• Empresa
  • El talent digital barceloní creix a cop de rècords i assoleix l’Olimp europeu

El talent digital barceloní creix a cop de rècords i assoleix l’Olimp europeu

La MWCapital ha presentat les dades de l'informe 'Digital Talent Overview', que ressalta la gran aportació de talent dels cicles d'FP

Francesc Fajula i Jordi Arrufí, en la presentació de l'informe 'Digital Talent Overview' | Cedida
Francesc Fajula i Jordi Arrufí, en la presentació de l'informe 'Digital Talent Overview' | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
06 de Juny de 2024
Act. 06 de Juny de 2024

122.185 és la xifra que reflecteix el talentdigital de Barcelona: és el nombre d’especialistes digitals que disposa la ciutat. Ara bé, aquesta dada és només la punta de l’iceberg del rècord registrat en el sectordigital barceloní, un sector que es troba en un creixement “sostingut” que ha permès reduir la bretxa que existeix entre les noves incorporacions i les ofertes de treball. Si bé l’any passat 1 de cada 4 ofertes de treball a Barcelona -el 26,1%- eren digitals, enguany ho són 3 de cada 10 -el 29,46%-, fet que situa la capital catalana en l’Olimp europeu, tot just darrere de Londres (31,64%) i Amsterdam (30,08%). 

 

3 de cada 10 ofertes de treball a Barcelona són digitals

Aquestes són les primeres dades que es desprenen de la fotografia anual que realitza la MobileWorldCapital del sector digital, i que dona lloc a l’informe Digital Talent Overview. L’edició d’enguany ha estat presentada a la seu de la MWCapital, a càrrec del CEO de l’entitat, FrancescFajula, i del director de Desenvolupament Corporatiu i responsable de l’àrea de Talent Digital, JordiArrufí. Com a novetat, l’informe ha aprofundit en l’impacte de les tecnologies emergents que estan configurant el panorama actual, com ho són la intel·ligència artificial, la computació quàntica o el NewSpace, motiu pel qual, segons han apuntat des de l’entitat a VIA Empresa, “ha quedat un informe tan complet que s’han tancat dades fins a l’últim minut”.

Lluitar contra la bretxa a cops de rècord

Fajula ha iniciat la presentació amb una notícia “molt òbvia” i una “de molt important”: la primera és que s’ha batut el rècord de professionals en el sector TIC, i la segona, que s’ha assolit el rècord d’incorporacions de nous professionals: 13.500. Aquests dos factors redueixen la bretxa entre les ofertes de feina del sector digital i les incorporacions laborals. “El mercat està aconseguint mecanismes perquè la bretxa, que encara existeix, es vagi reduint cada any”, ha apuntat, destacant l’increment del 12,4% que suposa aquesta xifra respecte de l’any anterior.

 

L'FP: la "grandíssima" notícia del 2023

L’explicació d’aquest increment es vertebra en cinc eixos, entre els quals hi ha una dada que suposa “una grandíssima notícia que hem hagut de revisar dues vegades perquè no ens la crèiem”, ha apuntat el CEO de la MWCapital. Espòiler: es tracta d’una dada relacionada amb la Formació Professional: 4.100 persones provinents dels cicles d’FP TIC es van incorporar al sector digital, xifra que suposa un increment ni més ni menys que del 42,4%. “És sens dubte una de les grandíssimes notícies que tenim enguany”, ha comentat Fajula, qui ha afegit que, no obstant això, el talent internacional ha suposat la part més gran de les incorporacions al mercat, amb 5.111 professionals, provinents de Londres (12,1%), Lisboa (6,2%), (Madrid 3,8%), Buenos Aires (3,4%), Sao Paulo (3,2%), principalment.

El CEO de la MWCapital, Francesc Fajula | Cedida
El CEO de la MWCapital, Francesc Fajula | Cedida

Els tres eixos restants han estat les universitats, que han contribuït amb la incorporació de 2.059 persones (-1,9% respecte del 2022), els màsters amb 899 professionals (+2,5%) i altres estudis digitals, com ara els bootcamps, entre d’altres, amb 1.331 persones. Ara bé, no tot són rècords: durant el 2023, la demanda de talent digital es va quantificar en 34.192 ofertes de treball, davant les 39.212 del 2022: una davallada del 13%. 

