El Premi Nobel de Ciències Econòmiques el 2001, Joseph Eugene Stiglitz, i l'expresident de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, han participat en la 16a edició del cicle de conferències Energy Prospectives, organitzada per FundacióNaturgy i IESEBusinessSchool. Aquesta vegada, la jornada ha estat dedicada a la relació entre govern i energia, i han tingut l'oportunitat de compartir les seves opinions sobre com, en funció de cada governant o política, varia la manera d'afrontar la transicióenergètica.
Stiglitz s'ha referit a les grans diferències en les polítiques en funció de qui guanyi les pròximes eleccions als Estats Units i el seu punt de vista sobre què ha de fer Europa. Així, el Premi Nobel ha posat de manifest l'escepticisme de Trump davant del canvi climàtic, que fins i tot rebutja i nega, fet que suposa una postura molt difícil d'assumir per als ciutadans i Europa. Per a Stiglitz, “el canvi climàtic és un problema mundial i, mentre que Trump no creu en el multilateralisme, Biden és tot al contrari”. Aquest punt de partida marca una diferència clara en les decisions del país en la lluita contra el canvi climàtic en funció de qui sigui el pròxim president.
Durão Barroso: “Soc pessimista sobre la possibilitat d'arribar a un acord global sobre canvi climàtic"
En aquest sentit, i en relació amb la importància del multilateralisme en la lluita contra el canvi climàtic i la implicació dels Estats Units, Barroso ha recordat la seva sortida de l'Acord de París del 2015. “Si la potència més gran del món no es compromet a lluitar contra el canvi climàtic, sense la implicació d'un dels països que més contamina, no és fàcil assolir una solució global”, ha assenyalat. A més, ha volgut posar en relleu la certesa que “si el president Trump surt elegit, les probabilitats d'una guerra comercial global són altíssimes. No només amb la Xina, sinó també amb Europa”.
Donades totes aquestes circumstàncies, l'expresident de la Comissió Europea s'ha mostrat escèptic amb les possibles solucions: “Soc pessimista sobre la possibilitat d'arribar a un acord global sobre canvi climàtic. Tenim un problema de multilateralitat; no es pot salvar només una part del món, necessitem un acord global”.
La importància de l'impacte social de les mesures per lluitar contra el canvi climàtic
En la lluita contra el canvi climàtic, Durão Barroso s'ha referit a la importància de tenir en compte l'impacte social de les possibles solucions. "Per tenir èxit a l'agenda climàtica hem de parar esment a l'impacte social de les mesures i la seva eficàcia", ha afirmat. Aquesta preocupació sorgeix per les crítiques socials a l'agenda climàtica, que no tothom vol assumir atès el cost. Estem disposats a rebre menys ingressos i finançar l'acció climàtica? Avui dia no veiem el mateix nivell de suport i crec que s'incrementaran les accions de rebuig a les possibles mesures pel cost que impliquen”.