• Empresa
  • Tecnologia i educació climàtica: Powar Steam prepara les escoles per al futur verd

Tecnologia i educació climàtica: Powar Steam prepara les escoles per al futur verd

El 70% dels joves no sap explicar el canvi climàtic i el 34% dels professors no se sent preparat per ensenyar-hi

Pablo Zuloaga, CEO i fundador de Powar Steam amb la seva tecnologia | Cedida
Pablo Zuloaga, CEO i fundador de Powar Steam amb la seva tecnologia | Cedida
19 de Desembre de 2024
Act. 19 de Desembre de 2024

Segons un estudi de la Unesco, el 70% dels joves no sap explicar el canvi climàtic, i el 34% dels professors no se sent preparat per ensenyar-hi. En aquest context sorgeixen iniciatives com Powar Steam, que desenvolupa eines per a l'educació climàtica mitjançant metodologies STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). "Combinem tecnologia emergent i gamificació per abordar l'aprenentatge ambiental i l'educació climàtica", explica Pablo Zuloaga, CEO i fundador de Powar Steam, en una conversa amb VIA Empresa.

 

"La idea neix de la meva tesi, sobre disseny de futurs emergents, en què buscava una forma d'utilitzar la tecnologia per fer més resilients als petits agricultors davant el canvi climàtic. Però, a poc a poc, vaig adonar-me de la necessitat en el sector educatiu, on els joves no poden explicar el canvi climàtic i molt pocs professors se senten preparats per fer-ho", apunta el fundador, qui argumenta que aquesta manca crea una necessitat que ells mateixos identifiquen i exigeixen millors eines i metodologies per poder explicar el canvi climàtic a l'aula. D'aquí sorgeix aquesta necessitat que volen cobrir amb Powar Steam.

Zuloaga (Powar Steam): "Combinem tecnologia emergent i gamificació per abordar l'aprenentatge ambiental i l'educació climàtica"

La seva missió és clara: transformar l'educació mitjançant el desenvolupament d'eines i metodologies STEAM innovadores que integrin tecnologia avançada, fent que l'educació sobre el clima i la sostenibilitat sigui interactiva, accessible i impactant tant per als estudiants com per als educadors. Amb aquest propòsit, l'emprenedor va fundar Powar Steam a Barcelona el 2024, amb el suport de Barcelona Activa. En aquest punt, el CEO confessa que el producte encara no ha sortit al mercat perquè continuen fent proves pilots.

Un dispositiu innovador per ensenyar educació ambiental a les escoles

El primer producte amb el qual sortiran al mercat serà el P Bit, un petit dispositiu amb sensors per a l'educació ambiental (1)

El primer producte amb el qual sortiran al mercat serà el P-Bit, un petit dispositiu amb sensors per a l'educació ambiental | Cedida
 

El primer producte amb què Powar Steam sortirà al mercat serà el P-Bit, un petit dispositiu amb sensors per a l'educació ambiental. Amb el P-Bit, els estudiants podran adquirir experiència directa en la recopilació i anàlisi de dades ambientals en temps real, tancant la bretxa entre el coneixement teòric i l'aplicació pràctica. El P-Bit es llançarà al voltant de 60 euros per unitat, però per a les escoles es vendran paquets de 5 i 10 dispositius a un preu més baix. El cost dependrà de si es fa una venda directa o a través de distribuïdors educatius, amb qui estan treballant per facilitar l'entrada al mercat escolar. "Vam pensar que podíem arribar escola per escola, però ens hem adonat que els processos de venda són llargs i lents. Això pot suposar una gran inversió de capital, així que hem redefinit l'estratègia i, a partir d'ara, treballarem amb distribuïdors per maximitzar el nostre abast", explica Zuloaga.

Amb una tecnologia disruptiva com la de Powar Steam, Zuloaga vol començar conquerint el mercat català i focalitzar-se inicialment en les escoles verdes de Catalunya, ja que actualment una de cada quatre escoles al territori és una escola verda. Es preveu que, a finals d'any, hagin aconseguit arribar almenys a 50 escoles. A més, esperen poder escalar en els pròxims cinc anys, expandint-se des de Catalunya a la resta de l'Estat i, també, a Europa, amb l'objectiu d'arribar a unes 1.500 escoles.

Zuloaga vol començar conquerint el mercat català i focalitzar-se inicialment en les escoles verdes de Catalunya, ja que actualment una de cada quatre escoles a Catalunya és una escola verda

D'aquí a cinc anys, si arriben a 1.500 escoles, amb una venda de 1.000 euros en cada una d'elles, aconseguiran un volum de facturació d'1,5 milions d'euros. "El nostre objectiu és preparar la pròxima generació per abordar la crisi climàtica a través d'una educació ambiental de qualitat", explica el CEO, qui espera llançar el producte al mercat el 2025.