Feliç brexit 2021!
The New York Times: "La Gran Bretanya i la UE arriben a un acord pel brexit abans de Nadal"
Gràcies a l'acord in extremis al Nadal entre el Regne Unit i la Comissió Europea, es van poder estructurar les relacions que tenen tots dos ja des de l'1 de gener, quan va finalitzar el període transitori i el Regne Unit va sortir finalment del bloc. Això només ha estat el principi, ja que és un pacte de mínims i caldrà anar construint les relacions comercials a partir d'aquesta base. To be continued…
Fusió o no fusió? Aquesta és la qüestió
Reuters: "Unicaja valora Liberbank en 763 milions d'euros en la seva fusió"
Sembla que aquesta vegada sí que s'han pogut solucionar les diferències i es durà a terme la fusió entre Liberbank i Unicaja. La presidència executiva recaurà sobre Manuel Azuaga amb un mandat de dos anys, que ja ocupa aquest lloc a Unicaja, i el càrrec de conseller delegat serà exercit per Manuel Menéndez, actual CEO de Liberbank. Si tot va bé, està previst que a finals de gener es reuneixi la junta d'accionistes per ratificar la fusió i es comencin a demanar les següents autoritzacions, així que fins al juny com aviat no es convertiran en una sola entitat.
Ruleta de Bit… coins
Business Insider: "Els inversors de criptomonedas podrien "perdre tot els seus diners", adverteix el regulador britànic mentre el seu preu baixa des de màxims històrics"
La criptomoneda més coneguda ha perdut una bona quantitat del seu valor després d'arribar a 42.000 dòlars per moneda! Hi ha varietat d'opinions al voltant del seu futur. Per exemple, des de Bloomberg s'assenyala que "la caiguda podria indicar que la bombolla que s'ha estat vivint als mercats de criptomonedas en els últims mesos podria estar a punt de punxar". El regulador britànic ho porta més enllà i diu que "si els consumidors inverteixen en aquest tipus de producte han d'estar preparats per perdre-ho tot". D'altra banda, hi ha una altra tendència que pensa que el Bitcoin funciona per cicles.
Flotador a IAG
Financial Times: "IAG demana a la Unió Europea que relaxi les lleis de propietat mentre les preocupacions sobre el brexit augmenten"
IAG, el hòlding que agrupa entre altres companyies Iberia, Vueling i British Airways, ha comunicat als reguladors d'Espanya que està implementant canvis perquè el control de l'empresa i les seves filials, a més del 50% del capital en mans de la UE. La UE rescata una empresa, principalment britànica, durant el brexit. Irònic?
Fuites per Brexit
Metro: "Totes les empreses que s'han esfondrat o han fugit des del brexit"
Continuen les fuites d'empreses pel brexit. Ja hem sentit dels sonats casos de Dyson, Panasonic i Sony. Els actius bancaris de Lloyds, Barclays, i algunes plantes de Honda, Ford, Jaguar i Airbus. En aquest cas, els ha tocat a Berkeley Energia, que muda la seva seu a Espanya, on ja té una mina d'extracció d'urani a la província de Salamanca, i Coca Cola European Partners, que ha mogut la seva seu als Països Baixos.
Biden 4.0
The Economist : "El pronòstic per a Amèrica sembla desolador, però podria canviar ràpidament"
Biden es converteix en el 46è president dels Estats Units després d'una de les transicions polítiques més dramàtiques del país. "Democracy has prevailed" (la democràcia ha prevalgut), van ser les paraules que va pronunciar durant el jurament del seu càrrec. Té la tasca més important per fer, que és unir el país de nou. De moment, ja ha revocat algunes de les mesures que va dur a terme el seu antecessor en matèria d'immigració i canvi climàtic i ha retornat els EUA a formar part de l'ONU i de l'Acord de París del 2015.
