• Empresa
  • Foment reescriu la seva història: gosadia i unitat

Foment reescriu la seva història: gosadia i unitat

El nou president Josep Sánchez Llibre vol "liderar el retorn de les empreses a Catalunya" i promet "feminitzar i modernitzar" la patronal

Josep Sánchez Llibre i Joaquim Gay de Montellà a Foment del Treball | ACN
Josep Sánchez Llibre i Joaquim Gay de Montellà a Foment del Treball | ACN
Barcelona
06 de Novembre de 2018

No hi ha hagut sorpreses d'última hora. I allò que abans de l'estiu era només perfum, s'ha convertit en realitat per Tots Sants: el vicepresident de Conservas Dani i exdiputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, ja és oficialment el nou president de Foment del Treball. Ho ha dit per activa i per passiva, l'objectiu del seu mandat té cinc verbs: "rejovenir, renovar, modernitzar, feminitzar i il·lusionar". L'abraçada entre aplaudiments amb el fins ara president Joaquim Gay de Montellà és el símbol d'una nova història abanderada per la gosadia i la unitat. "La patronal no ha d'entrar en guerres polítiques", alerta un expolític i històric de Foment, Manuel Milián Mestre, a VIA Empresa

"Hem de ser agosarats en demostrar sense complexos l'orgull de ser empresaris i vull que la unitat sigui la nostra senya d'identitat", ha reivindicat Sánchez Llibre en el seu primer discurs oficial. Unitat amb Pimec, Cecot i Fepime, unitat amb el relleu generacional de la mà d'Aijec i el Talent Hub Institute i unitat amb la feminització. 

Sánchez Llibre: "Hem de ser agosarats i vull que la unitat sigui la nostra senya d'identitat"

 

Avalat per l'encara president de la CEOE, Joan Rosell, de qui ha sigut adjunt a la presidència i encarregat de gestionar les relacions amb el Congrés de Diputats, Sánchez Llibre ja ha detallat que crearà un departament de relacions amb les administracions públiques, proposarà a totes les institucions celebrar el Dia de l'Empresari alhora que vol liderar el retorn de les empreses a Catalunya coincidint també amb la construcció d'un "clima polític sense tensions". 

"Defensarem els interessos de les nostres empreses i del nostre país, volem ser proactius amb tots els governs, governi qui governi", ha insistit. Tant és així que ja ha avançat que sol·licitarà una entrevista amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, entre d'altres.

Nou lobby, nova burgesia

La història de Foment del Treball ve de llarg i de fet coincidint amb el mandat de Sánchez Llibre se celebraran els 250 anys de la patronal. Entre les seves fites històriques destaquen sobretot el finançament de la revolució liberal de 1868 també coneguda com la Gloriosa, la seva relació amb el General Prim o la introducció de la pesseta a mans de l'exministre Laureano Figuerola, entre d'altres.

"Avui s'inicia una etapa renovadora després de la doctrina econòmica que va començar amb la mort de Franco", explica Milián Mestre al diari. Quan cau el dictador, Alfred MolinasCarlos Ferrer Salat aixequen Foment com a patronal catalana i Milián Mestre s'encarrega a partir de 1986 de preparar una generació empresarial formada per Juan Rosell, Gay de Montellà, Joaquim Lacalle, Alfonso Vilá, Juan Torras... 

I del passat al futur, ja hi ha una nova generació de joves promeses al forn. Es tracta, segons Milián Mestre d'un "nucli que també vol rejovenir aquesta casa, promocionar nou talent empresarial i crear una nova burgesia". Entre les seves files, cita noms com el d'Albert Milián (fill del Milián Mestre), Johnny Rosell (fill de Juan Rosell), Carola Rubiralta (filla de Francesc Rubiralta de Celsa) o Albert Castelltort, entre d'altres. 

Ser o no ser de Foment

De moment, però, amb el comiat de Montellà ja s'obre una etapa nova: "Ve Sánchez Llibre que no és un home de tradició d'aquesta casa i ha de ser l'innovador. És de Foment, però no ha estat mai de Foment". D'un petit club de patronals fundat el 1771 en defensa del mercat internacional i el subministrament de cotó s'arriba ara a un lobby empresarial que vol modernitzar-se en ple segle XXI. 

