L’envelliment de la població es dispara a l’Estat: segons dades de la FundacióAdecco, es comptabilitzen 133 persones més grans de 64 anys per cada 100 menors de 16. Aquesta taxa és fruit dels avenços en medicina i tecnologia que, per contra, també haurien d’incrementar les xifres d’assistència en aquest sector de la població, molt millorables avui dia: tan sols el 10% de la població disposa de serveis de teleassistència, segons Vivofácil. Aquest percentatge es tradueix en prop d’un milió de persones amb més de 65 anys -dels 10 milions que hi ha a l’Estat-, on el perfil més freqüent són les dones de més de 80 anys.
Arran del prometedor sector de la salut digital que està consolidant Catalunya, sorgeixen iniciatives com SeniorDomo, un rellotge de protecció 24 hores per a persones grans que neix d’una idea de JordiMercè i els germans Pedro i ÁngelPuertas. “A causa del cas del nostre pare, malalt d’ELA, vam decidir buscar solucions tecnològiques, però vam veure que no existia gaire cosa”, explica Ángel Puertas a VIA Empresa, qui detalla que va ser aleshores, cap al 2018, quan tots tres van decidir deixar les seves feines. “El projecte va néixer molt fort, amb una comunitat de 20 famílies implicades”, afegeix.
Dels 10 milions de persones més grans de 65 anys a l'Estat, només prop d'un milió disposa de serveis de teleassistència
Tecnologia dissenyada per a gent gran
Sense cap mena d’experiència emprenedora, amb el suport de BarcelonaActiva els tres enginyers, experts en transformació digital de grans empreses, han aconseguit reunir un equip humà d’unes 20 persones per impulsar un dispositiu completament autònom, amb connexió a Internet i control per veu. “Està dissenyat específicament per a gent gran, té un botó frontal amb el qual es pot demanar ajuda, un micròfon i un altaveu”, explica Puertas. Alhora, el rellotge monitora constantment l’activitat física de l’usuari, així com els signes vitals i la seva ubicació i, d’aquesta manera, demostrar que “envellir a casa és possible”.
Cinc milions de dades diàries
“Una de les nostres grans disrupcions és la capacitat que té el nostre sistema per supervisar freqüentment els rellotges, i quan detecta una situació greu o de perill, el mateix sistema és capaç de trucar l’usuari. És un teleoperador molt ràpid”, comenta Puertas. En aquest sentit, SeniorDomo supera els cinc milions de dades processades diàriament, una xifra que no deixa de créixer en la mateixa mesura que ho fa la facturació de la firma: el 2022 es va multiplicar per quatre respecte del 2021, any en què “va començar la tracció del projecte”, i el 2023 es va multiplicar per dos.
El dispositiu es troba a la venda per un import de 99 euros, al qual se li afegeix el pla de protecció que té un cost de 13 euros en el cas del pla mensual, o de 120 en l’anual. El servei inclou una targeta SIM preconfigurada en el rellotge amb un pla de dades i veu il·limitades, així com una aplicació mòbil que permet els familiars de l’usuari realitzar un seguiment diari i rebre notificacions en cas d’urgència. “Tenim un perfil doble d’usuaris, la persona gran que fa servir el producte, i els fills i filles que han d’entendre com funciona”, assenyala Puertas.
Montgai, Aitona, Sant Guim de Freixenet… i Alcobendas
En l’actualitat, la firma col·labora amb diversos ajuntaments que aposten per integrar eines com el rellotge de SeniorDomo en favor d’enriquir la varietat dels recursos de teleassistència. A Catalunya, Montgai, Aitona, Sant Guim de Freixenet i Talavera són alguns dels municipis que se’n beneficien, malgrat que el rellotge ja ha sortit fora del territori arribant a altres ajuntaments com ara el d’Alcobendas, a Madrid.
L’èxit del projecte ha quedat recalcat per Digicanvis que ha considerat SeniorDomo com la iniciativa digital més innovadora en l’àmbit sociosanitari, i pel Cercle Tecnològic de Catalunya, que amb el guardó Catalunya Impacta 2023 Sector Serveis va reconèixer la firma com "el millor projecte de transformació digital". Al llistat d’èxits de la iniciativa impulsada pels germans Puertas s’hi afegeix el reconeixement de les més de 6.500 famílies que es beneficien dels servei de la firma.
Expansió internacional
SeniorDomo s’està donant a conèixer en el mercat italià i el francès, motiu pel qual els germans Puertas estan destinant els seus esforços a “assolir una major penetració en aquests mercats”. Així i tot, els cofundadors ja estan preparant dos nous productes: “un incidirà a reduir la soledat no desitjada, i l’altre estarà més relacionat amb la salut”, explica Puertas, qui, amb l’experiència d’aquest primer dispositiu, assegura que “quan desenvolupes tecnologia per a gent gran has d’entendre que la família ha de ser partícip, és imprescindible”.