Joe Biden i la seva vicepresidenta, Kamala Harris, tenen un ardu camí per davant: devastadora pandèmia que no acaba, pèrdues massives d'ocupació per als seus ciutadans, revoltes per la justícia racial, creixement dels extremismes polítics i, no menys important, tornar a posar els Estats Units com un baluard a nivell mundial econòmic i polític.
Filomena
BBC: "El centre d'Espanya registra temperatures rècord de -25ºC després d'una tempesta de neu"
Va caure la gran nevada. Després de les imatges idíl·liques dels primers moments, es va començar a fer balanç del que estava suposant econòmicament aquest fenomen atmosfèric. La borrasca Filomena va deixar una part de l'economia del país paralitzada i això, al costat de les males dades de la tercera onada de la pandèmia, ha fet que les xifres macroeconòmiques per a principis d'any siguin pitjors de l'esperat. No hem començat el 2021 massa bé. Esperem que això canviï.
La vacunació es retarda...
Financial Times: "La Comunitat de Madrid para a les noves vacunacions en quedar-se sense provisions"
No hem començat bé tampoc l'any amb el tema de les vacunes. AstraZeneca ha reduït més d'un 60% els lliuraments de vacunes per a la Unió Europea durant el primer trimestre. Això obstaculitza les expectatives de vacunació per la problación i fins i tot de les segones dosis per a ciutadans ja vacunats. Europa exigeix una solució i obligarà a notificar les exportacions a tercers països de plantes en el bloc. La tensió va en augment entre ells.
D'altra banda, Sanofi cedirà una planta a BioNtech i Pfizer a Alemanya per poder fabricar 125 milions de vacunes per a la UE. Això sembla que dóna un nou to d'esperança dins del cada vegada mes hostil clima entre els diferents països i les firmes farmacèutiques, ja que aquesta tercera onada tan brutal ha disparat la urgència de la immunització ràpida. Mentre, se'ns acaben les vacunes a Espanya.
El PIB s'enfonsa un 11% el 2020
Financial Post: "El PIB espanyol creix un 0,4% el quart trimestre respecte al tercer i es contreu un rècord de l'11% el 2020"
Pitjor dada de la qual es té constància en temps de pau a Espanya. La xifra del PIB ha estat molt pitjor que la de l'ocupació, que amb les mesures dels ERTO i el cessament d'activitat per a autònoms han aconseguit contenir una part del que podria haver estat més catastròfic.
Aquesta caiguda ha estat una mica més lleu del que va predir l'FMI gràcies a que en l'últim trimestre es va mantenir la recuperació i el PIB va poder avançar d'octubre a desembre un 0,4%. Aquesta recuperació s'ha produït sobretot a causa del consum de les llars, ja que la inversió va tornar a caure després de l'estiu, clar símptoma de la incertesa existent. La mala notícia és que aquest petit creixement es va parar en sec a finals d'any pels rebrots, fet que descarta el creixement en V. Tenim un llarg camí per davant per tornar als nivells de producció previs a aquesta crisi.
Opa a Naturgy
Reuters: "Espanya analitza atentament l'oferta d'IFM de 5.000 milions d'euros per Naturgy"
El fons australià IFM ha llançat una opa a Naturgy, la primera firma gasista espanyola, per controlar el 22,69% del seu capital. Sap que no es durà a terme si no té llum verda per part del govern i especialment dels ministeris encarregats, en aquest cas, Indústria, Assumptes Econòmics i Transició Ecològica, i per això sembla que ja estan en converses. Tot i que encara no és una opa formal, el seu eslògan és que és una inversió a llarg termini i que no preveuen canvis en l'estructura directiva ni estratègica de la companyia, donant així un missatge d'estabilitat.
IFM ja està en converses amb la Fundació la Caixa, que és -amb el 24,8%- el major accionista de la utility que presideix Francisco Reynés. Ara cal veure com evoluciona aquest tema i si els donen el vistiplau per dur-ho a terme, ja que ara com ara no hi ha hagut cap contraopa.
El mes passat, avui.