L’interès pels estudis de FP va a l’alça i la demanda de les empreses per a trobar professionals formats en aquest àmbit, també. Ho demostren les xifres dels darrers anys. Tal és així que, segons el darrer informe Infoempleo Adecco, d’aquí a només 2 anys, el 2025, el 50% de les ofertes laborals seran per a perfils que hagin cursat estudis en Formació Professional. A més, les dades també demostren que els estudiants que opten per l’FP compten amb una ocupació superior al 70%, una xifra que en algunes titulacions arriba gairebé al 90%. Amb tot, l’interès per estudiar FP a Espanya, com a primera opció, segueix estant molt lluny del què hi ha a la resta de països de la Unió Europea.
De fet, el nombre d’estudiants matriculats en FP a Espanya segueix estant molt per sota de la mitjana dels 38 estats de l’OCDE. Malgrat això, però, els últims 4 anys el nombre de titulats en aquest tipus d’ensenyaments ha crescut considerablement i, actualment, ja son prop de 6 milions les persones que tenen un títol en FP a tot l’Estat.
Així, en el darrers anys, l’increment de la demanda progressiva d’aquest tipus d’estudis enfocats més a una vessant pràctica, en contraposició a les altres formacions molt més teòriques, s’ha posat clarament de manifest. Segons les últimes dades de l’Observatori de la Formació Professional, el percentatge d’estudiants matriculats a FP sobre el total d’ensenyaments post obligatoris, es del 32,7%, dels quals la gran majoria son homes, amb un total del 37,3%, una xifra molt per sobre del 28,5% que correspon a les dones.
La xifra d’estudiants d’FP Dual ha crescut un 50% en els darrers 5 anys
En aquesta línia, la Formació Dual, basada en la combinació dels estudis teòrics amb les pràctiques a empreses, també s’ha incrementat considerablement fins arribar a doblar-se en els darrers 5 anys i posicionant-se com a l’opció més solvent per entrar de forma ràpida al mercat laboral. De fet, la xifra d’estudiants de CFGS (Grau Superior) que tria aquesta via ha crescut un 5% al conjunt de l’Estat, i un 6,1% a Catalunya.
Per exemple, el centro Comastech, en Blanes (Girona), ofereix estudis d’FP Dual amb més del 70% d’inserció laboral. Malgrat que les opcions més triades entre els estudiants de FP són la sanitat, l’administració i gestió, la informàtica i comunicacions, els serveis socioculturals i l’electricitat i l’electrònica, la mecànica i la mecatrònica va clarament a l’alça. Amb un 6,7% de matriculats i més d’un 70% d’inserció laboral. Amb tot, el percentatge de dones que opten per aquesta opció segueix sent molt baix, una diferència que tant les administracions com els centres, treballen, des de fa uns anys, per pal·liar.
Georgina Comas, cofundadora de Comastech, apunta que “el nostre territori encara no disposa de suficients professionals formats per cobrir la demanda real de les empreses”. I fa una una crida a les dones, que “malauradament encara són molt poques en aquest tipus d’ensenyaments”.