o Happy Punt, entre d'altres.

La divisió del vot entre les 4 candidatures dels anteriors comicis del 2019 va ser crucial per la conquesta dels independentistes Eines de País

Nascut a Guissona el 1958, Josep Santacreu és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Administració i Direcció d´Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya. També és diplomat en Gestió Hospitalària i Administració i Direcció d'Empreses per ESADE, i en Economia de la Salut per la Universitat de Barcelona.

La seva trajectòria professional s'inicia el 1985 com a secretari executiu de Medicus Mundi Internacional a Espanya. Entre els anys 1988 i 1992, va ser director mèdic de l'Hospital del Mar (Barcelona), Hospital Olímpic dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i Premi Hospital de l'any 1992. Durant el període 1992-1996, va dirigir el Complex Hospitalari Juan Canalejo (La Corunya ). Entre el 1996 i el 1997, va ser gerent de la Clínica Quirón de Barcelona. L'any 1997, és nomenat conseller delegat de Previasa. Des d'aquest lloc pilota l'adquisició, el 1998, de l'asseguradora per la companyia alemanya DKV AG, es converteix en conseller delegat de DKV Seguros.

A més, ha sigut conseller d’ERGO Generales i president de Marina Salud, S.A. i de la Fundació DKV Integralia, creada per DKV Seguros per a la inserció sociolaboral de persones amb discapacitats. Pertany a diferents associacions professionals com la Cambra de Comerç de Barcelona; Cambra de Comerç Alemanya; president de Respon.cat; membre de la Junta Directiva del Cercle d'Empresaris (Madrid) i president de la comissió de Responsabilitat Empresarial; Esade Alumni; Femcat. Amb la victòria de VA d’Empresa se li presenta un nou repte amb majúsucles a una de les principals institucions del país: la Cambra de Comerç de Barcelona.

Per què són tan importants les eleccions de la Cambra?

La Llotja de Mar, seu corporativa de la Cambra de Barcelona | Cedida
La Llotja de Mar, seu corporativa de la Cambra de Barcelona | Cedida

Malgrat que es tracta d'uns comicis amb certa repercussió mediàtica, molts empresaris i autònoms de Catalunya no són conscients que poden votar. I això, que només a la Cambra de Barcelona, la més gran de totes, compten amb més de 430.000 electors. Entre les principals funcions de l'entitat destaca el servei de donar serveis a les empreses, des de microcrèdits, assessorament, accés a fons i molta formació financera. Sense oblidar tampoc les iniciatives durant la pandèmia i la Llotja Virtual, el Centre Blockchain de Catalunya, el hub industrial de mobilitat sostenible i el hub digital. L'entitat també ha mantingut el seu protagonisme, especialment pel que fa als serveis d'estudis econòmics i d'infraestructures.

Com a curiositat, també té la potestat de designar consellers i presidents en més de cent entitats i organismes, com ara la Fira de Barcelona o Turisme de Barcelona. I molts d'ells es renovaran quan es proclami el ple durant el novembre. També té cadira a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Associació d'Empreses i Institucions 22@ Barcelona, l'Ateneu Barcelonès, el Consorci de la Zona Franca o Esade, entre d'altres.

La Cambra té la potestat de designar consellers i presidents en més de cent entitats i organismes, com ara la Fira de Barcelona o Turisme de Barcelona

Finalment, la Cambra, creada el 1886, és una entitat que agrupa agents econòmics de tots els sectors d’activitat, agrupats en 52 epígrafs, com s’ha esmentat anteriorment. Formen part de la Cambra de Barcelona totes les empreses, nacionals i estrangeres, amb activitat econòmica a la demarcació de Barcelona, aproximadament 300.0000. Representen a organitzacions de Barcelona ciutat, del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf, l’Anoia, l’Alt Penedès, el Barcelonès Nord, el Maresme, l’Osona, el Berguedà i el Vallès Oriental.