• Empresa
  • El talent té edat? El sènior, el gran oblidat del mercat laboral

El talent té edat? El sènior, el gran oblidat del mercat laboral

Mentre els majors de 45 anys registren màxims històrics d'atur, un 53% de les empreses assegura que existeix discriminació per edat

El 97% de les empreses valoren molt positivament les aportacions dels perfils sèniors | iStock
El 97% de les empreses valoren molt positivament les aportacions dels perfils sèniors | iStock
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
13 de Desembre de 2024

El talent, avui dia, és digital, tecnològic, català… però, té edat? Nombrosos informes centren els seus esforços a conèixer el perfil més talentós situat a Catalunya. Des de la seva formació, fins al seu gènere, passant per tots i cadascun dels sectors que mouen l’economia. Molts d’aquests estudis, a més, ressalten la bretxa entre les necessitats del mercat laboral i les incorporacions en determinats sectors, però no tots contemplen el talent sènior, aquell que “ve acompanyat de l’experiència, i que representa una altra mena de talent molt positiu per a les empreses”. 

 

El talent sènior és aquell que “ve acompanyat de l’experiència, i que representa una altra mena de talent molt positiu per a les empreses”

Aquesta és la definició per al president de la Fundació Pimec, Josep González, per referir-se a les persones majors de 45 anys en la presentació de l’enquesta El Talent té edat? 2024. Es tracta d’un estudi que ha arribat a la seva tercera edició amb l’objectiu de promoure la contractació de perfils sèniors, i que ha comptat amb la participació de 376 empreses -especialment pimes- de tot el territori català i agrupant una gran varietat de sectors.

El talent sènior, "una oportunitat per ampliar coneixement”

“Les pimes tenen una oportunitat per ampliar el seu coneixement”, ha dit González, acompanyat pel vicepresident de l’entitat, José María Torres, qui ha lamentat que el passat mes de juny es va registrar el màxim històric d’aturats en els majors de 45 anys: un 58,4% de les persones aturades a l’estat espanyol supera aquesta franja d'edat, segons el Sepe. Es tracta d’una dada que ha donat lloc a una de les grans conclusions de l’informe: un 53% dels enquestats assegura que existeix discriminació per edat en la contractació de perfils sènior. Per tant, una lleugeria majoria, lamenta que el talent sí que té edat.

 

Aquesta discriminació es podria explicar amb el fet que gairebé totes les empreses (97%) valoren molt positivament les aportacions dels perfils sèniors, en matèria de coneixement i experiència, però no totes elles estan disposades a contractar-los: el 2023, un 67% de les empreses catalanes van contractar persones de més de 45 anys, un indicador que ha crescut set punts percentuals enguany. 

El 97% de les empreses valoren molt positivament les aportacions dels perfils sèniors, però la contractació d'aquests perfils ha estat d'un 74% el 2024

Els motius? González i Torres han destacat que la raó principal per la qual molts agents del teixit empresarial podrien considerar que existeix discriminació per edat és la preferència per perfils més joves, per percebre’ls “més moldejables”. Els sous, generalment més elevats en perfils sèniors, seria el segon motiu, seguit de la manca de competències digitals i les dificultats d’adaptació, dos factors que no afectarien els més joves, o “júniors”. 

Els sèniors no tan sèniors, a l'alça; els sèniors més sèniors, a la baixa

La contractació de perfils entre els 45 i 55 anys ha crescut un 7% | iStock
La contractació de perfils entre els 45 i 55 anys ha crescut un 7% | iStock

Les conclusions s’extrauen arran de les respostes de 376 empreses, que pertanyen al sector de la indústria (32%), serveis a les empreses (31%), serveis a les persones (13%), comerç (11%), construcció (6%), logística (3%), hoteleria i restauració (3%) i al sector primari (1%). Del total, un 83% han incorporat treballadors en els últims dos anys, entre els quals la major part pertanyen a edats inferiors als 45 anys. Tanmateix, la contractació de perfils entre els 45 i 55 anys ha crescut un 7%, fins al 74%, mentre la contractació de persones més grans de 55 anys decau, del 36% el 2023, al 25% enguany; unes dades especialment baixes en dones.

Les contractacions dels perfils sèniors han tingut la finalitat de cobrir posicions de tècnics i caps d’equip en un 33% dels casos, davant els operaris (27%), comandaments intermedis (19%) i directius (16%). Gairebé 9 de cada 10 empreses enquestades assegura que una plantilla sènior aporta estabilitat i menys rotació de personal, i 8 de cada 10 assegura que aquests perfils, generalment, aporten més compromís i responsabilitat a l’empresa. 

Un nou contracte per a majors de 45 anys, més eficiència del servei públic... i un LinkedIn Sènior?

Arran d’aquestes reflexions, tant el president com el vicepresident de la Fundació Pimec han aportat algunes de les propostes que poden contribuir a un impuls de l’ocupació sènior, moltes d’aquestes especialment aplaudides per la gran majoria dels participants en l’enquesta. Entre aquestes destaca la creació d’un nou contracte especial per a majors de 45 anys, amb bonificacions a les quotes de la Seguretat Social creixents en funció de l’edat; fomentar altres modalitats de col·laboració amb els perfils sèniors (com la contractació temporal, col·laboracions externes, etc.); i reclamar una major eficiència dels Serveis Públics d’Ocupació respecte a l’atur sènior. 

Un 58% dels enquestats valora positivament formar part d’una xarxa social que impulsi la contractació i gestió del talent sènior

Per concloure la presentació de l’enquesta, González i Torres han llançat una reflexió en nom de Pimec i una proposta: la primera, molt clara: “S’ha de potenciar la compatibilització de la jubilació amb el treball”; la segona, ens podria portar el naixement d’un “LinkedIn Sènior”: un 58% dels enquestats valora positivament formar part d’una xarxa social que impulsi la contractació i gestió del talent sènior. Ara bé, cal tenir en compte que un contundent 41% dels enquestats no ho veuria pas interessant, mentre a un 1% li sembla indiferent.