La ciberseguretat i la protecció de dades s'han convertit en una de les prioritats de les companyies en l'actualitat. L'últim estudi de la firma de softwares Veeam ha mostrat que només un 32% de les empreses creu que es podria recuperar d'un petit atac, crisi o interrupció en el termini d'una setmana. Això vol dir que l'exposició a un ciberatac és molt alta al món empresarial, i de fet aquesta causa ja s'ha convertit en la més habitual a les paralitzacions de l'activitat.
Per aquest motiu, les empreses cada cop prioritzen més invertir al sector de la ciberresiliència, a través de plans que integren sistemes de còpies de seguretat modernes i solucions de cyber vault. Aquestes proporcionen l'aïllament, la immutabilitat i la intel·ligència que es requereixen per aconseguir una ràpida recuperació de les dades. És a dir, les companyies no han d'esperar més d'una setmana per reprendre l'activitat i poden recuperar-se amb més rapidesa d'un ciberatac.
Cada cop més empreses inverteixen en plans de ciberresiliència per recuperar-se ràpidament d'un ciberatac
David López, especialista en cybersecurity product d'IPM, destaca que l'estratègia de recuperació moderna ha d'estar lligada a la seguretat tecnològica, on són claus les capacitats d'identificació de riscos, les anàlisis de vulnerabilitats i la monitoratge 24x7 per prevenir i detectar les amenaces. "Les solucions modernes de protecció de dades s'han d'integrar amb les eines de ciberseguretat i més quan la majoria de les organitzacions han adoptat un entorn de TI híbrid", afegeix.
El model de núvol híbrid i les còpies de seguretat específiques com a solucions
Precisament, el 77% de les empreses a Espanya ja operen en arquitectures de núvol híbrid, i això és un aspecte a considerar, ja que obliga a evolucionar els seus sistemes de còpies de seguretat per garantir la protecció i fiabilitat de les càrregues de treball i el seu trasllat d'unes plataformes a unes altres, fet que les solucions antigues no aconsegueixen.
D'altra banda, per disposar de l'agilitat que cal per operar entorns al núvol i a les mateixes instal·lacions, les empreses estan adoptant una arquitectura de microserveis i plataformes de contenidors. "És una tendència predominant, però l'estudi de Veeam assegura que només el 25% de les empreses fa servir una solució de còpia de seguretat específica per a contenidors, i això posa en risc la represa de l'activitat en cas d'incidència", conclou David López.