• Empresa
  • Ciberseguretat, núvol i transformació digital: el trident impulsor de l'economia digital

Ciberseguretat, núvol i transformació digital: el trident impulsor de l'economia digital

Catalunya és la setena regió més digitalitzada de la Unió Europea, fet que la converteix en un dels 'hubs' més atractius a Europa per al talent tecnològic

El 76% de les empreses a escala global han declarat que la ciberseguretat és la seva màxima prioritat | iStock
El 76% de les empreses a escala global han declarat que la ciberseguretat és la seva màxima prioritat | iStock
Barcelona
07 de Març de 2024

En una era en què els entorns digitals tenen una transcendència cada vegada major, fet que accelera la digitalització d’àmbits com el de la salut, l’entreteniment o l’educació, sorgeix el concepte d’economia digital per vertebrar la metamorfosi d’una societat cada vegada més eficient, global i sostenible. I sembla que anem en aquesta direcció. 23.482 són les empreses catalanes que pertanyen al sector de l'economia digital, que agrupa àrees com la indústria audiovisual o el comerç electrònic i que, en conjunt, van facturar 34.783 milions d’euros el 2023 -xifra que equival al 12,9% del PIB català-, i van donar feina a més de 185.000 treballadors. 

Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de la píndola sectorial d’AccióL’Economia Digital a Catalunya. Per posar-les en balanç, totes tres han crescut respecte al 2022: el nombre d’empreses de l’ecosistema digital ha crescut un 6,5%, la facturació total ho ha fet un 15,3% i l’ocupació del sector s’ha incrementat un 1,7%. En el context europeu, a més, aquestes dades situen Catalunya en una posició privilegiada, ja que, segons l’Índex d’Economia i Societats Digitals (DESI), és la setena regió més digitalitzada de la Unió Europea.

L'economia digital agrupa 23.482 empreses que el 2023 van facturar 34.783 milions d’euros

Així, les característiques de què gaudeix Catalunya en aquest àmbit impulsen el territori cap a una posició avantatjosa en tant que hub tecnològic: Catalunya és el primer hub de startups del sud d’Europa i el segon preferit pels fundadors de la Unió Europea, segons apunta l’Startup Heatmap Europe. Malgrat la destacada atracció de talent internacional al territori, però, els centres educatius catalans guanyen una rellevància cada vegada més important a l’ecosistema. De fet, Catalunya ha esdevingut el segon hub d’Europa amb major nombre de fundadors procedents d’universitats locals, que formen part d’un teixit emprenedor català compost per més de 2.100 startups.

Moltes tecnologies, tres prioritats

L’Internet de les Coses (IoT), la sensòrica, l’automatització, la robòtica o, per descomptat, la intel·ligència artificial, són algunes de les principals tecnologies en què es basen les empreses emergents de l’actualitat amb l’objectiu de facilitar el dia a dia de les persones i avançar cap a un món més intel·ligent. Tanmateix, igual que la resta d’empreses d’arreu del món, totes elles comparteixen tres principals prioritats que ha recollit Acció mitjançant les dades de Statista:

La ciberseguretat: més de 1.000 milions de facturació a Catalunya

El 76% de les empreses a escala global han declarat que la ciberseguretat és la seva màxima prioritat. I, per a l’ecosistema empresarial català ho és de lluny. Segons un estudi d'Acció i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el territori disposa de 495 empreses dedicades a la ciberseguretat que facturen un total de 1.071 milions d'euros, donant lloc a un sector que ocupa més de 9.400 persones.

El sector catalán de la ciberseguridad está formado por 495 empresas | ACN
El sector català de la ciberseguretat està format per 495 empreses | ACN

I és que, en els darrers anys, no només ha crescut el nombre de companyies catalanes que es dediquen a la ciberseguretat, també ho han fet els ciberatacs, i a un ritme força superior: si bé, d’una banda, la quantitat d’empreses catalanes del sector ha crescut un 40% entre el 2018 i el 2023, els ciberatacs ho van fer un 50% en només un any. Així i tot, confirmant que la ciberseguretat és una de les principals prioritats en el panorama tecnològic català, el percentatge d'empreses catalanes amb alguna mesura de ciberseguretat està per sobre de la mitjana de la Unió Europea. 

Aquesta és una de les conclusions del programari PandoraFMS, que detalla que el percentatge a Catalunya se situa en el 92%, davant les dades que ofereix l’Eurostat de la UE (91,8%), de l’Estat (87,7%) o de països veïns com ho són Portugal (89,7%) i Grècia (75,3%). 

La migració al núvol i el cas de hello.app

En els darrers dos anys, la migració al núvol ha estat una de les prioritats que ha experimentat un creixement més gran en el teixit empresarial mundial. Si bé el 2021 no era l’assumpte més urgent ni per a la meitat de les empreses (48%), el 2023 ho va ser per al 75% d’aquestes. En clau catalana, el núvol és la tecnologia principal per al 9% de les 2.102 startups catalanes, tot just darrere de la intel·ligència artificial que amb un 31% ocupa, de manera molt destacada, la primera posició.

En aquest sentit, destaquen iniciatives que han nascut a Catalunya, com ara hello.app, una de les startups més destacades de l’àmbit de les deep tech. La plataforma, impulsada pels joves ÁlvaroPintado i AlexanderBaikalov, es presenta com un “Dropbox descentralitzat” i té el propòsit de ser una alternativa d’emmagatzematge de dades. Pintado explica que “en tractar-se d’un sistema d’emmagatzematge descentralitzat, distribueix les dades en múltiples ubicacions i dispositius, fet que proporciona més resistència a errors i atacs cibernètics, així com més privacitat i autonomia pels usuaris”. hello.app ofereix 100 GB d’espai gratuït als més de 100.000 usuaris de què disposa. 

El salt evolutiu de la transformació digital

Malgrat que la transformació digital va ser la primera prioritat dels projectes tecnològics desenvolupats arreu del món entre el 2020 i el 2022, en l’actualitat, ha passat a la tercera posició. Quelcom coherent, tenint en compte que la gran majoria d’iniciatives que neixen a hores d’ara no necessiten cap transformació, en ser digitals en la seva essència. En clau estatal, el 85% de les empreses ja han iniciat el seu procés de transformació digital, motiu pel qual, Inesdi Business Techschool, que recull aquesta dada en el seu informe Think Digital Report, considera que l’Estat es consolida com el país on una major quantitat d'empreses ha engegat aquesta transformació.

El 85% de les empreses a l'Estat ja han iniciat el seu procés de transformació digital

I és que, a Catalunya, més enllà de totes aquelles empreses que aposten per aquesta evolució, hi ha qui destina els seus esforços en fomentar la transformació digital. És el cas de Stockagile, la startup impulsada pels germans Joan i MiquelSubirats a BarcelonaActiva que amb el seu programari ajuden a les empreses de l’àmbit del comerç al detall a fer un salt cap al món digital. El programari consisteix a un sistema de planificació de recursos empresarials (ERP) que, mitjançant la innovació tecnològica, assegura reduir els costos en un 30%, multiplicar per tres el temps d’entrega, augmentar un 5% les vendes i estalviar fins a un 40% de temps.