• Empresa
  • The Predictive Company té la bola de vidre del consum energètic

The Predictive Company té la bola de vidre del consum energètic

La startup ha llançat un software aplicable en edificis i smart cities capaç de predir el consum energètic dels immobles

The Predictive Company ha creat un software basat en intel·ligència artificial que aconsegueix reduir el consum d'energia fins a un 30% | iStock
The Predictive Company ha creat un software basat en intel·ligència artificial que aconsegueix reduir el consum d'energia fins a un 30% | iStock
Barcelona
03 de Febrer de 2022

L'eficiència energètica dels edificis és un objectiu perseguit no només per les nostres administracions sinó també, cada vegada més, pels grans propietaris i gestors d'edificis. El medi ambient és una de les principals motivacions, sí, però també ho és l'estalvi: un edifici amb classificació energètica tipus A pot consumir fins a un 40-50% menys d'energia que un de classificació E o G. I això es nota a la butxaca. També afecta l'ús que es fa dels aparells de l'edifici, el clima i, fins i tot, la quantitat de persones que l'ocupen. 

De fet, avui dia, molts dels edificis terciaris -com escoles, oficines o centres comercials- tenen establerta una gestió dels aparells de climatització basada en dos paràmetres: el clima i l'ocupació. Estableixen un rang de temperatures segons la franja horària i l'estació de l'any, i tanquen o obren els sistemes de climatització en funció dels horaris dels treballadors. El problema? No tots els dies d'hivern fa el mateix fred, ni totes les jornades acabem fent el mateix horari.

The Predictive Company creu que la gestió del consum energètic és més complexa i que, per ser eficient, requereix predicció. Per això, han creat un software basat en intel·ligència artificial que, gràcies a la predicció, aconsegueix reduir el consum d'energia fins a un 30%. La startup és, de fet, un spin-off de la UPC que va néixer amb el suport del programa d’innovació The Collider, del Mobile World Capital, i que ha comptat amb l'acompanyament de Barcelona Activa en el seu desenvolupament. 

The Predictive Company ha creat un software basat en intel·ligència artificial que aconsegueix reduir el consum d'energia fins a un 30%

El software de The Predictive Company mama de tres principals fonts d'informació: la predicció climatològica (hores de sol, humitat i temperatura), els patrons d'ocupació de l'edifici, i les característiques i l'històric de la maquinària de clima. Alonzo Romero, cofundador i CEO de l'empresa emergent creu que la clau de l'èxit del seu sistema recau en "l'ús de fonts internes i externes, i en la capacitat d'autoaprenentatge de l'algoritme"; i així ho demostren les xifres. De moment han integrat el software a dos edificis de Barcelona. El primer està ubicat al carrer Potosí, a l'oficina bancària de la Caixa d'Enginyers, de cinc plantes, on han assolit en tan sols quatre mesos un estalvi de quatre hores diàries, la qual cosa implica un impacte econòmic de 12.550 euros anuals. El segon edifici és el del Campus de la UPC a Terrassa, de quatre plantes. A la primera fase del projecte han aconseguit un estalvi d'una hora i mitja diàries, amb un impacte econòmic de 6.000 euros a l'any.

Romero: "Al cotxe passa el mateix: si acceleres de cop, gastes més benzina"

Del sistema reactiu, al predictiu

En l'actualitat els sistemes de climatització dels edificis no residencials funcionen de manera reactiva. Quan la temperatura ambient varia, reaccionen i l'acomoden segons les necessitats de les persones. Això implica fer un increment del consum de l'energia. "Al cotxe passa el mateix: si acceleres de cop, gastes més benzina", compara Romero. "La predicció et permet preparar la temperatura amb temps, sense la necessitat de fer una accelerada". La predicció, de fet, també influeix en el benestar i comoditat de les persones: no arriben a sentir el canvi de temperatura perquè s'ha actuat abans que succeeixi.

Escalable a ciutats intel·ligents

El model predictiu de la startup, de fet, no només és útil per a gestors d'edificis o grans tenidors, sinó que també ho és per aquelles administracions que tenen la voluntat de convertir les seves ciutats en smart cities. En aquesta línia, The Predictive ha estat seleccionada per entrar a formar part d'un projecte europeu en què participen diverses ciutats que volen utilitzar la intel·ligència artificial per reduir l'impacte de CO₂. Són capitals que volen esdevenir ciutats intel·ligents, com Hèlsinki, París, Copenhaguen o Amsterdam, entre d'altres.

De moment, l'empresa només té signat un preacord, però si aconsegueix arribar a la fase final del projecte podrà integrar-se, per exemple, a la xarxa de més de 1.200 edificis que Hèlsinki té connectats, agafar les dades del seu historial i aportar a l'instant solucions d'eficiència energètica a gran escala.

Però no només els de fora han vist el seu potencial. En el seu curt recorregut empresarial, la startup acumula un bon llistat de premis i reconeixements nacionals i internacionals: del BBVA, d'Expansión, del BNEW, de la Fundació Caixa d'Enginyers, els Go Global Awards i el Global Infrastructure Hub, iniciativa del G-20. Un currículum que els hi servirà a l'hora d'afrontar la ronda d'inversió que tenen previst realitzar aquest 2022 que, segons Romero, pretenen utilitzar per "apretar l'accelerador del vessant comercial".