• Empresa
  • Allau de sancions a comercialitzadores d’energia

Allau de sancions a comercialitzadores d’energia

La CNMC va multar l’any passat a nou companyies elèctriques catalanes entre les quals hi ha Factor Energia i Aura

Cani Fernández, presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competencia | CNMC | Europa Press
Cani Fernández, presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competencia | CNMC | Europa Press
Barcelona
06 de Gener de 2023

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va emetre l’any passat 65 resolucions de sanció contra empreses comercialitzadores de gas i electricitat que van afectar 52 companyies (n’hi ha que en van rebre més d’una), de les quals deu són catalanes. Entre aquestes últimes apareixen comercialitzadores amb importants carteres de clients com Factor Energia o Aura Energía, però també una antiga operadora elèctrica, Cirsa Servicios Corporativos, a la qual la CNMC li ha acabat donant la raó.

 

Aquestes resolucions posen en evidència la conflictivitat en el sector de les comercialitzadores independents de gas i electricitat. Aquest 2022, la comissió que presideix la cartaginesa Cani Fernández va batre el rècord de resolucions de sanció, amb 65, que superen les 54 de 2021, les 17 de 2020 o les 25 de 2019.

Fonts del sector apunten que la crisi dels preus de l’energia ha generat dificultats a les comercialitzadores, especialment a les més petites. S’han vist obligades a comprar electricitat al mercat majorista (l’anomenat pool) a un preu superior del que tenien contractat amb els seus clients. Algunes han acumulat endarreriments en els pagaments que, fins i tot, han acabat en concursos de creditors, com els de les catalanes Aura Energía o Iberred Solutions, de Lloret de Mar, que ja s’ha liquidat.

 

Red Eléctrica de España (REE) està al darrere de bona part de les denúncies

La majoria d’expedients s’han obert per impagaments de les tarifes d’accés a la xarxa de distribució o per no prestar les garantides exigides. En algun cas també per vulneració dels drets dels consumidors. La CNMC no actua mai d’ofici contra comercialitzadores, només a instància d’un denunciant, que en molts dels expedients és Red Eléctrica de Espanya (REE), recentment rebatejada amb la marca Redeia per la seva presidenta, l’exministra Beatriz Corredor.

Tot i que la CNMC va anunciar l’any passat multes milionàries, com les imposades a la irlandesa Solstar Limited i a l’austríaca Gasela GMBH, amb 6 milions de euros a cada una per suposada manipulació del mercat de gas natural, la duresa sancionadora no acostuma ser el criteri de la comissió. Normalment, no aplica les sancions màximes que preveu la llei tant pel que fa a les infraccions tipificades de lleus com les greus. I, a sobre, sovint els infractors s’acullen a rebaixes, de fins el 40%, si abonen la multa en el termini establert. Les sancions de la CNMC es poden recórrer per la via del contenciós-administratiu davant l’Audiència Nacional.

Aura Energía, en concurs de creditors, acumula dues sancions per un import de més de 277.000 euros

Pel que fa a les companyies catalanes, Aura Energía, amb seu a Sant Joan Despí, va ser la que va rebre la sanció de més import l’any passat, un total de 277.500 euros, arran de dues multes: la primera, la resolució de la qual està datada el desembre passat, per impagament dels peatges de distribució (200.000 euros), i la segona, per suposada vulneració dels drets dels consumidors (77.500 euros), segons consta en els expedients que es poden consultar a través de la pàgina web de la CNMC.

Aura Energía es va constituir el 2011 per comercialitzar electricitat procedent de fonts renovables. Va superar els 15.000 clients entre els quals hi havia centenars d’administracions públiques. El 2021 es va acollir a un concurs voluntari de creditors. El març passat, el BORME va publicar la designació del despatx Baker Tilly com a administrador concursal.

Iberred Solutions també va ser sancionada, amb 75.000 euros, per no pagar els peatges d’accés a les xarxes de distribució. Curiosament, la resolució de la CNMC està datada el juliol passat, quan aquesta companyia de Lloret de Mar està en dissolució des del març per decisió judicial posterior a la liquidació. Amb anterioritat, Iberred ja havia estat sancionada.

Multa a Factor Energia per suposats incompliments relacionats amb els drets dels consumidors

Factor Energia, presidida per Emili Rousaud, també ser multada amb 58.000 euros pel suposat “incompliment de les seves obligacions en relació amb els drets dels consumidors”. El la mateixa resolució de la CNMC, datada el juliol, ja consta que la companyia ha abonat aquest import.

Trade Universal Energía, de Barcelona, va ser multada amb 30.000 euros per no prestar les garanties exigides per l’operador del sistema elèctric. Aquesta companyia comercialitza electricitat a particulars i empreses.

Viva Luz Soluciones, d’Arenys de Mar, va rebre l’any passat tres resolucions, també per qüestions de peatges de xarxa i garanties, per un import conjunt de 40.000 euros. I Energía Naranja, de Granollers, una sanció de 5.000 euros també pels peatges.

Hi ha indústries que, en el seu moment, es van convertir en operadores d’energia i sobre les quals l’any passat van caure requeriments per la qüestió de les garanties exigides, si bé per imports baixos: la tèxtil Intercot (58.000 euros), de Sant Feliu Sasserra (Bages); el productor d’embotits Caula Aliments (10.800 euros), de Sant Gregori (Gironès); i Agrària Plana de Vic (3.000 euros), entitat cooperativa que compta amb secció de crèdit que es dedica a la fabricació de pinsos.

Però també hi ha empreses que han culminat l’expedient sancionador amb èxit. En una resolució datada el febrer de l’any passat, la sala de supervisió va donar la raó a Cirsa Servicios Corporativos i en va arxivar les actuacions. Aquesta companyia va al·legar que, a l’abril de 2021, es va donar de baixa com a operadora d’electricitat. Com a administrador únic hi apareix Isaac Lahuerta, que va ser el braç dret de Manuel Lao Hernández abans que, el 2018, vengués les empreses de joc del grup Cirsa a Blackstone.