El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha fet aquest dilluns una crida a Pedro Sánchez perquè abandoni les “posicions populistes” per buscar, a través del diàleg amb les empreses, solucions que reactivin l’economia. També s’ha mostrat partidari de la mesa de diàleg polític entre Generalitat i govern central.
En el discurs amb el qual ha començat la seva segona etapa com a president de Foment, Sánchez Llibre ha subratllat la “preocupació i decepció” per les conclusions del recent debat de política general al Congrés dels Diputats i per les posicions adoptades pel govern de Pedro Sánchez. En síntesi, va lamentar “l'absència de mesures suficients orientades a reforçar l'economia productiva i l'adopció d'altres de contraproduents”.
Sobre les “contraproduents”, va precisar que lamentava que, “sense diàleg previ, es plantegi incrementar la pressió fiscal a determinats sectors econòmics, adduint beneficis extraordinaris”, en referència als impostos a la banca i a les energètiques. Amb aquestes mesures, el líder patronal va dir que, “només en un dia”, el govern central “ha fet perdre milers de milions d'euros a aquests sectors”.
Sánchez Llibre adverteix que les "mesures intervencionistes" del govern de Pedro Sánchez li recorden “missatges i actuacions populistes d’alguns governs sud-americans”
El president de Foment ha criticat aquest tipus de “mesures intervencionistes”, que afecten a la distribució dels beneficis empresarials, perquè li recorden “missatges i actuacions populistes d’alguns governs sud-americans”. Ho va atribuir a la “influència i pes d'un dels dos socis, Unidas Podemos, en el Govern”.
També va censurar que es “frivolitzi” sobre la inflació sense adoptar mesures rellevants per rebaixar-la, com seria la deflació de la tarifa de l’IRPF. Va lamentar que “mentre que el Govern de l'Estat exigeix sacrificis” als autònoms, a les empreses i als ciutadans en general, no s’hagi establert cap sacrifici per a les administracions públiques. En aquest punt, va recordar que la CEOE i Foment han proposat mesures per aflorar 33.000 milions d’euros del frau fiscal que s’amaga en l’economia submergida.
Foment del Treball reclama a Pedro Sánchez que “obri les portes al diàleg” amb les empreses per tancar un “pacte de solidaritat i responsabilitat”
Per tot això, Sánchez Llibre demana a Pedro Sánchez que “obri les portes al diàleg” amb les empreses per tancar un “pacte de solidaritat i responsabilitat” per sortir de la crisi.
Sánchez Llibre va començar el discurs recordant que Foment, en qualitat de “lobby eficaç per defensar la competitivitat de les empreses a Catalunya”, s’ha marcat l’objectiu de “liderar la resposta econòmica de Catalunya” davant l’actual situació geopolítica. A Espanya i a la Unió Europa, actuarà a través de la CEOE.
El seu programa electoral per a la segona i última etapa al capdavant de la patronal catalana es resumeix en deu punts, el primer dels quals és el d’aconseguir el retorn de les empreses que van traslladar la seu social fora de Catalunya en el context del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Per assolir-ho, va indicar que Foment donarà suport a la taula de diàleg recentment reimpulsada pels governs de Pedro Sánchez i Pere Aragonès per aconseguir estabilitat política.
En la seva intervenció, el president de la CEOE, Antoni Garamendi, també va expressar el desig que les empreses catalanes que van traslladar la seu tornin "a casa".
Busquen un gran fabricant de xips
Sobre reindustrialització, Sánchez Llibre va indicar que seguiran col·laborant amb la Generalitat en la recerca d’una “gran companyia” de fabricació de xips perquè s’instal.li a Catalunya.
En matèria fiscal, va reiterar la necessitat de suprimir l’impost de patrimoni i d’abordar la lluita contra el frau fiscal.
En infraestructures, critica el “maltractament a Catalunya dels últims quinze anys per part de les Administracions públiques”. Afirma que no es cansarà de proposar “fórmules imaginatives” per evitar-ho. L’última, una proposició de llei presentada als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per crear una “agència Independent que vetlli per l’execució de les inversions en infraestructures de l’Estat a Catalunya”. Estaria participada pel govern central, la Generalitat, els ajuntaments i la societat civil.
Foment i IESE muntaran un gran acte internacional a Barcelona el proper 21 de novembre per reivindicar l’ampliació de l’aeroport del Prat
I no podia faltar la reivindicació de l’aeroport del Prat. Va assegurar que continuarà treballant “proactivament” amb els governs de l’Estat i de Catalunya per a que sigui una realitat. En aquest sentit, va anunciar un “gran acte internacional a Barcelona”, coorganitzat per IESE i Foment, el proper 21 de novembre. Seria la reedició de la cimera que ja es va fer fa uns anys per revitalitzar aquesta infraestructura.
Noves incorporacions
En clau interna, Sánchez Llibre va confirmar que es reformaran els estatuts de Foment del Treball per ampliar les 14 vicepresidències actuals amb la intenció de que hi siguin representats més sectors econòmics. Repetiran tots els vicepresidents proposats per Sánchez Llibre en l’anterior mandat, si bé Joaquim Llansó serà substituït per Lluís Moreno després que també el rellevés en la presidència de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya.
Com a novetat, s’incorporaran dues noves vicepresidències: la dels joves empresaris, que estarà representada per Ruben Sans (president de l’AIJEC), i la de la nova economia, representada per Miguel Vicente (president de Tech Barcelona). A més, s’afegirà una vicepresidència per al sector del metall, ocupada per Jaume Roura (president del Gremi de Motor), i una altra per Turisme, que sdrà per a Santiago García-Nieto (president de Confecat).
A l’assamblea de renovació de Sánchez Llibre hi va assistir la cúpula de la gran patronal espanyola amb Antonio Garamendi (president de la CEOE), Gerardo Cuerva (Cepyme), Lorenzo Amor (ATA), Salvador Navarro (de la valenciana CEV), Carmen Planas (de la balear CAEB), Miguel Marzo (de CEOE Aragón), Pedro Barato (Asaja) i Gerardo Pérez (Faconauto).
En ser l’únic candidat, la reelecció de Sánchez Llibre ha estat un tràmit. Va iniciar el discurs mostrant la seva preocupació dels incendis forestals, la solidaritat amb els afectats i el suport als bombers i serveis d’extinció.