• Empresa
  • Splicebio, Submer i Peptomyc lideren la inversió en startups 'deeptech' de Catalunya

Splicebio, Submer i Peptomyc lideren la inversió en startups 'deeptech' de Catalunya

Segons dades d'Acció, les 'deeptech' representen el 15% de les empreses emergents del territori

SpliceBio és la deeptech catalana que més inversió ha captat l'any 2022 | Cedida
SpliceBio és la deeptech catalana que més inversió ha captat l'any 2022 | Cedida
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
21 de Desembre de 2022
Act. 21 de Desembre de 2022

La majoria d'empreses emergents utilitzen la tecnologia com a palanca d'innovació per desenvolupar i escalar les seves solucions, però hi ha unes, les considerades deeptech, que tenen la seva raó de ser directament en la ciència i la tecnologia. Es dediquen a "desenvolupar tecnologies pioneres; hibridant, de vegades, tecnologies ja existents", així les ha definit Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball, a la presentació del primer estudi d'Acció que radiografia l’ecosistema d’startups deeptech a Catalunya, que ha tingut com a protagonistes tres principals xifres: 291 -les startups catalanes especialitzades en deeptech-, 1.700 -els llocs de treball que han generat-, i 124 milions d'euros, que corresponen a la seva facturació anual.

 

La seva matèria primera són la biotecnologia (39,7%), la intel·ligència artificial (23,4%), la robòtica (11%), el blockchain, els semiconductors, els nous materials de frontera, la supercomputació i les bateries, i representen a Catalunya el 15% del total d'empreses emergents nascudes al territori. El seu vessant tecnològic les fa estar molt lligades a la formació i la recerca. Per això, és lògic que quatre de cada 10 hagin sorgit d'universitats o centres de recerca de Catalunya. Aquest sistema de recerca -segons dades d'Acció, està format per 30.000 investigadors, 1.700 grups de recerca, 12 universitats i 70 centres de recerca. 

 

Torrent ha exposat amb orgull aquesta dada, la de les spinoffs, perquè esdevé una mostra exitosa de com el coneixement es converteix en valor econòmic, de com s'aconsegueix fer "la transferència de coneixement cap al teixit productiu; s'ha demostrat que les spinoffs són un dels sistemes més dinàmics per aconseguir-ho". 

Barcelona, setè hub europeu en finançament deeptech

Segons dades d'Acció, Barcelona és el setè hub europeu que ha aconseguit captar més volum de finançament per startups deeptech en capital risc entre el 2017 i el 2021. Concretament, tres de cada quatre startups deeptech catalanes han aconseguit finançament i el 33% de les rondes d’inversió han sigut superiors al milió d’euros (sèries A+B+C).

Al capdavant de l'atracció d'inversió, destaquen les nou empreses emergents catalanes deeptech que han aconseguit volums més grans en aquest 2022. Són SpliceBio, amb 50 milions d'euros assolits, Submer (30 milions), Peptomyc (26,09 milions), Neuroelectrics (15,91 milions), Inbrain (14,35 milions d'euros), Venvirotech (11 milions), Freeverse (10 milions), Amelia (7 milions) i Createch (3,6 milions d'euros). 

A punt d'acabar el 2022, les startups deeptech han captat 169 milions d'euros d'inversió, xifra que gairebé iguala el rècord aconseguit l'any 2020 (170 milions)

En total, el sector deeptech ha captat en el que portem d'any (pocs dies abans de tancar el 2022), 169 milions d'euros d'inversió, xifra que gairebé iguala els 170 milions assolits el 2020, l'any en el qual es va captar un volum d'inversió rècord. Aquests volums d'inversió mostren, segons Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat, "que hi ha una maduresa rellevant en l’ecosistema de les deeptech a Catalunya, doncs hi ha un sector financer que comença a entendre aquestes tecnologies i que confia en uns resultats" quant a rendibilitats. 

Com són les deeptech catalanes?

"Són molt joves", ha afirmat Torrent. El 54% de les deeptech catalanes s'han creat en els últims cinc anys. I, en concret, una de cada quatre s'ha creat en els dos últims anys, "fet que demostra el dinamisme del sector". 

També són més paritàries que la resta d'empreses emergents. Si en el món de l'emprenedoria convencional la representació de la dona està molt lluny de la paritat (es troba en el 20% dels equips fundacionals), en el cas de les deeptech, la seva representació arriba al 36%. No es podria dir, però, que Castellanos s'hagi mostrat satisfet amb aquest percentatge, que encara s'hauria d'incrementar per a ser igualitari, però sí que és més favorable que el de la resta de l'ecosistema emprenedor.

Castellanos: "Som una plaça atractiva per atreure talent"

La lectura que fa Acció sobre aquestes xifres és pel pes de la biotecnologia en les deeptech. La biotecnologia representa el 39,7% de les empreses deeptech a Catalunya i és un sector amb una alta representació femenina. 

Les deeptech també són considerades font de talent internacional. Segons l'informe publicat per Acció, el 18% dels fundadors d'aquestes empreses són internacionals. "Som una plaça atractiva per atreure talent", ha assegurat Castellanos. En el cas dels treballadors, el percentatge és similar: els estrangers representen el 17% dels equips humans de les startups deeptech