"Per mi el talent no té definició. Tothom té un talent i la virtut dels que el gestionem és descobrir-lo". És una de les reflexions de Guayente Sanmartín, vicepresidenta d'HP, durant la celebració del Tribuna Sant Cugat Empresarial, que ha aplegat centenars d'empresaris al Banc Sabadell per reflexionar sobre el talent i la seva gestió en el segle XXI.
Els protagonistes han estat Guayente Sanmartín; Olga Salomó, directora de Recursos Humans de Boehringer Ingelheim; i Josep Franch, degà d'Esade. Tots tres han reivindicat la importància del talent en les empreses i la importància de saber-lo gestionar correctament.
Mozart o el talent innat
Una de les grans qüestions és si el talent és innat o s'aprèn i la resposta és que, segurament ni una ni l'altra; o totes dues. "Hi ha persones que tenen un talent innat, com Mozart, que componia simfonies als vuit anys, sense que ningú li hagués ensenyat. Però el talent es pot cultivar, amb la formació i amb el desenvolupament de competències", ha explicat Josep Franch.
Però va molt més enllà del coneixement, i l'actitud és imprescindible. Ja no es parla de treball o sacrifici, sinó de la posició davant la vida i el món. Així ho ha resumit Olga Salomó: "El talent té coneixement, però el que el fa diferent és l'actitud. La capacitat de descobrir, ser curiós, la capacitat d'aprendre i de qüestionar-se". I tot plegat serveix per innovar, imprescindible en l'actual era digital i de transformació. "No estem en una era de canvis, sinó en un canvi d'era", ha assenyalat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.
Josep Franch: "Les noves generacions pugen molt fort"
I en aquest nou entorn, amb constant canvi, els joves prenen un protagonisme especial. La seva preparació i la seva actitud els fan imprescindibles en el procés d'innovació. La seva presència és realment necessària: si fa uns anys la transcendència dels joves es posava en dubte, ara és una evidència. "Les noves generacions pugen molt fort. Us podíeu imaginar fa deu anys que una persona de setze anys liderés un moviment global i plantés cara als governants més poderosos", ha reflexionat Josep Franch amb relació a Greta Thunberg.
Trencar el paradigma de Trainspotting
Però amb una advertència clara, els joves no sempre seran joves. I la formació constant és innegociable. "Escull una vida, escull una feina, escull una carrera, escull una família", deia el mític monòleg inicial de Trainspotting. Doncs el degà d'Esade combat aquesta crítica a la societat i la filosofia imperant als 90: "Oblideu-vos de tenir una carrera professional. En tindreu cinc o sis, us haureu de reinventar cada sis o set anys".
I si cada persona té un talent, com es potencia des de les empreses. Doncs buscant el lloc ideal per cada treballador i fomentar les fortaleses, en lloc de recordar permanentment les seves debilitats. Aquesta és la tasca dels gestors de grups. "Les companyies invertim molt en les àrees de millora en les competències de les persones. Si invertíssim en els punts forts, en les àrees que aquella persona és vàlida, treus el millor", ha emfatitzat la directora de Recursos Humans de la farmacèutica Boehringer.
Olga Salomó: "El talent es reté escoltant"
Així es fa créixer el talent dins de l'empresa, però també és important saber-lo retenir. I, tot i que sovint es redueix tot a raons econòmiques, Olga Salomó obre una altra via: "El talent es reté escoltant, el talent són persones i tenen una motivació". Tot i això, en un món global, com ha recordat Josep Franch, no pots "encadenar les persones a una cadira".
El gran repte: trobar el talent
Però si retenir el talent és important, encara més és trobar-lo. I aquesta és una de les dificultats amb la que es troben moltes empreses tecnològiques i innovadores. Una dada per contextualitzar aquest sector, que ha comentat el conseller de Polítiques Digitals: el sector de les TIC ja ocupa més treballadors que el de l'automoció. I la seva principal preocupació és trobar professionals preparats.
"És el gran repte", que ha reconegut Josep Franch, que afegia: "Hi ha un gap entre el que necessiten les empreses i la borsa de gent que busca feina. Espanya és el segon país d'Europa en taxa d'atur, pero hi ha entre 200 i 300 mil llocs de feina per cobrir perquè les empreses no troben el perfil que necessiten". I el problema és que aquesta diferència entre l'oferta i la demanda va en augment.
Jordi Puigneró: "Si no som capaços d'incorporar les dones de forma massiva, el país fracassarà"
I un camí a seguir és el de la incorporació massiva de la dona en el sector tecnològic, un dels deures pendents. "Ens falten dones en tecnologia i ciència", sentencia Sanmartín, que ho veu com una eina bàsica per la supervivència de les empreses: "Crec en la innovació com a eina de supervivència i en tots els processos d'innovació es requereix col·laboració, empatia, saber començar de nou... i quan penses en algú així, penses en una dona".
"És molt important com incorporem de forma més massiva a les dones en aquest sector estratègic. Si no som capaços de fer-ho, el país fracassarà. Les dades ens han de preocupar", ha reivindicat Jordi Puigneró.
La innovació i el talent per guanyar la batalla a la crisi
I si la innovació i el talent és, de per si, indestriable de la supervivència empresarial, encara ho és més en temps de crisi. Com els que semblen que arriben. "Crec que ens acostem a una crisi, però no sé les dimensions. El que hauríem de fer és preparar les nostres organitzacions", ha advertit la vicepresidenta d'HP.
"Les crisis se superen amb innovació i el talent ens ajuda en això, a innovar i a adaptar-nos als canvis", ha incidit Olga Salomó, que considera que el talent i la capacitat d'innovació surten reforçats de les crisis. "Enfront d'una crisi, les persones més capacitades i amb més talent són les que millor s'adapten i en surten més ben parades", ha afegit el degà d'Esade.
I en aquest context, Jordi Puigneró ha tornat a denuncia el nou decret digital del govern espanyol, que ha qualificat "d'extrema gravetat": "Per primera vegada tenim un decret que prohibeix la innovació, que innovem en tecnologies com el blockchain. Aquest és un país de revolucionaris digitals i un decret no aturarà ni la seva innovació ni el seu progrés".
I tot plegat es resumeix en una de les frases del subdirector general del Banc Sabadell, Xavier Comerma, que ha parafrasejat Andreu Mas-Colell: "Si creieu que el talent és car, proveu la mediocritat".