• Empresa
  • Sí al teletreball: més de la meitat dels treballadors canviarien de feina si no en poguessin fer

Sí al teletreball: més de la meitat dels treballadors canviarien de feina si no en poguessin fer

Només el 27% de les empreses assumeix el cost de les despeses del teletreball

Gairebé un de cada cinc treballadors fa teletreball tota la setmana | ACN / Marta Casado
Gairebé un de cada cinc treballadors fa teletreball tota la setmana | ACN / Marta Casado
Redacción VIA Empresa / ACN
20 de Març de 2024
Act. 20 de Març de 2024

Un 88% dels professionals considera positiva l'experiència del teletreball i fins a un 58% canviaria de feina si no en pogués fer. Aquestes són dues de les principals conclusions de la tercera edició de l'estudi Teletreball: una realitat després de la pandèmia, dirigit per la investigadora de l'EADA Business School Aline Masuda. En l'actualitat, la fórmula més habitual de teletreball és la d'un o dos dies a la setmana (52% del total) i la majoria dels que teletreballen (un 53%) considera que no hi ha barreres per fer-ho des de casa.

No obstant això, un 27% de les empreses ha reduït de manera significativa el treball des de casa en l'últim any i un 7% ha optat directament per eliminar-lo, segons l'informe.

Un de cada cinc treballadors fa teletreball tota la setmana

La investigació ha comptat amb una mostra de 638 enquestes a professionals majors de 18 anys, un 63% dels quals directius. El 91% dels enquestats assumeix que el teletreball és una opció que ha arribat per quedar-se i un 18% assegura que fa teletreball tots els dies de la setmana. "Tal com passa amb l'administració de medicaments, és essencial trobar la dosi idònia", ha apuntat Aline Masuda.

Masuda: "El dilema actual no és si fem servir el teletreball o no, sinó quina és la proporció adequada"

"El dilema actual no és si fem servir el teletreball o no, si no quina és la proporció adequada per millorar el rendiment i la vida dels professionals", ha recalcat Masuda. Un dels aspectes destacats en l'anàlisi de les dues edicions anteriors feia referència a quines havien estat les barreres principals que dificultaven el teletreball. Actualment, el 53% dels enquestats assenyala que ja no existeixen realment barreres per treballar des de casa, una xifra que era del 26% el 2021 i del 24% el 2020. El mateix passa amb altres problemes destacats aleshores, com ara les interrupcions familiars (que passen del 42% al 12% actual), l'espai físic o la connectivitat.

Només el 27% de les empreses assumeix el cost

"Sens dubte, hem après de l'experiència, en aquest cas inicialment forçada per les circumstàncies. Tant les empreses com els professionals hem anat adquirint habilitats que ens permeten aprofitar la modalitat del teletreball", ha comentat la directora de l'estudi. No obstant això, i malgrat la gran acceptació del teletreball, una tercera part (34%) de les organitzacions ofereixen una considerable resistència al respecte, reduint o eliminant aquesta possibilitat.

Altres aspectes a millorar després de quatre anys de teletreball és que un 39% de les empreses no permet elegir la modalitat de treball i només el 27% assumeix els seus costos (electricitat, wifi...).