El científic i pensador Vaclav Smil protagonitzarà un webinar de la Fundació Naturgy al voltant de les necessitats dels processos de descarbonització de les societats. L'acadèmic, un dels 100 principals del món per la publicació Foreign Policy, reivindica el paper del gasnatural en les transicions energètiques, tot defensant que "qualsevol descripció del gas natural com un actiu a abandonar podria representar una gran equivocació".
Smil, molt crític amb els grans programes internacionals de descarbonització, afirma que "fins al moment, no hi ha cap camí clar cap a aquest objectiu". En aquest sentit, el científic assegura que els plantejaments dels organismes internacionals estan més guiats per "la política que per les capacitats tècniques avaluades de manera realista". Fins i tot en el cas de l'aplicació d'aquesta descarbonització, de fet, Smil defensa que "no serà possible sense l'ús del gas natural".
De fet, Smil apunta que, si s'observen les quotes energètiques presentades per la Unió Europea, el gas natural encara suposarà el 20% del consum energètic interior brut de la UE l'any 2030, i encara el 18% en 2050. "En qualsevol escenari realista de descarbonització gradual, el gas natural encara serà un dels pilars del subministrament energètic mundial", afirma.
De fet, aquesta font energètica seria, segons Smil, "un component principal en el subministrament energètic tant dels països rics com dels que estan en vies de modernització". L'expert exposa tres raons principals per aquesta conservació: com a complement de les renovables, pel seu difícil reemplaçament en molts processos industrials i perquè, afirma, no hi ha cap alternativa a curt termini prou assequible i fiable. A més, afirma, el mercat GNL serà l'indicador de preus més fiable del futur. "La xarxa global de GNL s'ha tornat essencial per a equilibrar els mercats i proporcionar flexibilitat i seguretat al subministrament", conclou.