Terrassa avança cap a la inclusió: LaFACT impulsa "dos col·lectius no privilegiats"

Només 1 de cada 10 persones amb dis­capacitat intel·lectual té feina, segons dades del 'Segon informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya'

Només 1 de cada 10 persones amb dis­capacitat intel·lectual té feina | Cedida Només 1 de cada 10 persones amb dis­capacitat intel·lectual té feina | Cedida

Promoure la diversitat i la inclusió en el món empresarial s'està convertint en una tendència cada cop més comuna. Aquesta iniciativa no només obeeix a una responsabilitat ètica de garantir que ningú quedi exclòs, sinó que també aporta valors positius a les organitzacions. Tanmateix, sovint s'ignora un col·lectiu: les persones amb discapacitat intel·lectual. Només 1 de cada 10 persones amb dis­capacitat intel·lectual té feina, segons dades del Segon informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya publicat recentment. En aquest context va néixer LaFACT – Factorial Social de Terrassa, “una entitat de Terrassa al servei de la gent de la ciutat que fonamentalment té cura de dos col·lectius no privilegiats, que són la gent gran i les persones amb discapacitat intel·lectual, i després d'una forma general, a través d'una cultura, arribem a tota la gent de Terrassa”, apunta Xavier Queralt a VIA Empresa, president de LaFACT.

El 2013, el president de LaFACT va liderar una transformació significativa dins l'organització, convertint-la en una entitat autònoma capaç de generar els seus propis recursos per dur a terme activitats socials. Aquesta transició va ser essencial, ja que fins aleshores depenien dels fons de la desapareguda Caixa de Terrassa. Amb aquest nou enfocament, la Fundació no només va aconseguir mantenir les iniciatives existents, sinó que també les va expandir, cosa que li ha permès dur a terme més activitats que mai. 

Només 1 de cada 10 persones amb dis­capacitat intel·lectual té feina, segons dades del Segon informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya

“Per fer front a aquesta situació, vam dur a terme una reorganització. En els darrers onze anys, i especialment en els sis anys que he estat al capdavant, hem treballat per preservar i, fins i tot, ampliar les activitats prèvies. Hem buscat noves fonts de finançament per compensar la pèrdua d'ingressos de la Caixa de Terrassa. D'aquesta manera, hem creat una empresa social que s'organitza en diverses socioempreses”, explica el president. Així, el 2013 es converteix en un moment clau per a LaFACT, ja que van passar d'un model dependent dels recursos externs a un capaç de generar els seus propis recursos. Aquest canvi no només ha permès la continuïtat de les iniciatives anteriors, sinó que també ha facilitat la creació d'un ventall més ampli d'activitats i serveis per a la comunitat.

Més info: L'empresa social, font de recursos i diversitat

Les 14 socioempreses de LaFACT centrades en àmbits sociosanitaris, mediambientals i de retail, són negocis competitius en qualitat i preu amb una mirada social que posa el focus en el benestar de les persones i del seu entorn, per exemple, ocupant a més de 200 persones amb discapacitat intel·lectual. Els recursos que generen els permeten tenir autonomia econòmica per continuar duent a terme l’activitat social. “Un bon exemple és Teixidors, una empresa dedicada a la producció de mantes i coixins que es venen a escala mundial”, destaca el president. Aquesta empresa va néixer el 1983 a Terrassa, una ciutat amb una forta tradició tèxtil, amb l’objectiu de crear oportunitats laborals per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Les 14 socioempreses de LaFACT posen el focus en el benestar de les persones i del seu entorn, per exemple, ocupant a més de 200 persones amb discapacitat intel·lectual

LaFACT és una abreviatura de Factoria Social de Terrassa, però també és un acrònim que representa la Fundació Antiga Caixa Terrassa. “Mantenim així un vincle amb els nostres orígens, tot i que, evidentment, ens enfoquem cap al futur”, apunta el president. A més, adopten la idea de "factoria" com a concepte empresarial. “Som una entitat amb una estructura empresarial, i el terme social que l'acompanya no és més que un recordatori que tots els beneficis que generem es reinverteixen en la comunitat. En definitiva, la nostra missió és generar un impacte positiu en la societat a través de les nostres activitats”, afegeix Queralt.

Cultura, inclusió i atenció

Els 670 treballadors de LaFACT han atès més de 2.500 persones grans (1)
Els 670 treballadors de LaFACT han atès més de 2.500 persones grans | Cedida

Queralt destaca que ho fan a través de tres àrees. Una és la inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual, on acompanyen a aquestes persones per aconseguir la seva inclusió a la societat, utilitzant un model d'atenció propi que se centra en la inserció laboral i en la millora de l'autonomia de les persones. La segona és l'atenció a les persones grans, on ofereixen a les persones de més de 60 anys orientació, serveis sociosanitaris i activitats adaptades al seu estil de vida i necessitats. L'última és la part de la cultura, on impulsen una programació pròpia per acostar la cultura de qualitat a Terrassa i convertir la dansa en un dels trets identificatius de la ciutat.

En l'àrea de la cultura, LaFact aspira a continuar sent una referència en dansa a tota Europa
En l'àrea de la cultura, LaFact aspira a continuar sent una referència en dansa a tota Europa | Cedida

Els 670 treballadors de LaFACT han atès més de 2.500 persones grans. A més, han donat feina a unes 315 persones amb discapacitat intel·lectual i han apropat la cultura a més de 26.000 espectadors per contribuir a fer de Terrassa un referent en la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual, en l'atenció de les persones grans i en l'acció cultural, de manera econòmicament sostenible i compromesa amb la societat.

LaFact està en auge i compta amb un volum de facturació de 21 milions d’euros el 2023. "El 2024 el tancarem en una facturació al voltant dels 24 milions d’euros", apunta el president, qui explica que les socioempreses l’any 2023 van aportar 450.000 euros i l’objectiu pel 2026 és que aportin 1.450.000 euros. LaFact està destinant bona part dels seus esforços a créixer per convertir-se en el referent en integració laboral de persones amb discapacitat intl·lectual. "El nostre objectiu és créixer a fora. Hem observat que, a través de les nostres socioempreses, potser no podem generar prou llocs de treball per satisfer la demanda. Creiem que, donant suport a altres empreses, podem crear més feines i tenir un impacte significatiu. Treballar en les nostres capacitats és valuós, però està limitat, entre altres coses, pels nostres recursos econòmics. Aquí és on estem enfocant el nostre creixement", afegeix.

Els 670 treballadors de LaFACT han atès més de 2.500 persones grans

“Contribuir al fet que la societat es mentalitzi sobre un recurs sovint infravalorat: la força laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual", explica Queralt, resumint el seu objectiu amb la incorporació al món laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. A més, en l'àmbit de l'atenció a la gent gran, volen seguir acompanyant-les, oferint orientació i activitats adaptades al seu estil de vida perquè puguin participar activament en la societat. Finalment, en l'àrea de la cultura, aspiren a continuar sent una referència en dansa a tota Europa. Per fer realitat la seva missió, difonen els seus valors, com la proximitat amb la gent de Terrassa, el compromís amb les persones en risc d'exclusió i l'emprenedoria social.

Avui et destaquem
El més llegit