Una mostra de les aigües del riu Segre que va viatjar a les Filipines va ser l’inici d’una relació molt estreta entre l’empresa San Miguel i la ciutat de Lleida, que aquest dilluns celebra el seu 60è aniversari. La capital del Segrià es va convertir en el lloc on la multinacional cervesera va crear la seva primera fàbrica a l’Estat espanyol. L’aventura dels empresaris Miguel Vidal i Enrique Suárez, desplaçant-se al país asiàtic per entrevistar-se amb Andrés Soriano, propietari de San Miguel Filipinas, va dibuixar l’embrió de l’actual companyia.
Des dels seus inicis, la planta de San Miguel a Lleida s’ha centrat en la innovació. L’activitat en R+D+i ha propiciat que a la fàbrica lleidatana s’hagin produït les cerveses de la gamma 0,0% i la primera ecològica de l’Estat. Amb una plantilla de 180 treballadors i amb una producció de 600 milions d’ampolles a l’any, un dels fets diferencials de la seu es troba en la innovació en el pacakging dels productes. De fet, a Lleida compten amb quatre línies d’envasat multiformat.
L’empresa de Lleida
Més enllà de les novetats productives i l’aposta per la innovació, San Miguel té un vincle especial amb la ciutat de Lleida. El director de la fàbrica, Manuel Heredia, el defineix amb un exemple. “San Miguel no s’entén sense Lleida i Lleida no s’entén sense San Miguel”. Així, apel·la al fet que “resulta difícil trobar un lleidatà que no treballi o hagi treballat amb nosaltres”. Aquesta assimilació de l’empresa i la ciutat ja es va forjar a la dècada dels 60, quan San Miguel era l’empresa agroalimentària de Lleida i va situar les seves instal·lacions en uns terrenys on no hi havia ningú. Avui, hi ha ubicat el Polígon Industrial El Segre.
Deixant de banda el caràcter local inherent a la firma, Heredia destaca els valors vinculats a la planta lleidatana en els seus 60 anys de vida. “La nostra estratègia s’ha basat en la innovació i a estar a l’avantguarda del sector. Això ha afavorit el component internacional, que forma part del nostre ADN, ja que som el primer centre exportador de Mahou San Miguel a Espanya”.
La de Lleida és la primera fàbrica que es va crear a Espanya i s'ha convertit en un centre de referència en innovació
Més d’una vintena de productes nascuts al Segrià
La reducció del consum d’aigua, la renovació del procés d’elaboració de la cervesa i adaptar-se a les necessitats del mercat amb nous envasos i formats són algunes de les línies de treball que es desenvolupen a Lleida. Aquestes, juntament amb les inversions per millorar el comportament ambiental i la qualitat de la beguda, han aconseguit que des de la capital del Segrià s’hagin presentat més de 25 productes en la darrera dècada.
La vocació internacional l’ha impulsat a exportar des de Lleida a més de 20 països, especialment al Regne Unit. Des de l’empresa, es comenta que han intentat combinar la tradició, amb matèries primeres de proximitat, amb els processos d’automatització en el moment de produir, el que garanteix la qualitat de la cervesa i l’eficiència mediambiental.
Manuel Heredia assenyala la identificació que San Miguel continua tenint amb la societat lleidatana. La companyia patrocina esdeveniments tan arrelats a la ciutat com l’Aplec del Caragol celebrat aquest cap de setmana, a més de col·laborar amb la Federació d’Hostaleria en un programa de beques de formació per promoure l’ocupació a la ciutat. “Aquesta vinculació tan estreta ens dóna un plus de responsabilitat”.
San Miguel patrocina esdeveniments tan arrelats a la ciutat com l’Aplec del Caragol
La fàbrica es va fundar el 1957 amb una inversió d’un milió de pessetes. Sis dècades després, el centre de Lleida produeix dos milions d’hectolitres de cervesa, disposa d’un magatzem amb una capacitat de 6.500 metres quadrats i una superfície de 165.000. El mateix esperit innovador i aventurer que va empènyer dos empresaris a marxar cap a les Filipines es manté avui en un mercat competitiu, en el qual el consumidor pot escollir entre 800 referències de cervesa.