Ja és oficial. El consell d'administració de CaixaBank ha acceptat la renúncia voluntària de José Ignacio Goirigolzarri com a president de l'entitat. La seva sortida es farà efectiva a partir de l'1 de gener de 2025. A partir d'aquesta data, Tomás Muniesa assumirà el càrrec, que com a novetat no comptarà amb funcions executives. D'aquesta manera, el banc català s'adaptarà a les directrius del Banc Central Europeu (BCE), que va demanar separar el rol del càrrec de dirigent de l'entitat.
Muniesa arriba a la posició més elevada de l'estructura interna de CaixaBank després de sis anys a la vicepresidència de l'entitat. Per la seva banda, Goirigolzarri també es desvincularà voluntàriament de les responsabilitats que ocupava en el Grup CaixaBank, mentre que Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat des del juny del 2014, es mantindrà com a primer executiu de CaixaBank, amb report directe al consell d'administració, i presidint també el comitè de direcció.
Muniesa ha reconegut "la gran aportació de José Ignacio Goirigolzarri durant la seva etapa com a president de CaixaBank" i ha assenyalat que assumeix la presidència de l'entitat "amb una gran il·lusió i, també, amb una enorme responsabilitat i vocació de servei".
També el consell d'administració de CaixaBank ha valorat com a "enormement positiva" la gestió duta a terme per Goirigolzarri, i ha destacat la seva "contribució fonamental en l'exemplar i exitós procés d'integració de Bankia". Per part seva, Gortázar ha agraït "el gran compromís i dedicació de José Ignacio" i ha subratllat "l'enorme complicitat professional i personal que han mantingut durant aquests anys".
Muniesa: més de 20 anys dedicats a VidaCaixa
Per la seva banda, Muniesa va entrar al consell d'administració que ara presidirà com a representant de CriteriaCaixa, el màxim accionista del banc, amb un 31,7% de la participació. Tot i això, la vinculació del nou president no executiu amb l'entitat es remunta a 1976, quan va començar treballant al departament d'assegurances de la firma. Des de llavors ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat, dels quals destaca la seva tasca al capdavant de VidaCaixa. En concret, va ser conseller delegat d'aquesta vertical des del 1997 fins al novembre del 2018.
Muniesa és llicenciat en ciències empresarials i té un màster en direcció d'empreses per Esade. Fins ara, a més vicepresident de CaixaBank, també ho era de VidaCaixa i SegurCaixa Adeslas. A més, és membre del Patronat d'Esade Fundació i conseller d'Allianz Portugal. En un comunicat, CaixaBank ha destacat del seu perfil el seu "gran coneixement del funcionament i la cultura del banc", com ha demostrat amb la seva feina a la direcció de recursos humans de l'entitat, o també altres àrees com ara mercat de capitals o la gestió de l'Alco.
Goirigolzarri, un futur ple d'interrogants
La notícia de la sortida de Goirigolzarri ha suposat una veritable sorpresa al sector bancari espanyol. Feia poc més de tres anys que el president de CaixaBank estava al capdavant de la institució, un cop va finalitzés la fusió entre Bankia i l'entitat catalana. Després de l'èxit en l’execució de la integració de Bankia, la seva missió va ser consolidar el lideratge de la companyia com a primer banc a l'Estat.
Goirigolzarri: "Després d’haver finalitzat el procés d'integració més gran del sector a Espanya, el banc està en un moment excel·lent i estic segur que tindrà un gran èxit en el futur"
CaixaBank ha recordat la "rendibilitat" que l'entitat ha generat sota el mandat de Goirigolzarri, "que li ha permès retribuir de manera recurrent als seus accionistes". De fet, les accions de la companyia s'han multiplicat per tres des de la fusió amb Bankia. Ara, el consell executiu de l'entitat financera dona per acabada la seva tasca a l'entitat.
"Després d’haver finalitzat el procés d'integració més gran del sector a Espanya, el banc està en un moment excel·lent i estic segur que tindrà un gran èxit en el futur. I, en aquest moment en què CaixaBank inicia una nova etapa, jo dono per acabat un cicle que vaig iniciar amb la meva incorporació a Bankia el 2012", ha conclòs Goirigolzarri. Després de més de tres anys liderant un referent al sector de la banca espanyola, la gran incògnita serà ara conèixer quin serà el següent pas pel directiu.