La gestió del talent consisteix en la implementació d’estratègies per a augmentar la productivitat en un centre de treball mitjançant l’elaboració de procediments millorats per a l’atracció, el desenvolupament, el manteniment i l’aprofitament de les persones que presenten habilitats i aptituds especials per a satisfer les necessitats actuals i futures d’una organització. Així doncs, un talent, a més de designar una aptitud especial, natural o adquirida, per a desenvolupar una activitat, també fa referència a una persona que té o pot adquirir els coneixements, les capacitats, les habilitats i altres característiques per a dur a terme una funció, una feina o un rol.
De fet, des de 2018 comptem amb el Dia Mundial de l’Adquisició de Talents, que se celebra el primer dimecres del mes de setembre. Es tracta d’una iniciativa impulsada per dues organitzacions estatunidenques, una agència de publicitat (KRT Marketing) dedicada al reclutament, és a dir, a la recerca, identificació i atracció de candidats en un procés de selecció de personal, i una associació dirigida als professionals de l’adquisició de talents (ATAP, Association of Talent Acquisition Professionals).
Des de 2018 comptem amb el Dia Mundial de l’Adquisició de Talents, que se celebra el primer dimecres del mes de setembre
Per a reduir el temps de cerca en un procés d’adquisició de talents, normalment es crea una borsa de talents (en anglès, talent pool), un grup identificat de persones que tenen els coneixements, les capacitats, les habilitats o altres característiques per a ocupar un lloc de treball específic. A vegades, també es crea una borsa de talents potencials. En aquest cas, el conjunt de persones que el formen tenen o poden adquirir aquestes característiques, tant si s’han presentat anteriorment per a ocupar un lloc de treball a l’organització com si no. De totes maneres, els membres de la borsa de talents potencials poden passar a la borsa de talents si adquireixen els trets que en un moment determinat els manquen. A més, durant aquest procés, s’acostuma a elaborar un mapa de talent(talent mapping), és a dir, una representació en forma de diagrama dels coneixements, capacitats i habilitats dels individus o dels equips.
Finalment, volem aclarir que, en la gestió de recursos humans, la persona física o jurídica que, per encàrrec d’una organització, s’ocupa d’identificar i seleccionar professionals altament qualificats per a exercir funcions directives i executives, i de persuadir-los perquè s’hi incorporin, rep el nom de cercatalents. En català, aquesta denominacióes va normalitzar en detriment de la forma caçatalents, que és menys transparent perquè es tracta d’un calc de l’anglès. En concret, l’ús del verb caçar prové de la metàfora que conté el manlleu headhunter, un compost format per head ‘cap’ i hunter ‘caçador -a’. Per tant, cal tenir ben present que en la gestió del talent, parlem de cercatalents i no pas de caçatalents, perquèels talents no es cacen, sinó que se cerquen.
Podeu consultar aquests termes i altres termes relacionats amb la gestió de recursos humans i, en particular, sobre la gestió del talent, al Cercatermi a la Neoloteca del Termcat.