Smart Classrooms, o les aules del futur

L'empresa emergent catalana que se centra a integrar de manera didàctica les tecnologies de la informació i la comunicació per millorar els entorns d'aprenentatge

Els fundadors de la startup catalana Smart Classrooms | Cedida Els fundadors de la startup catalana Smart Classrooms | Cedida

"És possible millorar el benestar dels estudiants i el seu aprenentatge mitjançant la reestructuració de les aules? En l'era digital, és fonamental adoptar nous enfocaments en el disseny dels entorns d'aprenentatge. Això requereix una mirada innovadora a l'arquitectura i al mobiliari dels centres educatius, ja que les metodologies estan evolucionant cap a models més innovadors, mentre que les configuracions tradicionals de les aules han quedat obsoletes davant les demandes i necessitats educatives actuals. "Vam començar a pensar la necessitat de fer aquests canvis d'espai d'una manera fonamentada, que els centres es veiessin acompanyats per experts perquè les seves inversions realment fossin eficients'', explica Guillermo Bautista Pérez, investigador dels estudis de psicologia i ciències de l'educació de la UOC i cofundador de la startup catalana Smart Classroom Project, una spin-off amb la finalitat de repensar els espais d'aprenentatge necessaris per dur a terme les noves metodologies educatives.

El cofundador assegura que el disseny de l'espai educatiu ha de ser curosament planificat per complir amb els objectius pedagògics i les investigacions científiques sobre com aprenem. A més, destaca que cal considerar com influeix l'entorn en el benestar i el procés d'aprenentatge, incloent-hi aspectes com els colors, l'acústica, la ventilació i la disposició del mobiliari. També és crucial integrar la tecnologia de manera adequada per facilitar l'aprenentatge. "Tot aquest procés es duu a terme mitjançant metodologies de co-disseny, on la comunitat educativa participa activament, assegurant que el disseny s'adapti a les necessitats específiques de cada centre educatiu", és l'objectiu que Bautista ha tingut a l'hora de desenvolupar aquest projecte, fruit dels resultats d'un grup de recerca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Barcelona (UB) creat el 2016 per repensar les aules, convertit des d'un any enrere en l'empresa Smart Classroom Project. Els quatre investigadors, i ara també emprenedors: Maria Casanovas, Guillermo Bautista, Anna Escofet i Marta López, utilitzen la seva experiència per millorar la disposició de les aules en diversos tipus d'institucions educatives i de formació.

Repensar els espais d'aprenentatge necessaris per dur a terme les noves metodologies educatives

 La reestructuración de una aula por Smart Classrooms
La reestructuració d'una aula per Smart Classrooms | Cedida

En aquest sentit, Smart Classroom Project és una empresa jove que "se centra en el co-disseny, implementació i avaluació d'espais d'aprenentatge des d'una triple dimensió: ambiental, pedagògica i digital, mitjançant metodologies innovadores basades en evidències científiques", explica Bautista. D'acord amb un estudi publicat a Fortune Business Insights, el mercat mundial d'aules intel·ligents i tecnologia educativa arriba aproximadament als 100.000 milions de dòlars, amb una taxa de creixement anual que oscil·la entre el 17% i el 20%.

Per aquest motiu, el 2023, recolzats per Barcelona Activa, els quatre investigadors i emprenedors van llançar Smart Classroom Project, una startup amb seu a Barcelona. Aquesta iniciativa està enfocada a col·laborar amb diversos centres educatius, des d'escoles bressol fins a universitats i altres centres formatius, com acadèmies d'idiomes i centres de formació contínua. El seu objectiu és treballar de manera conjunta amb aquests centres per dissenyar, implementar i avaluar noves estructures i configuracions per a les aules, així com els recursos que les componen. Se centren especialment a integrar de manera didàctica les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per millorar els entorns d'aprenentatge.

"El concepte de Smart Classroom Project promet ser un èxit, amb més de 10 projectes fets en un any des del seu llançament al mercat. Aquests projectes varien en cost, des dels 3.000 a 5.000 euros per aquells més simples, fins als 10.000 a 15.000 euros per als més complexos. La startup catalana compta amb una facturació anual de 47.000 euros. "Estem establint col·laboracions futures amb empreses de disseny i fabricació de mobiliari escolar. A causa del nostre coneixement pràctic i experiència en el desenvolupament de l'aprenentatge, les empreses de mobiliari ens busquen per obtenir idees i assessorament, la qual cosa demostra el valor de la nostra experiència en el sector'', apunta el cofundador, qui explica que en l'actualitat Smart Classroom Project està destinant bona part dels seus esforços a créixer. "El nostre pla de creixement abasta els pròxims cinc anys i se centra en un augment sostenible de la nostra plantilla, així com en l'obertura de noves línies de negoci, tant en l'àmbit local com estatal per a la implementació de projectes, a més de tenir la vista posada a Amèrica Llatina", afegeix.

"Encara que hi ha altres arquitectes que es dediquen a dissenyar espais d'aprenentatge, no ho fan des d'una perspectiva pedagògica com nosaltres. A més, els nostres projectes són sempre molt individualitzats segons les necessitats de cada centre", explica Bautista, resumint el seu objectiu amb la startup de dissenyar entorns que realment ajudin els centres a assolir les seves metes educatives. "No implementem models d'aula estàndard; estudiem detingudament el projecte educatiu de cada institució per crear un espai que no només sigui estèticament agradable i propiciï el benestar, sinó que també impulsi el seu avanç en innovació pedagògica", conclou el cofundador.

Més informació
Park4Dis, la imprescindible 'app' per a les persones amb mobilitat reduïda
Dàlia, la startup catalana que trenca els tabús de la salut íntima de la dona
Bloome, o quan l'estètica i l'ètica van de bracet
Basket Stats Assistant, l’aplicació per a potenciar el rendiment en el bàsquet
Avui et destaquem
El més llegit