Convertir Barcelona en una capital mundial de la salut virtual i la innovació tecnològica. En aquest context, Teladoc Health ha triat la capital catalana per instal·lar el seu primer hub a Europa. Més enllà d’aquest projecte, des de Barcelona, la multinacional gestiona el negoci internacional en mercats com Àsia, Canadà, Amèrica Llatina o Nova Zelanda.
Teladoc ha tancat el balanç de l’any 2022 amb uns ingressos de 2.406, 8 milions de dòlars (Aproximadament uns 1.930 milions d’euros), un 12,8% dels quals correspon a la divisió internacional. Uns números que lliguen amb el darrer informe del Mobile World Capital, on es recull que Catalunya té 96 centres de desenvolupament de tecnologia d’empreses estrangeres que donen feina a 15.000 persones i facturen 1.400 milions d’euros anuals.
El negoci internacional de Teladoc, liderat des de Barcelona, constitueix el 12,8% dels ingressos globals
“Barcelona té tots els ingredients necessaris per acollir un ecosistema d’innovació, on els projectes de transformació digital i tecnològica tinguin un protagonisme destacat”, apunta Carlos Nueno. El president internacional de Teladoc Health no ha desvetllat la xifra concreta de la inversió vinculada al nou hub, però si ha destacat com, a escala global, la despesa tecnològica de la multinacional se situa en una forquilla de 200-300 milions de dòlars.
Punt estratègic per la captació de talent
El hub de salut digital de Teladoc a Barcelona compta amb una plantilla de 40 persones, però la previsió de l’empresa és arribar als 100 llocs de treball durant aquest mateix any 2023. “Parlem d’una ciutat ideal per la captació de talent”, descriu Gary Douville, directiu responsable de l’àrea de Transformació de Negoci.
Des de les seves oficines corporatives de la Via Augusta, Teladoc ha fet una forta aposta per la contractació d’enginyers, desenvolupadors de programari i experts en anàlisi de dades. Tot amb l’objectiu de crear eines de salut digital, telemedicina per hospitals i d’intel·ligència artificial.
A tot l’Estat, Teladoc té una plantilla de 800 persones, de les quals gran part tenen Barcelona com a punt de referència, sigui en format de treball presencial o telemàtic. “Espanya té la necessitat i oportunitat de liderar la transformació del sistema sanitari”, afirma Nueno.
6.000 consultes diàries
Des del centre de treball de Barcelona, els professionals atenen una mitjana de 6.000 consultes diàries. Una xifra que durant la pandèmia es va arribar a multiplicar per deu. L’assistència telemàtica, mitjançant la plataforma, és gestionada per un equip de 250 professionals sanitaris.
Malalties greus i cròniques, salut mental o telemonitorització són alguns dels serveis més utilitzats. L’aterratge de Teladoc Health a la capital catalana es va consolidar l’any 2018 amb la compra d’Advance Medical. Una operació valorada en 300 milions d’euros.
Segons Nueno, una major demanda en teràpies de prevenció i seguiment de malalties cròniques “s’explica per l’increment de l’esperança de vida”. En clau de sostenibilitat, Teladoc assegura que la seva activitat ha representat un estalvi de 70.000 tones mètriques de CO2.