• Empresa
  • TalentZed, la reivindicació d'un futur laboral pels joves

TalentZed, la reivindicació d'un futur laboral pels joves

Estem malgastant talent enviant als estudiants de pràctiques a fer fotocòpies?

L'equip de TalentZed | Cedida
L'equip de TalentZed | Cedida
Barcelona
08 de Juliol de 2021
Act. 05 de Gener de 2022

La generació Z s'ha convertit en el focus de totes les mirades després de les constants queixes dels joves davant de la precarietat laboral a la qual estan sotmesos. Actualment, a Espanya hi ha un 40% d'atur juvenil i això es tradueix en el fet que poc menys de la meitat dels joves d'aquest país acaben els seus estudis i no tenen cap sortida laboral. A més, les ja molt recurrents pràctiques laborals acaben -en molts casos- convertint-se en una trampa on els joves es veuen atrapats fent fotocòpies o observant sense opció a actuar. TalentZed és una startup que neix -amb la col·laboració de Barcelona Activa- per ajudar als joves i donar-los una sortida laboral híbrida entre pràctiques i feina, però amb un gir inesperat: la possibilitat de ser contractat és real.

"Nosaltres volem canviar la mentalitat de les empreses envers els joves", explica Luciana Priano, cofundadora del projecte. D'aquesta manera, Priano recorda que les empreses no contracten a joves perquè no tenen suficient experiència: "Al final nosaltres el que busquem és demostrar que la pràctica és el millor aprenentatge", afegeix Víctor Camiños, també cofundador de la companyia. És per aquest motiu, que l'empresa busca fer lligam entre les companyies i els joves. "Nosaltres combinem la necessitat que tenen els acabats de graduar o estudiants d'últim any per entrar al món laboral i els avantatges que poden obtenir en contractar joves", descriu Priano.

Un dels principals avantatges d'aquesta iniciativa és el contacte directe que tenen els joves amb les empreses. I és que, en molts casos, les companyies tenen una manca de competències digitals o altres aptituds que són més probables de trobar en joves. Així doncs, TalentZed es posa en contacte amb aquestes companyies i els busca els perfils de joves adients per a suplir les seves necessitats: "Així ens assegurem que els joves tenen una feina en la qual s'hi ha d'implicar", diu Camiños. La funcionalitat d'aquests joves i les seves feines dins l'empresa varien segons el perfil que estan buscant les companyies. TalentZed s'encarrega de crear projectes per a les empreses i de buscar els perfils acadèmics que més escauen per les tasques a realitzar. "Comencem amb projectes de quatre joves en la primera fase dels quals dos passen a la segona fase i poden acabar sent seleccionats per a seguir treballant dins la companyia", explica la cofundadora de l'empresa.

Camiños: "Hem vist que realment les empreses més interessades són les pimes i les startups, ja que són les empreses que més necessitat de coneixements digitals tenen"

En el poc temps de vida que té l'empresa -uns tres mesos- ja han contactat una cinquantena d'empreses, han proposat una dotzena de projectes i n'han començat uns quants. Amb cinc membres en el seu equip, han aconseguit crear projectes de tota mena, però sobretot de l'àrea digital i la tecnologia: "Hem vist que realment les empreses més interessades són les pimes i les startups, ja que són les empreses que més necessitat de coneixements digitals tenen", explica el cofundador de TalentZed. A part, per assegurar-se del fet que els perfils dels joves siguin els adients per les empreses també tenen uns cursos de formació per a complementar les tasques dels estudiants i acabats de graduar.

Fent camí cap al futur

Actualment l'empresa està creant el seu propi marketplace de perfils per a les empreses, però tenen molt clar que la seva expansió serà internacional i han creat un full de ruta per a seguir creixent: "Calculem que de cara a finals d'any ja haurem obert el marketplace amb un centenar de perfils disposats a treballar", explica Priano. Per tal de fer aquesta expansió, l'empresa ja ha aconseguit una validació tant dels cursos com de la seva funció, per tal de no tenir problemes a l'hora de poder fer els contractes.

Priano: "Les universitats s'han convertit en un bon aliat, són els que ens proporcionen els joves"

"Les universitats s'han convertit en un bon aliat, són els que ens proporcionen els joves", diu la cofundadora de TalentZed. Seguint aquesta mateixa línia, la companyia no vol només donar suport als graduats superiors sinó que vol ampliar cartera amb joves amb altres competències, encara que no tinguin una base acadèmica darrere: "Nosaltres creiem molt més en l'aprenentatge pràctic i tenim clar que els nostres joves tenen l'oportunitat de créixer i formar-se dins les empreses", afegeix Camiño.

Especialització Z

La decisió de treballar amb la generació Z no ha estat una proposta poc reflexionada per a l’empresa. En aquest context d’incertesa després de la pandèmia molts problemes socials van sortir a la llum i la precarietat laboral dels joves va ser un d’ells. És per això, que TalentZed no vol canviar l’edat dels seus usuaris perquè creuen que el problema principal el tenen els joves i com a tal s’han de buscar projectes per incentivar la contractació d’aquests: “Ens volem centrar en els joves i si filem més prim en la generació Z perquè tenim dades que diuen que en menys de cinc anys el 30% del món empresarial estarà format per joves”, remarca Camiños.

TalentZed neix per a posar-se al costat dels joves i acompanyar-los en la recerca d'opcions laborals. Tal com han explicat no es basa en ajudar a joves amb grans currículums acadèmics sinó als joves en general, des dels que no tenen els recursos per a estudiar fins als autodidactes, perquè tal com recorden els fundadors de la companyia: "En el futur empresarial que nosaltres imaginem tots els perfils són vàlids".