Europa es "posa les piles" per lluitar contra la morositat. Les empreses tarden cada vegada més a pagar les factures als seus proveïdors i, fins i tot, superen els 70 dies de mitjana, quan el termini màxim hauria de ser de 60 dies. Un reglament molt aplaudit pels autònoms i les petites i mitjanes empreses, però que pot portar maldecaps a moltes organitzacions.
De fet, qui fa anys que reclama més mesures és la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), una confederació d'associacions patronals que agrupa prop d'un milió d'empreses a tot l'Estat. En aquesta ocasió serà la Comissió Europea qui ultimi un reglament per obligar les empreses a pagar les factures no més tard de 30 dies, amb l'objectiu de combatre la morositat.
Segons ha avançat la PMcM, es tracta d'una normativa que substituirà la Directiva 2011/7/UE sobre la Lluita contra la Morositat, un instrument que la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula Von der Leyen, va prometre actualitzar en el seu discurs sobre l'Estat de la Unió del 2022. Amb el nou reglament, la Comissió Europea també vol fomentar la liquiditat de les empreses. El fet que sigui un reglament i no una directiva provocarà que la seva aplicació sigui immediata als estats membres un cop s'aprovi.
L'administració pública i l'hostaleria són els que pagen amb més retard, mentre que les micro i petites empreses són les més puntuals
Per a la PMcM, la morositat és un "problema sistèmic" per a l'economia de la Unió Europea que afecta de manera "desproporcionadament greu" a les pimes. L'entitat que lidera Antoni Cañete, que també és president de Pimec, assegura que els impagaments "obstaculitzen la competitivitat i augmenten la incertesa" i per aquest motiu ha celebrat la proposta. "Poder comptar amb els pagaments a temps permet a les empreses complir amb els compromisos que tenen les pimes amb els seus clients i treballadors", destaquen des de l'organització. Finalment, Europa porta anys donant "tocs d'atenció" a Espanya, Portugal, Itàlia, Eslovàquia i Grècia perquè compleixin la llei.
Com a curiositat, a Espanya l'administració seria el sector amb més retard mitjà de pagament, seguit de l'hostaleria. Les més puntuals són les micro i petites empreses. Aquestes últimes solen tenir un període de demora de 12,01 dies, mentre que les mitjanes tenen 12,99 dies i les grans amb 15,35.
Entre les causes més comunes que es produeixin aquestes demores, segons l'Anàlisi del comportament de pagament empresarial, publicat per Informa D&B, prevalen els problemes financers, com han assegurat el 39% dels enquestats, mentre que el 33% creuen que el causant més gran són els problemes administratius i el 15% ho atribueixen a demores intencionades.