Sembrar per recollir demà

Cal que els Departaments d’Educació i d’Empresa de la Generalitat proporcionin eines i recursos per tal de promoure la cultura empresarial als centres educatius

    Sessió del programa Escola i Empresa de Femcat al Col·legi Badalonès | Cedida
    Sessió del programa Escola i Empresa de Femcat al Col·legi Badalonès | Cedida
    Marc Cerón, conseller delegat d'ilser grup
    conseller delegat d'ilser grup
    16 d'Abril de 2025

    Després de quinze anys d’èxit, i des de fa més de set que hi participo com a empresari voluntari, clarament puc afirmar que el programa Escola i Empresa de Femcat és una gran eina per tal de potenciar la cultura empresarial i l’esperit emprenedor que haurien de tenir els joves catalans pel dia de demà. Amb l’objectiu de donar a conèixer l’ofici d’empresari i tot allò que envolta al món de l’empresa, els voluntaris que hi participem intentem inspirar els joves amb noves vocacions i oportunitats de futur.

     

    La meva experiència després de prop d’una trentena de sessions fetes a la plana de Lleida, al Pirineu, l’Aran i a tota la província de Tarragona és que m’he trobat amb uns centres educatius que apleguen multitud de joves amb descendència autòctona del nostre país i també molts d’altres que tenen les seves arrels de lluny de casa nostra. En tots ells és habitual trobar-se en xerrades envoltades sota el paradigma de la indecisió sobre quin serà el seu futur laboral o la sortida professional que triaran. Recordo que a la meva generació -durant aquesta franja d’edat- ja sabíem qui volia ser metge, periodista, pilot…

    Actualment, és curiós com, en el cas dels joves amb descendència catalana, m’he acostumat a trobar-los molt interessats per la funció pública; i en el cas d’aquells que en el seu dia les seves famílies varen venir al nostre país a cercar un futur més pròsper és habitual trobar-hi un esperit més econòmic, forta cultura empresarial i amb ganes que el seu futur estigui més vinculat en el món de l’empresa. També hi ha una dada curiosa que reiteradament m’he anat trobant: en el cas de joves de centres educatius establerts en ciutats (Tarragona, Lleida…) també “somien” a treballar en l’administració pública i, contràriament, pel que fa als joves residents a comarques, el seu futur es vincula més amb el món privat.

     

    L'exemple d’Escola i Empresa permet als estudiants apropar-se al món empresarial, però cal reconèixer que una sola xerrada no és suficient per a fer entendre i conèixer com és el teixit empresarial català. En el meu cas, que soc la segona generació d’una empresa familiar lleidatana dedicada a la distribució de productes de neteja professional, puc afirmar que en una hora de classe no hi ha prou temps per explicar plenament quina és l’activitat de la meva empresa, què ens mou als empresaris per haver triat en el seu dia aquesta opció i com podem encisar als joves d’avui perquè en el seu futur triïn aquesta opció professional.

    Necessitem que més empresaris participin en els centres escolars per tal d’explicar els seus projectes empresarials

    És per això que suggereixo que cal que els Departaments d’Educació i d’Empresa de la Generalitat proporcionin eines i destinin recursos per tal de promoure la cultura empresarial als centres educatius. Cal que s’assignin partides pressupostàries per a la creació d’assignatures que donin a conèixer l’empresa, necessitem que més empresaris participin en els centres escolars per tal d’explicar els seus projectes empresarials. S’han de promoure les pràctiques en llocs de treball privats i s’han d’incentivar les visites dels alumnes a les empreses. Aquesta última recomanació acostuma a motivar molt l’alumnat. També és molt important el paper de la família; des de casa s’ha d’orientar als fills perquè també apostin per tenir un futur vinculat al món de l’empresa.

    Escola i Empresa hauria de continuar realitzant-se durant molts anys més perquè és molt positiu que altruistament hi participi el teixit empresarial en aquest programa. No només pel fet de poder aconseguir que els joves es motivin pel món de l’empresa, sinó també perquè ells puguin estar motivats per treballar en el sector privat. Cal ajudar-los a decidir quin ofici voldran tenir demà, saber de què els agradaria treballar. Davant d’una generació indecisa i individualista, cal que l’empresariat els encamini fent-los de guies professionals.

    És per això que la nostra tasca també es converteix en consultors d’estudis o recomanadors d’oficis. Molts joves creuen que només es pot arribar al món de l’empresa per mitjà d’alguns estudis universitaris com ADE, Empresarials... quan per part nostra també els estem recomanant que es pot accedir per mitjà de l’antiga Formació Professional (FP) o els actuals Graus (mitjà i superiors). Actualment, el Govern posa recursos perquè els estudiants també apostin per aquesta última via. El programa de Femcat és una bona eina perquè s’aposti per aquesta opció d’ensenyament. També la realització d'aquests últims garanteix oportunitats d’inserció laborals més ràpides als joves que no pas amb l’opció dels estudis universitaris.

    Els alumnes coneixen els noms i activitats de grans multinacionals de consum, però desconeixen completament aquelles que generen riquesa al seu voltant

    Cal fomentar també als joves altres factors: com que es diverteixin en la feina, com motivar-se amb les activitats que s’hi fan, com s’aposta per la proximitat i l’arrelament al territori… Una dada curiosa que em trobo quan faig les sessions és que empreses referents ubicades en la proximitat dels centres educatius o en el mateix territori on realitzo la formació, són totalment desconegudes per part dels alumnes. Tots ells coneixen els noms i activitats de grans multinacionals de consum, però desconeixen completament aquelles que generen riquesa al seu voltant, aposten perquè els seus veïns prosperin i fomenten la societat del benestar.

    I finalment, és molt agraït quan veus que els formadors d’Escola i Empresa acostumem a ser més ben escoltats i molt ben rebuts a les aules que no pas quan són les seves famílies i els seus professors. El silenci a classe és sepulcral i l’interès pel contingut de la sessió per part dels alumnes és excel·lent. Els empresaris voluntaris de Femcat som actors diferents en el seu dia a dia i els aportem experiències que no havien viscut fins ara. Els joves d’avui en dia només tenen en els influencers de les xarxes socials com a úniques persones que escolten plenament. Dit això, nosaltres per a ells som els seus influencers empresarials!

    En definitiva, recomano aquesta experiència a tot aquell company empresari que desitgi que el seu país continuï sent un refent en el món de l’empresa i un puntal en l’entorn global actual. Catalunya, de fa moltes generacions enrere, té una tradició empresarial forta i, avui dia, cal apostar perquè la gent jove lluiti pel progrés del seu país i de la gent que hi viu.

    FEMCAT I KUTXABANK LOGOS