"És una qüestió d'actitud. En el segle XXI, sense innovació, estàs perdut". El president de Seat i Cupra, Luca de Meo, ho té clar: "cal fomentar la innovació tot l'any" i, per això, "s'ha de produir un canvi cultural". Un canvi cultural en què, confessa amb un toc d'humor de Meo en petit comitè, "si tens un departament d'innovació, també estàs perdut". I Seat en té un. Ara bé, per sortir dels estàndards convencionals, i portar-ho més enllà del departament dedicat a això, l'empresa automobilística ha volgut fer un pas més en la seva estratègia de liderar la mobilitat del futur celebrant la primera edició de l'Innovation Day, una jornada dedicada a impulsar la innovació i dirigida a tots els treballadors. Com diu de Meo, des del recepcionista fins el més alt directiu.
La nau de la fàbrica de Martorell que acull la jornada es va omplint sense pausa de treballadors de totes les àrees de la gran ciutat de Seat. Els més de 15.000 treballadors hi estan convidats, com també ho estan sempre a proposar idees que es puguin aplicar a l'empresa per fer un salt cap als nous reptes. El responsable de cultura, innovació i talent acquisition de Seat i organitzador de la iniciativa, Ismael Lara, subratlla que precisament la innovació és la protagonista de la companyia. "L'hem volgut posar al centre de Seat perquè sigui una cosa que generi impacte a l'empresa", apunta, i encara més tenint en compte el procés de transformació que viu l'automobilística.
L'Innovation Day es viu amb alegria i il·lusió a les instal·lacions de Seat. No només perquè de les més de 70 propostes presentades, hi ha hagut 20 finalistes, dels quals quatre són guanyadors, sinó també perquè aquest canvi cultural ja forma part de l'esperit de l'empresa i dels seus empleats. Els projectes guanyadors reben un premi molt especial: ni diners, ni patrimoni, sinó un passaport cap a la innovació. L'objectiu d'aquest guardó és, com assenyala Lara, "generar més innovació i fomentar-la" i, per fer-ho, la companyia dóna la possibilitat als premiats de visitar diferents fires sobre innovació arreu d'Europa i als Estats Units: des d'assistir al 4YFN i a l'Smart City Congress, passant pel Silicon Valley Tour i experiències com un curs de drons.
Idees innovadores vs. innovació inútil
Però, què ha de tenir un projecte perquè sigui innovador i passi els filtres de Seat? Per començar, i com posa de relleu Lara, "ha de ser implantable, que vagi a l'acció i que tingui un pla d'execució". Aquests són els ciments d'un projecte amb un equip que ha de ser "divers i multidisciplinar" i que tingui clar que, a banda d'idear i assentar un projecte econòmicament viable, "ha de ser útil per al client perquè la innovació sense utilitat es queda novament en idees". I els treballadors de Seat ho saben. De les 70 propostes, explica Lara, "aquí arriben els projectes amb més transcendència, però pot ser que s'implementin pràcticament tots perquè són projectes del dia a dia".
Exemple d'això són els quatre projectes guanyadors. ByBus és una plataforma de transport flexible que, com diu un dels creadors de la iniciativa i responsable d'operacions i finances de Seat, Sergi Vila, "treballa de manera similar a Uber o Cabify, però està focalitzada al transport de més gent optimitzant que en cada vehicle vagin el màxim número de persones". Va començar a desenvolupar-se el 2018 i, tot i que van començar a testar-lo a Wolfsburg en un servei d'autobusos que funcionava el cap de setmana, avui en dia ja és un servei instaurat a la fàbrica de Martorell, cosa que estalvia als seus treballadors haver d'agafar un cotxe per persona.
De fet, ja han aconseguit reduir el centenar de vehicles diaris que utilitzaven per moure's entre departaments per anar a reunions gràcies als set Alhambra que proporcionen aquest servei entre els empleats. Més de mil usuaris ja l'utilitzen setmanalment. Sostenibilitat, eficiència en la mobilitat i optimització. La seva idea és ampliar mercat i expandir-se a les 120 plantes de tot el món del grup Volkswagen com la de Pamplona, Mèxic o Wolfsburg, però també, més enllà de la línia de negoci B2B, en tenen una B2A per a les administracions. De moment, faran un pilot amb l'Ajuntament de Barcelona per fer transport escolar i transport per a persones amb discapacitat.
