Amb l'arribada de Nadal, també arriben els tradicionals sopars d'empresa, un moment molt esperat per molts treballadors per alliberar tensions i desconnectar de les intensives jornades laborals. Aquest moment és especialment rellevant en professions com la medicina, la tecnologia o la informàtica, on la cultura de l'excés de treball està molt arrelada. A més, aquestes celebracions són una oportunitat ideal per fomentar la companyia entre els empleats i reforçar els llaços del grup amb l'empresa. Però, és realment el sopar la millor opció per celebrar Nadal amb l'equip? Quines altres activitats o iniciatives es poden dur a terme durant aquestes dates per crear un ambient encara més especial?
En primer lloc, cal tenir en compte diversos factors, com el nombre de professionals implicats, l'edat mitjana dels equips o les responsabilitats familiars de la plantilla. Per exemple, si l'equip és nombrós i la majoria dels treballadors tenen càrregues familiars, és més recomanable optar per un dinar en lloc d’un sopar, per afavorir la conciliació. En canvi, si es tracta d’una plantilla jove, solen tenir millor acollida els sopars o activitats més dinàmiques, com un escape room, tallers creatius com ara classes de cuina en equip, o fins i tot la participació de personalitats conegudes, com el cas viral de la mediàtica Belén Esteban en el sopar de Nadal de Quality Temporal.
Si es tracta d’una plantilla jove, solen tenir millor acollida els sopars o activitats més dinàmiques, com un escape room, o tallers creatius com classes de cuina en equip
Segons Fernando Calvo, director de recursos humans del sud d'Europa a Hays, "després de la covid-19, els espais de treball han evolucionat, igual que els equips. Ara comptem amb persones que treballen de manera remota o altres que només van dos dies a la setmana a l’oficina, entre altres casos. Per això, en moltes empreses els equips no coincideixen físicament, cosa que fa imprescindible organitzar activitats que els reuneixin i crear experiències que enforteixin l’esperit d’equip”.
En aquest context, moltes empreses han optat aquest any per alternatives més dinàmiques i enriquidores com els team buildings. Aquestes activitats estan dissenyades per fomentar la cooperació i millorar la comunicació entre els membres de l’equip, oferint no només moments de diversió, sinó també oportunitats de desenvolupament personal i professional.
Interactuar d’una manera més natural i col·laborativa
En aquest sentit, segons Calvo, a diferència dels sopars d'empresa, aquestes activitats permeten als empleats interactuar d’una manera més natural i col·laborativa. A més, tenen diversos beneficis: el primer és que afavoreixen les relacions de col·laboració dins de l’equip; el segon, que realitzar-les fora de l’entorn laboral crea un espai més equitatiu, on les jerarquies són menys evidents; i el tercer, que permeten observar com actuen les persones en un context diferent.
Calvo destaca algun dels team building que organitzen per a la seva plantilla. “Per exemple, n’hi ha un on les persones caminen sobre foc, amb l’objectiu de mostrar que els límits i les barreres són principalment mentals. Quan et marques un objectiu, et concentres i poses esforç, pots aconseguir-ho”.
Calvo subratlla que amb el 'team building' es busca crear experiències que donin suport al canvi que es vol generar o el comportament que es vol fomentar
A més, Calvo subratlla que es busca crear experiències que donin suport al canvi que es vol generar o el comportament que es vol fomentar. "Aquestes activitats es dissenyen perquè aquest comportament es doni en un context diferent i divertit, allunyat de l’entorn professional, i alhora creïn records positius que contribueixin a un ambient laboral més agradable. Posteriorment, es fa l’analogia amb el context professional per aplicar aquests aprenentatges i millorar les dinàmiques de treball", afegeix.
Segons un estudi de Gallup, els equips cohesionats són un 21% més productius que aquells que no tenen una bona connexió. Això demostra que les empreses que integren activitats de team building aconsegueixen treballadors més compromesos i satisfets, fet que es tradueix en una major productivitat i retenció del talent. En canvi, la manca de connexió amb companys i directius pot reduir el sentiment de pertinença i el compromís amb les tasques i objectius de l’empresa. Aquesta situació comporta una disminució de la motivació i del rendiment. A més, l’absència d’interacció i col·laboració pot alentir processos i dificultar la presa de decisions, afectant negativament la productivitat.
Segons un estudi de Gallup, els equips cohesionats són un 21% més productius que aquells que no tenen una bona connexió
Per aquest motiu, molts equips prefereixen substituir els tradicionals sopars de Nadal per activitats de team building, i recorren a empreses especialitzades com The Playcook situada a Sant Cugat del Vallès. Els seus serveis ja han captat l’atenció de grans companyies com CaixaBank, Banc Sabadell i Mango, que han organitzat activitats i dinars d’empresa a les seves instal·lacions.
Entre les propostes de The Playcook s’hi troben tallers de cuina temàtics, xerrades de nutrició i showcookings. L’activitat més sol·licitada és el team building empresarial en format Masterchef, pensat per potenciar habilitats essencials com la creativitat en equip, la comunicació assertiva, la delegació de tasques i la gestió de l’estrès.