
En una època on està de moda presentar conceptes gastronòmics disruptius, Squadra Pizza Lab va néixer amb una premissa oposada: les pizzes quadrades. "No trobàvem el sentit que una pizza sigui rodona, es mengi en triangles i s'empaqueti en una caixa quadrada", admet a VIA EmpresaAdrià Reixach, un dels quatre fundadors de l'empresa. Tot plegat va començar a Girona l'any 2020, en plena pandèmia. I des de llavors, Juan Pablo Claret, Joel Serra i Marc Almeda, els tres socis que acompanyen a Reixach, han intentat expandir la seva revolució de les pizzes quadrades arreu de Catalunya.
"Teníem clar que volíem crear una marca de restauració molt potent i que fos diferent", continua Reixach. Per fer-ho, no van afegir cap ingredient exòtic ni van inventar una nova forma de cuinar. Només van adaptar la forma del producte a la de l'empaquetatge. "Ens dediquem únicament altake away i eldelivery, o sigui que la nostra presentació sempre és la caixa quadrada. Per tant, té sentit que la nostra pizza sigui també quadrada", insisteix. De fet, el concepte es troba en el mateix nom, que és un joc de paraules molt enginyós. "Som quatre socis, és a dir, quatre cantonades que formen un quadrat", explica Reixach. I Squadra? Traduït de l'italià, vol dir 'equip'.
Durant els quatre anys de vida que té el projecte d'Squadra Pizza Lab, els seus creadors ho han après tot sobre les pizzes. "Abans de tot això, mai hi havíem fet cap", reconeix Reixach. Per aquest motiu, van desplaçar-se a Tomelloso per aprendre tots els passos a seguir a l'hora de cuinar i distribuir el producte. Allà els esperava el curs de Jesús Marquina Marquinetti, cinc vegades campió del món de les pizzes. Un cop van acabar la formació, era el moment d'engegar definitivament el negoci.
Girona, l'inici de l'èxit
Primer, van obrir un local de 70 m2 al carrer Bisbe Lorenzana de Girona. El concepte, més enllà de les pizzes quadrades, era no servir in situ i dedicar-se només als take away i els delivery. Ben aviat, la seva massa artesanal i la qualitat del producte van seduir els veïns. "Entrem molt pel públic jove, però després ens acabem fidelitzant amb el barri", subratlla Reixach, que assegura que ja s'han acostumat a veure cares familiars cada setmana al seu local tot i no ser un restaurant.

Fins i tot, alguns recorren a ells en moments d'emergència. "A Girona estem al costat de l'estació, i a vegades ve gent que li falten encara 25 minuts perquè arribi el tren. Ens demanen una pizza i se la mengen a la mateixa barra", explica l'empresari. Això sí, Reixach destaca que són "casos molt puntuals" i que ells prefereixen continuar amb el model actual. "Ens agrada jugar amb el concepte de laboratori clandestí, pel qual han de ser els clients els que ens han de buscar a nosaltres", afirma.
L'èxit va ser tan aclaparador que en pocs anys van aconseguir col·laborar amb xefs de renom com Joan Roca (El Celler de Can Roca) o Martina Puigvert (Les Cols), que van personalitzar les seves pròpies pizzes. Tot i que no són els únics: també la futbolista del FC Barcelona Claudia Pina o l'exentrenador blaugrana Juan Carlos Unzué van col·laborar amb Squadra Pizza Lab.
Les franquícies, el següent pas
Des de la bona rebuda a Girona, Squadra Pizza Lab ha buscat la forma de conquerir nous mercats a Catalunya. Primer van fer pop-ups a espais com La Santa Market. Després, van provar sort amb una flag ship a Barcelona. Aquest últim projecte va ser a finals del 2022, però l'establiment no va durar gaire i va tancar mesos després. "No va funcionar com volíem", admet Reixach. El motiu és que aquell local era de 200 m2 i disposava de molts treballadors, lluny de l'estructura de 70 m2 i 2-3 persones que tenen a Girona.

Per aquesta raó, van decidir reconfigurar la seva estratègia de futur i van idear el que han engegat aquest estiu: les franquícies. De la mà de GNF Worlwide, una empresa experta en aquest model de negoci, han previst obrir 80 locals en 5 anys, primer a Catalunya i després a l'Estat. Aquests locals seran molt similars als de Girona i s'espera que cadascun facturi 300.000 euros anualment. En un termini de 5 anys, la suma dels ingressos de tots els negocis podria assolir els 15 milions d'euros i multiplicar en diferents cops els 600.000 euros que va facturar la companyia el passat 2023 i preveu mantenir de cara a aquest exercici.
Inicialment, Reixach té molt clar el perfil de ciutat on pot encaixar el concepte d'Squadra Pizza Lab. "Ens agrada molt estar a prop de les ciutats universitàries, com Lleida, Manresa, Reus o Vic. Això ho hem après amb el temps. Tractem el màrqueting agressiu i ens beneficien molt aquestes ciutats on tot és encara massa tradicional", apunta. El preu per obrir una franquícia de la companyia és de 20.000 euros. Una tarifa que dona accés al dret d'ús de la marca, l'entrega de tots els manuals, recursos necessaris per operar el negoci i el suport continu dels fundadors. El nou franquiciat haurà de realitzar una reforma en el local, amb un cost estimat entre 50.000 i 80.000 euros. Un cop completats aquests passos, el local estarà a punt per obrir les portes al públic.
Més enllà de les franquícies, Squadra Pizza Lab espera obrir 4 locals propis en 4 anys i facturar un total de 2 milions d'euros
Tot i que Reixach estima fer el salt a territori espanyol en "un any i mig", no descarta avançar el projecte. "Amb la comercialització ja han sortit bastants interessats arreu d'Espanya. Operativament, nosaltres ho tenim tot preparat i per això primer volíem créixer primer a Catalunya, però no descartem avançar-ho, perquè hi ha molta gent disposada a apostar per nosaltres", comenta, tot i que de moment prefereix no revelar cap ciutat interessada. Amb tot, les franquícies no són l'únic futur d'Squadra Pizza Lab. Més enllà del seu negoci a Girona, els socis esperen obrir 4 locals més propis, un per any, fet que podria traduir-se en una facturació total de 2 milions d'euros. Un cop assentada a casa seva, la revolució de les pizzes quadrades busca ara conquerir Catalunya i part de l'Estat.