• Empresa
  • El taller de Barcelona que ha revolucionat la ceràmica amb el 3D

El taller de Barcelona que ha revolucionat la ceràmica amb el 3D

De ser un taller artesanal de ceràmica a convertir-se en referents del 3D i treballar per Seat, Nestlé, Isdin o Cartier

El taller de Barcelona 3D Ceramics | Cedida
El taller de Barcelona 3D Ceramics | Cedida
06 de Maig de 2024
Act. 06 de Maig de 2024

El ceramista Josep Maria Baltà va fundar el 1982 un taller de ceràmica artesanal a Barcelona i que va servir per artistes plàstics de gran prestigi. Més de 40 anys després, el seu fill, Martí Baltà, està al capdavant del projecte, que el 2015 va esdevenir pioner en la impressió 3D en ceràmica i ha treballat amb marques com elBulli, Isdin, Nestlé, Loewe o Cartier. És la història de Ceràmica Baltà, conegut avui en dia com a Barcelona 3D Ceramics.

"El meu pare era ceramista de professió i marxant d’art, va moure artistes importants com Plensa o Barceló quan van néixer artísticament", recorda el Martí. Durant els primers anys, Josep Maria Baltà es dedicava especialment a fer peces úniques per artistes plàstics. 

La revolució a Ceràmica Baltà

Va ser així durant més de trenta anys. Un petit taller artesanal, reconegut en el sector i enfocat totalment a l'art a través d'artistes o clients particulars. Però l'entrada de Martí Baltà va suposar una revolució. I el que era un taller artesanal, és avui un espai que combina tecnologies 3D amb tècniques ceràmiques tradicionals i que treballa amb clients nacionals i internacionals en diversos camps com el disseny, la joieria, l’enginyeria, l’art, l’arquitectura i la investigació.

"Havia cursat estudis de disseny, ceràmica i escenografia i havia treballat com a escenògraf i en despatxos d'arquitectura", relata. Però a partir del 2012 decideix entrar al taller familiar.

I ho va fer amb la clara idea d'introduir les noves tecnologies, ja que en la seva faceta com a dissenyador coneixia la impressió en 3D. Fins al 2015, impulsen alguns projectes de modelatge en 3D, com els Premis Butaca, o prototips en polímer per empreses de joguines com Marvel, IMC Toys o Disney

Martí Baltà: "El 2015 es fa una aposta decidida per les noves tecnologies"

En aquells primers anys, la impressió 3D en ceràmica era pràcticament inexistent i no hi havia ni màquines per a usos particulars. Fins el 2015: "Es fa una aposta decidida per les noves tecnologies i comprem una impressora 3D per donar servei als clients d'escultura".

L'objectiu era "donar valor afegit als clients i incrementar la facturació" del taller: "Volíem un plus i l'opció de la impressió en 3D va ser la que ens va convèncer". Així, es compra una primera impressora que permetia crear qualsevol peça de ceràmica a través del 3D per primera vegada. És la fundació de Barcelona 3D Ceramics.

La transformació de l'empresa

A poc a poc, tota la tasca del taller es va decantant cap a la impressió 3D en ceràmica i van afegint noves tecnologies per treballar diferents materials i fer peces per diversos usos. Avui, el 100% de la feina de l'empresa és impressió ceràmica en 3D. 

"El nostre perfil de client va canviant: de la ceràmica artística a dissenyadors, que busquen un producte més tècnic. Després venen els enginyers i arquitectes. Ara els clients són les quatre branques: artista, enginyer industrial, arquitecte i dissenyador", resumeix Martí Baltà.

Martí Baltà: "Els coneixements de ceràmica i de tecnologia punta 3D ens donen una solidesa de poder fer projectes"

L'experiència amb la ceràmica com a artesans i el coneixement de les noves tecnologies van fer de Barcelona 3D Ceramics un referent en el sector. "Hem tingut la sort que molts clients han vingut sols", destaca Baltà, que defineix el taller com un hub de la impressió en 3D amb infinites possibilitats on la investigació és constant. 

"Els coneixements de ceràmica i de tecnologia punta 3D ens donen una solidesa de poder fer projectes", emfatitza. Això els permet des de fer peces úniques per artistes fins a bugies de turbines o vàlvules cardíaques per la indústria mèdica. De peces molt tècniques a materials que aguanten milers de graus de temperatura o que són biodegradables. 

Del fons del mar a dins del cos

Són molts els projectes que han tirat endavant des de Barcelona 3D Ceramics. De fet, treballen molt estretament amb els departaments d'innovació i investigació de grans empreses. Amb Nestlé, han creat centenars de nius de ratpenat de ceràmica per les seves plantacions de cereals d'Europa i evitar així l'ús d'insecticida (ja que els ratpenats mengen insectes).

Pel CSIC han construït ceràmiques que tenen l'objectiu de restaurar el fons marí, sent refugi per algues i altres animals. Utillatge mèdic per iVascular, ceràmica per perfumeria de Puig, la vaixella per la Bulli Foundation, prototips per Loewe o puntes de soldadura pels robots de la Seat són altres exemples. I una mostra de la transformació que han viscut: tots els clients actuals són nous des de 2015.

Una aposta d'èxit

D'un petit taller artesanal de ceràmica a elaborar peces per moltes indústries i utilitats. Malgrat que quan van iniciar-se en la ceràmica en 3D estaven pràcticament sols, ara s'hi han afegit molts altres tallers i empreses. Però Martí Baltà destaca que Barcelona 3D Ceramics és dels pocs espais on s'ofereixen diverses tecnologies d'impressió 3D en ceràmica, cosa que els permet treballar amb qualsevol sector: "Sempre hem anat per davant". "Som els més antics que treballem amb pols ceràmica per l’àmbit industrial a Europa", recalca. 

I tot plegat, com era un dels objectius, ha servit per fer créixer el projecte: "L’empresa ha crescut molt des de llavors. Gairebé facturem el 80% més que el 2015, quan només érem jo i el meu pare". I més enllà de xifres, poden presumir d'haver-se convertit en referent de la impressió en 3D i col·laborar amb grans projectes.