• Empresa
  • Ens estem preocupant per la nostra salut mental?

Ens estem preocupant per la nostra salut mental?

Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, un sector que a Catalunya està representat per 772 empreses que generen prop del 4% del PIB

Catalunya disposa de 772 empreses de l’àmbit de la salut mental i de l’autonomia personal | iStock
Catalunya disposa de 772 empreses de l’àmbit de la salut mental i de l’autonomia personal | iStock
Barcelona
10 d'Octubre de 2023

A la salutmental li succeeix un fenomen molt similar al de la sostenibilitat: és un tema urgent, que està en boca de tothom, però que, a l’hora de la veritat, encara existeix un elevat grau de greenwashing (per referir-se a l’àmbit laboral, hi ha qui li diu psychowashing). Si bé, d’una banda, Catalunya disposa de 772 empreses de l’àmbit de la salut mental i de l’autonomia personal, que representen gairebé el 4% del PIB, de l’altra, hi ha una dada que alarma el món laboral: segons dades de Vitaance, un 94,7% dels treballadors opina que la seva empresa no inverteix prou en el seu benestar.

I és que hi ha empreses que no només no inverteixen prou en el benestar dels seus treballadors; n’hi ha qui, fins i tot, se n’oblida completament. Un exemple és el cas de la filial de Meta a Barcelona, CCC Barcelona Digital Services, qui ha registrat al voltant d'un 20% d'absentisme laboral per traumes psicològics dels treballadors. Probablement, cap de les 2.030 persones que conformen la plantilla estan preparades per revisar diàriament el contingut que es publica a les xarxes, on circulen vídeos d'assassinats, violacions o suïcidis. Però és que n’hi ha més de 400 que, o han demanat la baixa laboral, o tot i no tenir un certificat mèdic, no es veuen capaços d'anar a treballar.

Catalunya disposa de 772 empreses de l’àmbit de la salut mental i de l’autonomia personal, que representen gairebé el 4% del PIB

Una treballadora de la filial assegurava a l’ACN que "cada dia és una muntanya russa, ja que mai t'imagines que veuràs el que veus", lamentant que no hi ha cap conveni col·lectiu que reguli la feina dels moderadors de contingut a les xarxes socials i que l'única eina que tenen és l'ajuda psicològica que els proporciona l'empresa, que és "molt insuficient". De moment, sembla que a Zuckerberg li surt més a compte pagar les multes de 40.000 euros que imposa Inspecció de treball per no avaluar els riscos psicosocials dels treballadors que no pas invertir en la seva salut mental.

“Malauradament, en general no es posa gaire èmfasi en la productivitat com una conseqüència de la bona salut del treballador i la seva motivació”, apuntava fa unes setmanes a VIA EmpresaJoanEgea, psicòleg general sanitari. En aquest sentit, l’especialista ressaltava la importància de dur a terme un exercici més preventiu per part de les organitzacions que permeti reduir l’estrès i les consegüents baixes laborals o simptomatologies ansioses. Però, què entenem per salut mental?

Què és la salut mental?

L’estudi d’ACCIÓ elaborat amb la col·laboració del Clúster de Salut Mental de Catalunya defineix la salut mental com un estat de benestar en què l’individu té consciència de les pròpies capacitats, pot fer front a l’estrès normal de la seva vida i és capaç de treballar de manera productiva i de contribuir a la seva comunitat. Un concepte molt lligat a l’autonomia personal, que fa referència a la capacitat de controlar, afrontar i prendre, per iniciativa pròpia, decisions personals, així com de desenvolupar les activitats bàsiques de la vida diària. 

Així, són 62.104 les persones que treballen en les empreses d’aquest sector, de les quals un 82% són pimes i representen un sector jove, on la meitat de les companyies s’han constituït entre el 2000 i el 2020. Les darreres dades apunten que el creixement del sector està sent considerable: el nombre d’empreses s’ha triplicat des del 2017, i el volum de facturació és sis vegades superior.

Bona part de les empreses catalanes són proveïdores de serveis de salut mental (68%), mentre que la resta treballen en la indústria farmacèutica i complementària (15%), en la tecnologia mèdica (11%) i en la salut digital (6%). Així i tot, l’ecosistema català va més enllà del teixit empresarial, ja que també està compost per universitats, escoles de negoci, fundacions, associacions, iniciatives públiques, centres TECNIO, fires i congressos.

Noves tecnologies, noves solucions

La irrupció de les noves tecnologies també està donant lloc a noves tendències en matèria de la salut mental i l’autonomia personal: tecnologies com la robòtica, la impressió 3D o les tecnologies immersives estan desenvolupant en l’actualitat noves solucions específiques davant l’increment de persones vulnerables amb situacions de dependència que assenyala l’estudi d'ACCIÓ.

62.104 persones treballen en les empreses del sector de la salut mental català

En aquest sentit, destaquen les tendències que se centren en el disseny de productes i entorns que puguin ser utilitzats per a tothom independentment de l’edat, les que busquen la integració de serveis o les que centren l’atenció en la persona. Així, l’estudi avalua les oportunitats de negoci per a les empreses catalanes en diversos camps, com ara la indústria de l’alimentació, la farmacèutica o la de l’esport.