• Empresa
  • Serra Pàmies, els laboratoris de Reus que van portar l'aspirina a Catalunya

Serra Pàmies, els laboratoris de Reus que van portar l'aspirina a Catalunya

Serra Pàmies viu una tercera vida sota el control de Luminova, després d'un moment crític el 2023 del qual se n'ha sortit

Luminova s'ha fet amb el control de la major part de Serra Pàmies | Cedida
Luminova s'ha fet amb el control de la major part de Serra Pàmies | Cedida
Bernat Bella
Periodista
17 de Febrer de 2025

La història dels Laboratoris Serra Pàmies es remunta a l'any 1885, quan el farmacèutic i filàntrop Antoni Serra Pàmies crea la companyia a Reus. 140 anys després, l'empresa ha viscut canvis de propietat, ha produït medicaments de referència al món com l'aspirin de Bayer i, fins i tot, va patir el tancament de la planta per deficiències en la infraestructura. Però la marca reusenca ha tirat sempre endavant.

 

“No volem canviar el nom a una empresa històrica i que està molt arrelada al territori, ho veiem molt atractiu”, explica Kirsten Erichsen, gerent de desenvolupament i nous negocis de la multinacional llatinoamericana Luminova Pharma Group, que ha adquirit la major part de Serra Pàmies.

Un farmacèutic a Reus i Bayer

Antoni Serra Pàmies era un farmacèutic que va decidir fundar els seus propis laboratoris per produir i fabricar extractes de plantes medicinals, a finals del segle XIX. Va ser als anys vint del segle passat quan Serra Pàmies va viure un punt d'inflexió: va obtenir la llicència de Bayer per l'elaboració de la popular aspirina a l'Estat espanyol. Un dels puntals del laboratori reusenc ha estat sempre l'estreta relació que ha tingut amb grans multinacionals.

 

Un altre gran producte que ha marcat i encara marca l'activitat de Serra Pàmies és la morfina, ja que van ser dels primers a registrar-la a l'estat cap als anys seixanta. De fet, encara avui dia són referents en aquest sector, especialment per a usos hospitalaris. “És el nostre producte més rendible”, explica Kirsten Erichsen.

El primer canvi de propietat

El 1973 la família Jofré adquireix els laboratoris amb la voluntat de donar-los un impuls, que es materialitza especialment el 1982, quan aconsegueixen la producció de Pilfood, un medicament de referència a tot el món per prevenir i frenar la caiguda dels cabells. Poc després compren la marca i els drets per distribuir-lo per tot el món. Durant anys, va ser el pilar de Serra Pàmies, que ha estat present a tot el món amb aquest producte. Tot i això, el 2023 van vendre la marca i ara els laboratoris han llançat la seva pròpia, Keravit.

Un moment crític

Però també hi ha dolents crítics que suposen punts d'inflexió per a les empreses. Serra Pàmies el va viure el 2023, quan el Ministeri de Sanitat va instar al tancament de la fàbrica de medicaments per deficiències en les instal·lacions, encara que cap estava relacionada amb la seguretat dels medicaments. Ja en aquell moment, Luminova estava interessada en l'adquisició de la marca catalana.

“Ens en vam assabentar per les notícies, però vam decidir tirar endavant. Ha sigut un repte per a nosaltres, però hem vist una millora en el personal, els processos i la producció”, destaca la directiva de Luminova, que va adquirir Serra Pàmies el 2024 i fa un any que està enfocada en aquest objectiu. De fet, han impulsat una inversió milionària a la planta per posar-la al dia. L'objectiu és quadruplicar la facturació (actualment està en els 4 milions d'euros) i augmentar la plantilla amb més de 200 persones. Tot plegat, mentre estudien la creació d'una nova planta d'antibiòtics.

De Llatinoamèrica a Catalunya?

Empresa familiar de tres generacions, Luminova estava especialitzada en antibiòtics i analgèsics, amb una forta aposta per la innovació i la tecnologia en els medicaments. Amb l'objectiu d'obrir mercat a Europa i Àfrica, van triar Catalunya i Serra Pàmies pel desembarcament. “Vam buscar una adquisició que complementés el nostre portafoli i Serra Pàmies té un catàleg hospitalari molt fort. Ells enforteixen el nostre catàleg a Llatinoamèrica i nosaltres, el seu”, revela Erichsen, que destaca el prestigi que tenen les marques europees en el seu mercat d'origen.

A banda d'una planta d'antibiòtics, també volen avançar en productes cardiovasculars, diabetis i contra el dolor, aprofundint la seva experiència i prestigi amb medicaments com la morfina.

I insisteix en la importància de mantenir la marca, tot i el tancament del 2023 i el possible dany reputacional: “Vam avaluar el canvi de nom, però ho vam descartar. És una empresa històrica”. El gran repte és rellançar i revitalitzar una marca històrica catalana amb 140 anys d'història.