• Empresa
  • "Sobreviurà aquesta Europa herbívora en un món de carnívors?"

"Sobreviurà aquesta Europa herbívora en un món de carnívors?"

La Cambra de Comerç de Terrassa centra la 8a Jornada d'Internacionalització en els reptes presents (i futurs), condicionats per la "hiperregulació"

Ignasi Cusidó (Lamp), Mireia Cazador (CCT), Xavier Sala-i-Martín, Anna Bosch (Malltex) i Jordi Malgosa (Auxicolor Group) | @CambraTerrassa (X)
Ignasi Cusidó (Lamp), Mireia Cazador (CCT), Xavier Sala-i-Martín, Anna Bosch (Malltex) i Jordi Malgosa (Auxicolor Group) | @CambraTerrassa (X)
Barcelona
30 de Maig de 2024
Act. 30 de Maig de 2024

La 8a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa ha posat el focus en l’empresa catalana i les seves relacions comercials internacionals en un context de gran inestabilitatgeopolítica, on la tecnologia es presenta com una gran oportunitat per afrontar una de les assignatures pendents del territori, la productivitat. Titulada Les incerteses del comerç Internacional per al 2024, la trobada ha estat un espai de reflexió destinat a les 3.300 companyies internacionalitzades de les 35.000 instal·lades a la demarcació de la Cambra de Terrassa, i ha comptat amb un convidat de primer nivell: el catedràtic en Economia, XavierSala-i-Martín, qui no només ha ofert la conferència inaugural Els grans reptes, sinó que, a més, ha tractat un dels obstacles amb què es troba al davant l’empresa catalana: la burocràcia i l’excés de regulació.

La demarcació de la Cambra de Terrassa compta amb 35.000 companyies instal·lades, de les quals 3.300 internacionalitzades

Si bé l’expert ha mencionat que a diferència d’altres espècies, com els lleons, que porten 200.000 anys “fent les mateixes coses”, els humans “hem pres el control del planeta assolint nivells de benestar fins i tot inimaginables fa només 200 anys”, ha enumerat "els grans reptes" que es plantegen en l’actualitat. 

Un context geopolític "complicat"

En aquest sentit, ha començat mencionant algunes de “les preocupacions normals, de les quals tothom en parla”, com ara la situació financera actual, marcada per unes pujades del tipus d’interès que han volgut baixar la inflació, però no han aconseguit fer-ho als nivells desitjats. També ha mencionat les eleccions americanes, fent referència a “un home de color taronja que és perillós”, i a la seva implicació en els conflictes armats que estan tenint lloc en l’actualitat, com ara el d’Israel i Palestina, el de la Rússia i Ucraïna o la invasió que la Xina estaria preparant a Taiwan. Sala-i-Martín ha comentat l’impacte que aquests suposarien en la nostra economia, on ens veuríem obligats a pagar la despesa militar amb impostos.

Sala-i-Martín: “La sobreatribució és molt perillosa”

Tanmateix, més enllà d’aquests reptes -que no són pocs-, el catedràtic ha anunciat que el gran repte és el de reorganitzar les organitzacions al voltant de la nova tecnologia. “Els que penseu que esteu bé perquè les vostres empreses estan guanyant diners, desapareixereu. La nova tecnologia ho canviarà tot i, per tant, heu d’abraçar el canvi”, ha advertit Sala-i-Martín, qui, d’altra banda, ha destacat la importància de fer-ho “amb precaució” recordant el potencial que aquesta té, motiu pel qual "3.000 experts han signat una carta demanant frenar GPT-5". Així i tot, ha destacat que el veritable perill d’aquesta tecnologia és el d’atribuir-li qualitats humanes: “La sobreatribució és molt perillosa”.

El gran obstacle de l'empresa catalana: la "bestial" pressió reguladora

Malgrat el caire tecnològic que acostumen a tenir les intervencions del catedràtic Sala-i-Martín, la taula rodona que ha compartit amb IgnasiCusidó, director general de Lamp, AnnaBosch, CEO de Malltex i JordiMalgosa, CEO d’Auxicolor Group, ha tingut com a fil conductor l’excés de regulacions que afronta el teixit empresarial europeu i que defineix el paper del continent enfront de la posició innovadora dels Estats Units i la productora de la Xina.

“Necessitem regulació, amb matisos, però tal com funciona el món, sense regulació no avançarem”, ha apuntat en el seu torn Cusidó, qui ha afegit que “fins que no arriben les normes costa molt que passin coses”. “Per què la resta del món espera que Europa reguli? Potser no aporta valor afegit, però sí que és necessari”, ha apuntat, en contraposició del discurs de Sala-i-Martín, qui s’ha mostrat preocupat perquè “els empresaris europeus imposin com a tema estrella la regulació en comptes de la tecnologia”.

“Ben és cert que l’aviació és segura gràcies a la regulació, però, què hagués passat si la Unió Europea hagués existit l’any 1903, quan es va crear l’avió, i hagués fet tota mena de regulacions i normatives? Cap ens hauria portat a la seguretat que gaudim ara, ja que hem après amb la prova i error”, ha afegit el professor, explicant que “la regulació serveix quan s’adapta a poc a poc”. “Fins i tot, tenint la regulació perfecta, els buròcrates i els polítics afegirien noves regulacions perquè han de justificar la seva feina. Sempre tendirem a un món d’excessiva regulació”, ha explicat.

Amb aquesta idea ha coincidit Malgosa, qui ha definit l’entorn actual com a “hiperregulat”: “Els empresaris catalans estem sotmesos a una pressió bestial quant a les regulacions. La pime catalana per naturalesa és inquieta, és exportadora i té vocació d’internacionalitzar-se, però en aquest entorn cada vegada és més difícil”. Per aquest motiu, el CEO d’Auxicolor Group ha posat en dubte si l’Europa verda és la solució, ja que “totes aquestes certificacions són molt costoses en termes de recursos humans i, per descomptat, econòmics”. Malgosa ha posat especial èmfasi en “l’exagerada burocràcia actual”: “Els empresaris estem en presó preventiva permanent: signem tants documents que ja no sabem ni què estem signant i, per aquest motiu, avui dia costa trobar nous empresaris i emprenedors”. 

Malgosa: "La pime catalana per naturalesa és inquieta, és exportadora i té vocació d’internacionalitzar-se, però en aquest entorn cada vegada és més difícil”

De fet, Anna Bosch, CEO de Malltex, empresa de fabricació d’articles tèxtils per al ballet, patinatge i ball, ha destacat que també costa trobar mà d’obra a les empreses del sector, un sector “força complicat”: “És cert que una empresa exportadora com la nostra compta amb avantatges com disposar d’una àmplia base de clients, la possibilitat de diversificar riscos en no dependre d’un únic mercat o tenir reconeixement de la marca a escala mundial. Però complir amb les regulacions de cada país, així com amb les normatives de sostenibilitat, tenint en compte la gran complexitat administrativa i reguladora, és tot un repte”, ha afegit. En aquest context, tots quatre ponents han compartit la qüestió que ha llançat el director general de Lamp: “Sobreviurà aquesta Europa herbívora en un món de carnívors?”.