• Empresa
  • L’experiència immersiva i la IA conquereixen el Sónar+D 2019

L’experiència immersiva i la IA conquereixen el Sónar+D 2019

El congrés de tecnologies creatives del Sónar reuneix experts en noves tecnologies aplicades al món de les arts

Un dels stands del Sónar+D del 2017
Un dels stands del Sónar+D del 2017
Barcelona
17 de Juliol de 2019

Computació quàntica, intel·ligència artificial (IA), experiència artística immersiva i realitat augmentada. Aquests són quatre dels conceptes que ressonaran més en la setena edició del Sónar+D, el congrés de tecnologies creatives organitzat pel Sónar i que ha obert les portes aquest dimecres al recinte de Fira Montjuïc. Fins diumenge, els visitants hi trobaran més de 150 activitats, 1.200 places en workshops i masterclasses, 60 projectes repartits en cinc hubs expositius, 42 inversors i 21 startups seleccionades per participar a l’Startup Hub. Tot plegat en una edició en què els 360 graus hi seran més presents que mai.

 

“El món camina cap als formats immersius -ha explicat Antònia Folguera, comissària del Sónar+D, en roda de premsa-. L’objectiu és aconseguir desbordar la pantalla”, ha afirmat. De fet, el Sónar+D inclou un hub dedicat únicament a les tecnologies immersives en el qual hi destaca la presència de la catalana Broomx, una companyia especialitzada en realitat virtual projectada i que està avançant en el camp de les experiències immersives sense l’ús d’ulleres. Però més enllà d’això, també hi crida l’atenció l’estrena mundial de tres peces audiovisuals immersives dins la programació del Sónar360º by Mediapro -Perception, Nebulae i Factors- que s’han projectat aquest dimecres dins d’una gegantina cúpula immersiva pensada per reproduir-hi gravacions envolvents fulldome. “Aquest format permet que artistes musicals i del món audiovisual treballin conjuntament per fer creacions úniques”, ha assenyalat Folguera.

 

El congrés dobla l’oferta formativa

Però més enllà d’això, aquesta setena edició estarà marcada per la gran oferta formativa. “Hem volgut crear una espècie d’universitat d’estiu amb 1.200 places, entre workshops i másterclasses”, explicava Ricard Robles, un dels directors del Sónar ara fa uns mesos. Finalment, s’ha materialitzat. La xifra suposa reforçar notablement la dimensió del Sónar+D en aquest camp. De fet, el congrés doblarà enguany la seva oferta de conferències, classes magistrals i workshops de creadors, tecnòlegs i científics de renom. Per l’organització, l’objectiu d’aquest esforç és clau: “aprendre, construir i compartir coneixements”, han assegurat a través d’un comunicat.

Reconeguts experts i companyies líders mundials abordaran temes com la creació d’experiències immersibes, la intel·ligència artificial com a eina per a la creació artística, l’impacte a la ciència i a la tecnologia de la computació quàntica, o com serà l’Internet dels propers 30 anys. Alhora, el Sónar+D també ha previst espais per presentar innovacions tecnològiques en la indústria de la música i el so.

El congrés doblarà enguany la seva oferta de conferències, classes magistrals i 'workshops' de creadors, tecnòlegs i científics de renom

Aquesta notable aposta per la formació ve acompanyada de l’estrena d’un nou espai: l’Auditori Sónar+D by Seat, amb capacitat per a 80 persones. El recinte acollirà classes magistrals de noms destacats com Timoni West, que impartirà una sessió de computació espacial sobre la tecnologia que explora com els usuaris interactuen amb l’espai en entorns de realitat virtual i augmentada; o Tega Brain i Sam Lavigne, que donaran una classe d’introducció al machine learning. Està previst que enguany visitin el Sónar+D un total de 20.000 persones.

Tot plegat en el gran marc del Sónar, que enguany celebra el seu 26è aniversari. El festival de música, creativitat i tecnologia de Barcelona combinarà també del 17 al 20 de juliol les estrelles globals de l’electrònica i dels ritmes urbans amb l’explortació artística visual i sonora. Entre l’oferta, un gran ventall d’estrelles mundials, però també d’altres emergents: d’A$AP Rocky a Bad Bunny, passant per Bad Gyal, Kelly Moran o Four Tet, entre d’altres. En total, hi actuaran artistes de 36 països en més de 140 espectacles, dels quals 80 seran experiències úniques o estrenes mundials.