Una torre de control, cinc clics i calefacció personalitzada
El canvi de paradigma en la mobilitat i en les prioritats del client també té transcendència en una empresa com Seat i molta. Precisament per això, neix la Control Tower, una torre de control a l'estil aeroport que té per objectiu connectar i mostrar en temps real tots els punts i proveïdors de la cadena de subministrament, cosa que no només permet millorar la traçabilitat, sinó que també aporta beneficis als clients. Recordant que un cotxe té més de 7.000 peces i que la fàbrica de Martorell genera uns 2.200 vehicles diaris -això vol dir un cotxe cada 32 segons-, el director del projecte i responsable de projectes de digitalització de la cadena de subministrament de Seat, David Castilla, posa damunt la taula els centenars de problemes que es poden produir en la fabricació d'un sol vehicle.
De Meo: "Cal fomentar la innovació tot l'any i per això cal un canvi cultural"
"Puc fer el cotxe?", és una pregunta que "et permet predir si el client podrà tenir el cotxe en el temps que tu li has dit i què s'ha de produir perquè estigui llest". Amb la torre de control, es pot saber, per exemple, en quin punt es troba el camió que ha de portar les peces o què ha deixat de funcionar en la cadena de muntatge, però també aporta un valor afegit al client i és que, si potser ha triat el cotxe de color gris, "tu li puguis dir que falten sis hores per pintar-lo, proposar-li un canvi, ensenyar-li com queda i fer-ho més barat". "I si jo fos capaç de convertir un problema logístic de magatzem en una venda i una cosa positiva per al client?", qüestiona Castilla.
Precisament en el terreny de les vendes, Clic, Clic & Go canvia completament la seva manera de vendre. És l'Amazon de Seat i et permet comprar un cotxe en només cinc clics. El responsable d'ecommerce de Seat, Isaac Partal, ha desenvolupat amb el seu equip un servei de comerç electrònic a Noruega per facilitar el procés de compra i donar l'opció de comprar un vehicle les 24 hores dels set dies de la setmana, així com per "aconseguir una cobertura en tot el territori". De moment, exploren l'opció de l'entrega a domicili que segurament s'implantarà el 2020. A més, si ara per ara només s'està fent a Noruega és perquè els governs locals del país han creat una identificació per als seus ciutadans que permet a les empreses com Seat veure la solvència de l'usuari.
Per postres, l'últim projecte guanyador fa realitat el fet que el teu cotxe aprengui de tu. Batejat com a Smart Heated Seats, Albert Díez i Raquel de Lera han dissenyat uns seients calefactables que observen els teus costums al volant i, després de passar un temps com a companys de viatge, aprenen dels teus gustos, cosa que els permet ajustar, activar i desactivar la calefacció del seient.
Paral·lelament, 35 participants dividits en set equips amb personal de totes les àrees participen en els Seat Challenge, cinc reptes plantejats per l'empresa vinculats a noves formes de mobilitat, a l'economia col·laborativa, a la sostenibilitat i a la connectivitat seguint la metodologia agile. De les propostes sorgides, la companyia espera accelerar-ne almenys una perquè arribi a port.
Una plataforma de transport flexible, una torre de control per seguir de prop la logística, un ecommerce a cop de clic, uns seients que aprenen de les persones i molts reptes per endavant. Però encara queda molt camí per recórrer en aquest canvi cultural de Seat. De Meo confessa que, tot i que la companyia que presideix inverteix un 10% dels seus ingressos a R+D -Espanya hi inverteix un 1,2% en general-, encara li agradaria anar molt més enllà. De moment, i amb la innovació com a bandera, l'automobilística sap cap a on ha de caminar per garantir, des de les seves instal·lacions, una mobilitat sostenible, conscient i eficient. Ho sap i així ho exporta arreu. De Martorell al món i per al món.