Un bon sistema de ventilació pot millorar significativament el nostre estat de salut gràcies a la filtració de partícules, microbis i, fins i tot, virus. Segons l'OMS, les persones passem entre el 80% i el 90% del nostre temps en espais tancats -i molt més ara amb l'estat d'alarma en vigor- i és per això que mantenir l'aire d'un habitatge net es converteix en garantia de salut. Aquesta és la premissa de Siber, una pime catalana que va néixer el 2006 a les Franqueses del Vallès de la mà del seu director general, Toni Nicolás, amb l'objectiu de desenvolupar solucions d'eficiència energètica per a edificis residencials per combatre "les partícules nocives per a la salut de l'aire exterior". Precisament amb la salut i el confort sempre com a guia, l'empresa no deixa d'investigar sistemes que "continuïnt millorant el dia a dia de les persones", com podria ser-ho l'extracció de partícules del coronavirus -o qualsevol un altre virus- en espais tancats, però també les condicions d'habitabilitat de l'habitatge, que és en allò en què han treballat sempre.
Pascual: "Un bon filtrat de l'aire que entra a l'habitatge, millora la salut de les persones"
Deixant clar que el del Covid-19 "és un tema delicat perquè en el tema filtració no hi ha res relacionat amb el coronavirus" -ja que és molt nou i no ha pogut investigar-se-, el responsable comercial de Siber, Santiago Pascual, explica a VIA Empresa que els filtres que fabriquen filtren pols, pol·len, elements en suspensió i partícules fines. A més, tenen filtres especialitzats capaços de filtrar virus. De moment, se sap que el coronavirus cau al terra en esternudar a certa distància i s'hi està entre 6 i 12 hores. El que sí que és segur és que, sosté, "un sistema de ventilació amb cert grau de filtració ajuda" i "un bon filtrat de l'aire que entra a l'habitatge, millora la salut de les persones" perquè "millora les condicions".
Els seus filtres podrien ser una solució en aquest sentit, però també per millorar problemes de respiració de les persones que habiten en l'habitatge. Si filtren pol·len, pols i altres partícules; poden evitar problemes o complicacions respiratòries, cosa que complica l'estat de salut d'una persona que estigui infectada pel Covid-19. I és que els seus filtres són com una frontera entre el carrer i l'habitatge i així es pot observar en la gran quantitat de pols que queda frenada en ells.
Però més enllà de tot això, Siber va néixer en el moment perfecte. Va ser després de l'aprovació del Codi Tècnic d'Edificació, el marc normatiu sobre habitabilitat i seguretat que estableix, entre altres coses, que els edificis deuen tenir zones de ventilació en aquelles zones on s'acumulen més partícules, com el lavabo i la cuina. Ara ja compta amb 72 treballadors i una facturació propera als 23 milions d'euros entre totes les marques del Grup Siber, un increment important tenint en compte que el 2017 va facturar 14 milions d'euros.
La mala qualitat de l'aire exterior
Per això, Siber va superar la crisi del 2008 i va convertir en una oportunitat un mal moment per a l'economia. De fet, com explica Pascual, es tracta de "sistemes que ajuden a complir amb la nova normativa i que tenen un consum gairebé nul", motiu pel qual, assegura, ja "hi ha promotors de referència que ho estan introduint en els seus projectes". A més, dóna suport als organismes públics en el desenvolupament de normatives que permetin a Espanya adaptar-se als requisits europeus en relació a qualitat de l'aire i eficiència energètica de l'edificació.
Però, d'on prové la mala qualitat de l'aire exterior? Segons Siber, el 52% és fruit d'una ventilació insuficient, una distribució deficient i una entrada insuficient d'aire fresc. Però també intervenen en l'ambient la contaminació generada a l'interior, com la produïda pels electrodomèstics i els productes de neteja; així com una disposició inadequada de les entrades d'aire i dels respiradors d'aspiració, entre d'altres elements.
Així doncs, i tenint en compte tots aquests elements, només un sistema de doble flux és capaç d'extreure l'aire viciat o brut de l'habitatge i renovar-lo prenent aire de l'exterior que filtra mecànicament.
Sostenibilitat made in Catalunya
Tots els productes que dissenyen es fabriquen a Catalunya. De fet, a la seva nau de les Franqueses del Vallès hi tenen centralitzada tota la seva activitat: la logística, la producció, el disseny, un departament d'R+D i altres projectes. L'empresa està compromesa amb la sostenibilitat i intenta reduir al màxim la seva petjada de carboni, motiu pel qual el material dels seus productes és 99,9% reciclable. A més, i com a altre valor afegit, qui tingui instal·lat el seu sistema de ventilació "no percep que està funcionant" perquè no fan gens de soroll.
Siber sempre s'ha mogut pels camins de la sostenibilitat, però el 2017, a més, van començar a introduir conceptes relacionats amb la sostenibilitat dels edificis Breeam (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) i van passar de ventilar a donar solucions de sostenibilitat. Gràcies a això, explica Pascual, han participat en projectes emblemàtics d'edificis de baix consum.
El 2011 ja començaven a parlar de sistemes de doble flux amb recuperació d'energia que permet filtrat d'aire i sempre "centrats en la salut". Gràcies a aquest sistema, "tot l'aire que introduïm a l'habitatge és filtrat", cosa que millora l'ambient de la llar i, per tant, la salut dels seus habitants. El seu sistema de ventilació realitza un filtrat a l'aire que prové de l'exterior, que està tipificat segons el tipus de filtre i dels elements específics que aquest netegi.
La digitalització, la nineta dels seus ulls
Perquè tot això sigui possible, Siber té a 72 persones en plantilla i, "gràcies a l'automatització i digitalització de processos operatius, amb pocs recursos som capaços de fer molt", subratlla el responsable comercial de l'empresa. "Donem assistència a través d'instal·ladors homologats a usuaris finals que ens contracten", assegura Pascual. Els seus serveis són de 360 graus. Des del suport a l'estudi del projecte fins a la instal·lació i posada en marxa, passant per l'assessorament tècnic, els plans de manteniment i la formació dels seus professionals. I, sobretot, molta innovació i recerca.
Precisament per això, és capdavanter en el seu sector al mercat espanyol i, a més, exporta més del 30% dels seus productes a altres països europeus. L'entrada de la companyia d'inversió privada Quarza Inversiones el juliol del 2019 els està permetent "afrontar la següent etapa del nostre pla estratègic reforçats i amb més garanties d'èxit". Segons apunta el seu director, els ajudarà a "continuar consolidant el lideratge al mercat nacional, accelerar el creixement internacional i l'entrada en altres segments de mercat, tant de forma orgànica com a través d'adquisicions".
Ventilació intel·ligent, aire sa, compromís amb el canvi climàtic i la pobresa energètica i molta R+D. Recerca com la qual sempre duen a terme "amb sistemes que continuïn millorant el dia a dia de les persones" i les seves condicions d'habitabilitat, com el CO2, la humitat i, fins i tot, casos concrets de virus.