• Empresa
  • L'immobiliari brinda sense bombolles

L'immobiliari brinda sense bombolles

La nova edició del Barcelona Meeting Point es desmarca de la crisi però creix de manera desigual

Una recreació del cost dels pisos a la ciutat de Barcelona, aquest dimecres al Meeting Point. VC
Una recreació del cost dels pisos a la ciutat de Barcelona, aquest dimecres al Meeting Point. VC
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
18 d'Octubre de 2017
Act. 18 d'Octubre de 2017

El Barcelona Meeting Point ha obert aquest dimecres les seves portes de la seva 21a edició amb l'eufòria generalitzada d'un sector que se sent reactivat. Encara millor: recuperat. Però a quin preu i amb quin aprenentatge?VIA Empresa ha recorregut els estands del recinte de Fira Barcelona per parlar-ne amb diferents agents immobiliaris que han brindat per la recuperació confiats de trobar-se lluny de l’especulació i de la bombolla.

 

Toribio: "Ara els indicadors del sector estan registrant confiança i increments molt importants"

La responsable d’estudis de Fotocasa, Betriz Toribio, ha explicat que fins ara volien "ser prudents i parlar de reactivació encara que les dades eren positives perquè hi havia llums i ombres però ara els indicadors del sector estan registrant confiança i increments molt importants per la consolidació”. El que és cert és que les dades no acostumen a enganyar. Segons l’INE, la compravenda d’habitatge ha pujat un 16% a l’agost de la mateixa manera que el número d’hipoteques ha crescut un 32,9% al juliol. Mentrestant, el preu de l’habitatge en el conjunt d’Espanya s’ha enfilat fins al 5,6% en el segon trimestre de 2017. I pel que fa a Barcelona, Aguirre Newman recorda que la inversió immobiliària ha assolit els 2.500 milions d'euros el 2016, un 26% més que l'any anterior. 

Diferents velocitats

El sector immobiliari es recupera però a diferents velocitats. Així ho ha posat de manifest el director de relacions institucionals de Corp, Joan Carles Sánchez, que ha assenyalat que aquesta recuperació no s’està traslladant arreu del territori. Al capdavant, se situen Barcelona i el seu entorn metropolità així com algunes altres capitals catalanes com Girona o Tarragona.

 

bmp inauguracio

Passeig inaugural de les autoritats al saló. / Cedida

 

Quan salaris i preus tant de compra com de lloguer no van de la mà, com és el cas actual a Barcelona, els ciutadans han de marxar. Tal com constata el director d'oficina d'Amat Immobiliaris a Barcelona, Guifré Homedes, opcions com Sant Cugat, Esplugues o el Maresme es revaloritzen pels seus preus més competitius, pel seu nivell de vida i per les seves connexions amb la capital catalana.

Marin: "El mercat està poc professionalitzat"

El diagnòstic és clar. Segons el director d'Anàlisi i Intel·ligència de Mercat de Solvia, Arturo Marin, "el mercat està poc professionalitzat" ja que en el cas del lloguer, un 90% està en mans de particulars i això crea desajustos d'oferta i demanda així com preus més elevats. La incertesa de l'economia o del mercat laboral fa que les noves generacions no siguin com les d'abans. Ara bé, la decisió és la mateixa de sempre.

Comprar o llogar?

Llogar o comprar? Qüestió existencial que està en l’imaginari de molts ciutadans. Tot i considerar-los “mons diferents”, Homedes ha assegurat que donats els baixos tipus d’interès, “molts estan en aquell punt que entre llogar i pagar una hipoteca no hi ha tanta diferència i la gent prefereix comprar". Alhora, també ha destacat que si els preus de lloguer pugen és perquè hi ha falta d’oferta ja sigui pels lloguers turístics o perquè les famílies quan es canvien de pis ja no lloguen el primer habitatge que havien comprat, sinó que el venen.

BMP 5
Oficina d'Amat Immobiliaris al BMP. VC 

Per la seva part, Corp, que està especialitzada en compra, reivindica que és capaç de vendre una promoció al Masnou o a Sant Just amb un percentatge d’èxit de venda al voltant del 90% en només dos mesos de comercialització. Tot i que Sánchez entén que el lloguer és també “una molt bona opció”, es mostra convençut que la compra encara té una “una forta presència cultural” en la voluntat dels seus clients, sempre i quan s’ajusti preu i qualitat.

Sánchez: "La compra encara té una forta presència cultural” 

En ple debat, Toribio constata que “encara que el sector de la compravenda s’està reactivant, hi ha molta gent que no pot accedir-hi perquè les entitats financeres donen menys crèdit pels criteris de solvència i perquè hi ha menys poder adquisitiu”.  La crisi ha afectat les butxaques dels ciutadans però els lloguers no perdonen. Mes a mes. Una tendència que podria començar a jugar a favor de la compravenda a mesura que pugin els sous dels assalariats. 

Sense bombolla

En qualsevol cas, el brindis no té i tampoc vol bombolles. Cap dels agents immobiliaris en vol sentir a parlar i tampoc li veu sentit. "Sembla que el creixement sigui molt alt perquè vens de molt abaix, ja que s'estan cremant etapes molt ràpidament però d'aquí a dir que hi ha una bombolla hi ha un pas", assegura Homedes. Sánchez matisa que hi ha una escalada de preus que s'apropen als d'abans de la crisi però que encara no hi arriben, pel que entén que el més important és "un exercici de bona gestió del sòl perquè no hi hagi una translació directa en el preu de l'habitatge".

BMP 1

Estand de Fotocasa a la fira. VC 

"La gent parla de bombolla perquè en zones de molta demanda com Barcelona les rendes estan augmentant molt", assegura Marin. I la seva aposta passa de nou per professionalitzar i normalitzar el mercat a la recerca d'uns preus més ajustats. "Estem en una fase incipient del cicle immobiliari i encara queda desenvolupament", augura.  

Finalment, Torribia reconeix que "és normal que saltin les alarmes amb els increments de dos dígits tot i que el nivell d'activitat encara està molt per sota". Argumenta, però, que la restricció del crèdit, els criteris bancaris de solvència o el mateix lloguer -que està cobrant "un protagonisme que no va tenir durant el boom"- eviten pensar en una bombolla immobiliària. Ni se la vol ni se l'espera. "De moment, el risc està lluny", conclou.