Milián Mestre: "La patronal no ha d'entrar en guerres polítiques"

En aquest sentit, Milián Mestre defensa el concepte empresarial (creador i emprenedor), la dialèctica permanent entre patronals i sindicats i la vocació social com a pilars fonamentals d'allò que defineix com a "lobby d'interessos de l'economia i de l'empresa". "És molt important que no es malmeti el concepte de patronal que crea llocs de treball i estructures de producció a la societat", afegeix. 

Des de bon començament, Sánchez Llibre ja té molt clar quina institució presideix i quina és l'estratègia a seguir: “Aquesta és la casa gran de les empreses de Catalunya i volem ser la cara i la veu dels empresaris a Madrid i Europa”. Per a tot plegat, el seu full de ruta també inclou la creació de la Comissió Agenda 2030 d'acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU, promoure un think tank econòmic i empresarial, crear una comissió de finançament empresarial no bancari i salvament d'empreses i la rebaixa dels costos energètics de Catalunya. 

Una junta amb "dones de talent"

"A la junta de Foment hi haurà les dones amb més talent", avançava Sánchez Llibre en una conversa amb VIA Empresa​ prèvia a les eleccions. La seva candidatura ha comptat amb 285 suports i la nova junta té 76 vocals electes més 10 de designació directa del president. En aquest sentit, tampoc hi ha hagut sorpreses d'última hora i s'ha confirmat allò que era un secret a veus. 

Josep Sánchez Llibre ha estat acompanyat per una quarentena de persones que treballen per la seva candidatura | Foment

Sánchez Llibre durant la presentació de la seva candidatura a Foment | ACN

Les vicepresidències estan repartides entre dones i homes, a parts iguals. Per un costat, destaca un cop més la presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, la presidenta del Fòrum Energia Empresa de Foment, Virgínia Guinda, i la consellera delegada del Grup Cañigueral, Elisabeth Cañigueral. Per l'altre, Joaquim Llansó (Cambra de Contractistes), Baldiri Ros (IACSI) i Joan Roget (Federació Catalana del Sector Químic). 

Més enllà de les vicepresidències, també destaquen els noms de la fundadora i CEO de SocialCar, Mar Alarcón, i el president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, que s'encarregaran de la transformació digital; la directora general del Cercle d'Economia, Marta Angerri, o la directora de recursos humans de Criteria, Marta Clotet, entre d'altres. Qui també s'ha guanyat un lloc a la junta directiva és el president de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec), Eloi Palà, que ocuparà una cadira com a soci sectorial. 

Foment i Cecot, junts per Catalunya?

En els últims mesos, s'ha especulat entre vestidors amb candidats d'arreu per liderar Foment: Ramon Adell (Societat d'Estudis Econòmics), Josep Antoni Belmonte (Confederació Empresarial de la Província de Tarragona), José Lara (ex Planeta), Pedro Fontana (ex Banca Catalana i BBVA) o els vicepresidents Maria Helena de Felipe i Joan Roget, entre d'altres. 

Més enllà de Sánchez Llibre, aquell que ha sonat amb més força per encapçalar la patronal catalana és el president de Cecot, Antoni Abad, que ja va anunciar una potencial candidatura durant el mes de desembre de 2016. I de fet, no va ser fins a la segona quinzena d'aquest passat mes de setembre quan Abad va renunciar de forma definitiva a presentar-se a les eleccions.  

Montellà: "La relació amb Cecot serà més fàcil amb un nou president i la decisió [de suspensió] segur que es podrà corregir"

 

Sánchez Llibre ja ha picat l'ullet a la Cecot: "Desitgem la seva reincorporació, de tal manera que tots ens hi sentim còmodes, en especial les nostres organitzacions territorials". No s'equivocava Montellà quan avançava durant el seu comiat que les relacions amb la patronal vallesana serien "més fàcils amb un nou president" alhora que posava sobre la taula que "la decisió [de suspensió] segur que es podrà corregir".

"A Foment del Treball s’obre una nova etapa i la Cecot estarà amatent al nou lideratge, als equips i als programes que s’impulsin per una defensa de les empreses de manera efectiva i per ajudar-les a millorar la seva competitivitat", asseguren des de la patronal vallesana. 

De nou, un brindis per Cap d'Any entre Foment i Cecot, junts per Catalunya? Escrivia George Orwell que "la història l'escriuen els guanyadors".