Specialisterne: transformant l'empresariat amb diversitat i inclusió laboral

Entre el 76% i el 90% de les persones adultes amb trastorn de l'espectre autista estan desocupades i no desenvolupen cap activitat productiva o laboral, segons dades de la Confederació Autisme Europa

Els treballadors que atenen els visitants a la Casa Batlló | Cedida Els treballadors que atenen els visitants a la Casa Batlló | Cedida

Cuidar la varietat i la integració en l'àmbit corporatiu es converteix en un corrent cada vegada més habitual. Això no només respon a un imperatiu moral de no excloure ningú, sinó que també es reconeix pels beneficis tangibles que aporta a l'empresa. No obstant això, sovint es passa per alt a un grup altament intel·ligent i capaç: les persones autistes. Entre el 76% i el 90% de les persones adultes amb trastorn de l'espectre autista (TEA) estan desocupades i no desenvolupen cap activitat productiva o laboral, segons dades de la Confederació Autisme Europa. En aquest context va néixer Specialisterne, una empresa social amb seu a Sant Cugat del Vallès que, d'una banda, proporciona formació a les persones autistes per després intentar oferir-los oportunitats laborals i, d'altra banda, ofereix serveis de recursos humans a altres companyies, subministrant-los talent i coneixements sobre com incloure persones autistes en els seus equips. Un exemple d'això són els treballadors que atenen els visitants a la Casa Batlló, on conformen un equip d'aproximadament 100 persones.

Segundo (Specialisterne): “Busquem explorar nous sectors en col·laboració amb socis interessats a contractar persones autistes”

Va ser el 2004 quan Thorkil Sonne, pare d'un fill amb TEA, sentint un profund desig de contribuir a una societat més equitativa, saludable i justa en termes d'integració laboral, va decidir dedicar part del seu temps a la creació d'una empresa social amb l'objectiu d'ajudar a la integració laboral d'aquest col·lectiu. Així va néixer Specialisterne, en honor al seu fill. El model va tenir èxit i va començar a expandir-se. El 2013, va arribar a Espanya de la mà de Francesc Sistach -també amb una filla autista- juntament amb Ramon Bernat, de la família fundadora de Chupa Chups. Ara, amb motiu del 20è aniversari, es marquen l'objectiu de poder fer créixer l'empresa social i expandir els seus horitzons a altres països. “El 2024 crearem una empresa a Portugal per desenvolupar i fer créixer el nostre projecte allà”, assenyala José Segundo, director general de Specialisterne des de fa tres anys. "Estem treballant en dos fronts: d'una banda, expandint-nos internacionalment per arribar a la quantitat més gran possible de països, i, d'altra banda, busquem explorar nous sectors en col·laboració amb socis interessats a contractar persones autistes. Actualment, ens centrem en tecnologia de la informació i atenció al públic", afegeix.

José Segundo, director general d'Specialisterne des de fa tres anys
José Segundo, director general de Specialisterne des de fa tres anys | Cedida

L'empresa social catalana està en auge i compta amb un volum de facturació de 3,5 milions d'euros el 2023 a Catalunya i de 4,8 milions d'euros a Espanya. "Aquest resultat és important per a nosaltres perquè garanteix la nostra sostenibilitat, però valorem més les dades de les persones a les quals hem brindat oportunitats laborals des de l'inici del projecte. En aquests 11 anys, hem proporcionat més de 300 oportunitats laborals a Catalunya i 400 a Espanya", apunta el director general, qui explica que en l'actualitat Specialisterne està destinant bona part dels seus esforços a créixer per convertir-se en el referent en integració laboral de persones autistes. "Estem expandint el nostre projecte a Llatinoamèrica en col·laboració amb socis com IBM i SAP, els quals ja tenen programes d'inclusió laboral per a persones autistes. La nostra feina consisteix a ajudar-los en aquest procés: realitzem la recerca i selecció del personal, proporcionem formació tant al personal com a l'empresa, l'empresa contracta aquestes persones i nosaltres oferim suport continu. Actuem com el nexe entre ambdues parts", afegeix.

Segundo (Specialisterne): "En aquests 11 anys, hem proporcionat més de 300 oportunitats laborals a Catalunya i 400 a Espanya"

Connectant continents i creant oportunitats

Actualment, les oficines de Specialisterne a Espanya funcionen com a un centre internacional, amb un enfocament especial a Europa i Amèrica Llatina. Des de Sant Cugat, dirigeixen les operacions dels mercats d'Espanya, Itàlia, Brasil, Mèxic, Estats Units, Canadà i Austràlia, sent els ingressos de 20 milions d'euros i amb aproximadament 200 empleats encarregats de la gestió de l'organització i altres 300 treballadors contractats per Specialisterne, però que treballen per alguns dels seus socis. En total, la xarxa mundial de Specialisterne ha dut a terme projectes en 26 països de 4 continents.

Més info: La Casa de l'Aire Roger Torné, o com donar una sortida als 'nens de la clau’

Pel que fa a clients de Specialisterne a Catalunya col·laboren amb Caixabank, Worldline, la Diputació de Barcelona, Igualando, Filmin, Ficosa, Esade, Banc Sabadell, entre d'altres. A Espanya cooperen amb BBVA, Banco Santander, NTT Data, Avanade o Cepsa i a escala global amb clients internacionals com SAP, IBM, Procter & Gamble, Deloitte o Critical Software. Segons es destaca a la seva pàgina web, cada vegada més empreses estan apostant per generar un impacte social positiu. La inclusió de persones pertanyents a col·lectius amb dificultats especials per a la seva inserció laboral s'alinea perfectament amb polítiques de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i amb qualsevol empresa que aspiri a tenir un impacte social positiu. Així doncs, la taxa d'ocupació de les persones amb discapacitat legalment reconeguda és del 29% l'any 2022, amb un augment d'1 punt respecte a l'any anterior, segons les darreres dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). No obstant això, aquesta taxa és 44,1 punts inferiors a la de les persones sense discapacitat (73,1%), diferència que es manté en els últims cinc anys. Pel que fa al nombre d'ocupats amb discapacitat, és de 93.800 persones i ha augmentat en 2.400 persones (un 2,6%) l'any 2022, mentre que el de persones sense discapacitat ha augmentat un 2,1% (69.300 persones).

La xarxa mundial de Specialisterne ha dut a terme projectes en 26 països de 4 continents

"Volem demostrar a la societat que una empresa formada per persones autistes pot ser sostenible i aconseguir un món on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats al mercat laboral", explica Segundo, resumint el seu objectiu amb la fundació i assenyalant les dificultats que això comporta. "Com intentem aconseguir això? D'una banda, tenint casos d'èxit, posant gent amb autisme a treballar en empreses, i, d'altra banda, difonent el nostre missatge i fent-lo conèixer per eliminar aquells temors que encara estan presents en la societat en referència a l'autisme", afegeix. Per fer realitat la seva missió, proporcionen formació i feina a persones autistes i altres diagnòstics dins de la neurodiversitat, divulguen el seu valor en l'àmbit laboral, disseminen el seu coneixement i comparteixen les seves millors pràctiques.

Més informació
Coparentalitat: pares compartits, despeses compartides
Els 'influencers': una nova aspiració per als joves que creix a doble dígit
Park4Dis, la imprescindible 'app' per a les persones amb mobilitat reduïda
Avui et destaquem
El més llegit