13.500 incorporacions vs. 34.000 ofertes

“La bretxa continua existint i sent molt rellevant”, ha apuntat Fajula, equiparant les 13.500 incorporacions a les més de 34.000 ofertes de treball. Encara més: si en el conjunt de professions existeixen 70 professionals per oferta de feina, la proporció del sector digital és de 14 professionals per oferta. Així i tot, el CEO de la MWCapital s’ha mostrat optimista: “Aquesta bretxa que a tots ens preocupa s’està començant a veure mitigada”.

L’ecosistema emprenedor tampoc ha rebut les millors notícies. Si bé ha vist com els hubs tecnològics de la ciutat, que ja són més de 140 i compten amb “una situació idíl·lica”, han augmentat la demanda de professionals en un 37%, les startups es van veure obligades a oferir un 34% menys de vacants, condicionades per la menor aportació dels fons de capital risc que, segons Fajula, aquest 2024 podria veure’s incrementada arran de la baixada de tipus d’interès que preveu el Banc Central Europeu

Qui és qui entre les corporacions que més talent demanden?

I és que la presentació de l’informe ha estat el moment ideal per assenyalar les 10 grans corporacions que més talent digital estan demandant. En un rànquing en què predominen les consultories, tres són catalanes: Seidor, NTT Data, Barcelona Supercomputing Center, Capgemini, Instum, Zurich, T-Systems, Glovo, HP i Ricoh. I si parlem de tecnologia que, precisament, és on l’informe d’enguany posa èmfasi, són els perfils de desenvolupadors web i UX/UI els que més protagonisme han guanyat: el 51% de l’oferta de talent es basa en aquests perfils, sent els de big data (+45%), ciberseguretat (+18%) i núvol (+14%) els que més han crescut.

El 51% de l’oferta de talent es basa en els perfils de desenvolupadors web i UX/UI

La presència de les dones en el sector evoluciona amb “notícies bones i no tan bones”

Arrufí ha comentat les “notícies bones i no tan bones” relacionades amb la presència de les dones al sector digital. Les bones: els perfils femenins continuen creixent, suposant un indicador del 30,64% respecte del 28,69% registrat el 2022. Les no tan bones: encara existeix una bretxa “que ens allunya del 50%”. Així i tot, el director de Desenvolupament Corporatiu i responsable de l’àrea de Talent Digital de la MWCapital ha posat en valor l’increment de vuit punts percentuals registrat des del 2018.

el director de Desenvolupament Corporatiu i responsable de l’àrea de Talent Digital, Jordi Arrufí | Cedida
El director de Desenvolupament Corporatiu i responsable de l’àrea de Talent Digital, Jordi Arrufí | Cedida

Si bé la paritat és una característica que s’exigeix al mercat del futur -i, per descomptat, del present-, els nous llocs de treball que l’estan configurant també estan exigint una remuneració més gran. Així queda reflectit en les dades salarials del 2023, que situen els guanys d’un treballador del sector digital en els 47.771 euros de mitjana, un increment considerable si tenim en compte que el 2018 el sou mitjà se situava en els 33.783 euros. Segons l’informe, el perfil millor remunerat seria el de l’àmbit de la ciberseguretat, amb uns 57.000 euros anuals, i seguit del NewSpace amb 54.900. “Barcelona és la ciutat que millor remunera als seus professionals de l’Estat”, ha afirmat Arrufí. 

L’informe ha mostrat com la remuneració dels pols amb què competeix Barcelona se situen en els 50.000 euros en el cas de Londres o 53.000 en el cas de París, uns sous que han estat ponderats pel cost de vida de cada ciutat, i que permeten assegurar que el salari de la capital catalana “és competitiu”. Tant, que les dades del territori contribueixen directament a situar l’estat espanyol com un dels principals hubs de talent, juntament amb Alemanya, França i Itàlia, que reuneixen la meitat dels 9,8 milions d’especialistes que hi ha al continent.